18.6.2015 10:19

Φόρος 21% για αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων

Φόρος 21% για αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων

Ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη είπε ότι «συμφωνήσαμε σε φόρο 21% για την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων»

Το ύψος του συντελεστή αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας, Παναγιώτης Νικολούδης, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη. Οπως δήλωσε ο κ. Νικολούδης, «συμφωνήσαμε σε φόρο 21% για την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων».

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο ίδιος φορολογικός συντελεστής θα επιβληθεί και σε όσους θέλουν να αποκαλύψουν αδήλωτα κεφάλαια εσωτερικού.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό σχέδιο νόμου, το οποίο είχε θέσει σε διαβούλευση η κυβέρνηση, προέβλεπε την καθιέρωση φόρου δύο ταχυτήτων με συντελεστή 15% για τα αδήλωτα εισοδήματα που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού και 30% για τα αντίστοιχα εισοδήματα στο εσωτερικό της χώρας. Ομως οι δύο διαφορετικοί συντελεστές για το ίδιο ακριβώς φορολογικό αδίκημα προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στο πλαίσιο τη δημόσιας διαβούλευσης. Για τον λόγο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζεται στην επιβολή ενιαίου συντελεστή για τη φορολόγηση των «μαύρων» κεφαλαίων.

Με το νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα σε όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια να τα νομιμοποιήσουν πληρώνοντας φόρο 21%, εφόσον τα κεφάλαια αυτά βρίσκονται στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό της χώρας, και γλιτώνοντας την επιβολή προστίμων και πρόσθετων φόρων.

Απαλλαγή από κυρώσεις
Οι φορολογούμενοι που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις αυτές θα απαλλαγούν από ποινικές κυρώσεις για τα αδικήματα φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Επιπλέον, από τη στιγμή που θα πληρώσουν τον φόρο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δηλωθέντα και φορολογηθέντα κεφάλαια για να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες» για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα (ακίνητων, σκαφών αναψυχής, πολυτελών Ι.Χ. κ.λπ.) καθώς επίσης και για να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Στην ευνοϊκή ρύθμιση για τα αδήλωτα κεφάλαια του εσωτερικού μπορούν να υπαχθούν ακόμη και οι φορολογούμενοι για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου ή ερευνώνται κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας ή έχει ξεκινήσει ο φορολογικός έλεγχος στα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία και έχουν ανοίξει οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, όσοι είχαν κεφάλαια σε καταθέσεις ή επενδύσεις στο εξωτερικό κατά την 30ή Απριλίου 2015, μπορούν να τα νομιμοποιήσουν καταβάλλοντας εφάπαξ φόρο επί του ποσού. Το ποσό απαλλάσσεται από το «πόθεν έσχες» και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη τεκμηρίων.

Με την καταβολή του φόρου θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του καταθέτη και θα γλιτώνει από τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου. Οι φορολογούμενοι με «κρυφά» εισοδήματα ή προσαύξηση περιουσίας κινητής ή ακίνητης στην Ελλάδα έχουν το δικαίωμα, έως τις 31 Ιουλίου 2015, να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις για τη φορολογία εισοδήματος ή κεφαλαίου για φορολογικές χρήσεις έως και το 2014, δηλώνοντας εισοδήματα τα οποία είχαν αποκρύψει και καταβάλλοντας φόρο επί του ποσού που δηλώνουν χωρίς την επιβολή προστίμου ή πρόσθετου φόρου.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ