13.1.2016 17:09

Το «φυσάει» το παραδάκι η Δ.Ο.Υ. Χίου

8.605.000 ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΦΟΡΩΝ

Ο κόσμος δυσκολεύεται πολύ, αλλά οι Χιώτες παραδοσιακά προσπαθούν να είναι συνεπείς και να πληρώνουν τα αυξημένα χρέη με τα οποία επιβαρύνουν τον οικογενειακό και επαγγελματικό προϋπολογισμό οι εκάστοτε κυβερνήσεις.

«Μας αντιμετωπίζουν ως  εύκολα υποζύγια», ομολογούν πια και οι ίδιοι οι εφοριακοί.

 «Το μέτρο αποδίδει πανελλαδικά, εφαρμόζουμε τους τυπικούς προληπτικούς ελέγχους. Παρά την κακή οικονομική κατάσταση της αγοράς, οι έλεγχοι αποδίδουν», δηλώνει στον «π» ο προϊστάμενος της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Χίου Κυριάκος Ραπίτης.

Αυξημένες εισπράξεις

Η Δ.Ο.Υ. Χίου έχει αναδειχθεί από τις αποδοτικότερες της περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων στην οποία ανήκει.  Οι εισπράξεις είναι οριακά πάνω  από το στόχο δεκάμηνου του 2015 που της έθεσε το υπουργείο Οικονομικών. Έχει υπερκαλύψει εισπρακτικά το στόχο των 8. 520.000 ευρώ και έχει φτάσει τα 8.605.000 εκ..

Το τρίμηνο του καλοκαιριού, αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποδοτικό φέτος και συνέβαλλε σημαντικά στην επίτευξη του στόχου της Δ.Ο.Υ..

Αυτή την περίοδο, η Δ.Ο.Υ. Χίου παρακολουθεί το μεταναστευτικό ρεύμα. Διενεργεί αυστηρούς προληπτικούς  ελέγχους στα καταστήματα και τους μικροπωλητές που εμπλέκονται στην υπόθεση των προσφύγων.

Ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. Κυριάκος Ραπίτης επιβεβαιώνει τη διάχυτη αίσθηση ότι πολλοί Χιώτες περιστασιακοί επαγγελματίες εκμεταλλεύονται τις ανάγκες των μεταναστών.

«Κάνουμε και εκεί προληπτικούς ελέγχους αυτή την περίοδο και έχει αποδειχθεί ότι πολλοί εκμεταλλεύονται τις ανάγκες των προσφύγων», προσθέτει με σαφή απογοήτευση.

Συστηματικά οι προληπτικοί έλεγχοι επεκτείνονται κυρίως στα συνεργεία αυτοκινήτων και μηχανών, στους μικροπωλητές, τους γιατρούς, τα καταστήματα εστίασης και στις σχολικές καντίνες.

Επιείκεια

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής Νίκος Φράγκος, συνιστά στους συναδέλφους του να  προγραμματίζουν τους ελέγχους με σωστά κριτήρια επιλογής και να μην ξεχνούν το απαραίτητο κριτήριο της επιείκειας.

«Αξίζει να  προβληματιζόμαστε λίγο, πρέπει να ξεφύγουμε από το κυνήγι των αριθμών. Καλό είναι να βάλουμε στα κριτήρια των επιλογών για τους ελέγχους  και τη διάσταση της επιείκειας. Πρέπει να έχουμε καλή επαφή με τον κόσμο, να μη μας βλέπουν εχθρικά αφού έχουμε τη δυνατότητα με τη διασταύρωση των στοιχείων να κάνουμε τη δουλειά μας καλά και χωρίς ακρότητες», υπογραμμίζει.

Εύκολα θύματα

Δεν διστάζει να δηλώσει ότι οι έλεγχοι να εστιάζουν πάντα στα εύκολα θύματα, όπως τους αποκαλεί,  τους επαγγελματίες του κλάδου της παροχής υπηρεσιών.

«Είναι γεγονός ότι κάποιοι επαγγελματικοί κλάδοι δεν ελέγχονται σωστά και έχουν την ευχέρεια  να φοροδιαφεύγουν. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε και να αφήσουμε τα εύκολα θύματα να αναπνεύσουν».

Το υπουργείο από το καλοκαίρι επανένταξε το έργο των προληπτικών ελέγχων στη δικαιοδοσία των  τοπικών Δ.Ο.Υ., προφανώς επειδή διαπίστωσε  τη δυσκολία των μετακινήσεων των ελεγκτικών κλιμακίων στη Νησιώτικη Ελλάδα .

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ