19.10.2020 7:54

Εξετάζεται η παράταση της αναστολής συμβάσεων και για το Νοέμβριο

Την παράταση της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων και για το μήνα Νοέμβριο εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ οι εργαζόμενοι των πληττόμενων ΚΑΔ.

Η παράταση θα αφορά τους κλάδους του επισιτισμού, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού, του αθλητισμού όπως επίσης και τις επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας ξενοδοχειακών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού διατέθηκαν και θα διατεθούν 1,257 δισ. ευρώ το 2020 για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού.

Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο κονδύλι που διατέθηκε για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία μετά το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου, στην πρώτη φάση της 45ήμερης αναστολής και της αποζημίωσης των 800 ευρώ τέθηκαν 810.028 εργαζόμενοι. Αντίστοιχα στις αναστολές του Μαΐου και την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ μπήκαν 542.244 εργαζόμενοι. Άλλοι 518.195 εργαζόμενοι δηλώθηκαν σε αναστολή για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

Το μέτρο των αναστολών, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, φρέναρε σε μεγάλο ποσοστό τις απολύσεις. Αντίθετα μικρότερη ήταν η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού «Συν – Εργασία». Μέχρι τον Σεπτέμβριο είχαν λάβει την οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας (60% του καθαρού μισθού που χάνεται λόγω μειωμένου ωραρίου) 112.688 μισθωτοί εργαζόμενοι. Υπενθυμίζεται πως ο μηχανισμός «Συν – Εργασία» έχει επεκταθεί έως το τέλος του 2020 με επιδότηση 60% του καθαρού μισθού και 100% των εισφορών για τον χρόνο εργασίας που χάνεται.
 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ