13.3.2017 19:24

Εξαρτημένοι τουριστικά από την Τουρκία στο 100%

Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αφίξεων υπάρχουν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης του χειμερινού τουρισμού, λέει σε έκθεσή του ο Διευθυντής του Τελωνείου Θ. Γιαλούρης

Στο μικροσκόπιο του διευθυντή του Τελωνείου Χίου Θ. Γιαλούρη μπαίνουν για μία ακόμη φορά οι τουριστικές ροές από την Τουρκία. Σε πολυσέλιδη έρευνά του, αποτυπώνει την πραγματικότητα των αριθμών, που όπως αναμένονταν επιβεβαιώνουν την πλήρη τουριστική εξάρτηση της Χίου από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου.

Στη έκθεση των 33 σελίδων ο κ. Γιαλούρης αναφέρεται αναλυτικά στα αριθμητικά δεδομένα που παρουσιάζουν τη Χίο στην πρώτη θέση της προτίμησης των Τούρκων, παρά το πραξικόπημα και παρά την υποχώρηση της Νέας Τουρκικής Λίρας έναντι του Ευρώ στην ισοτιμία 1 ευρώ προς 4 YTL.

Οι αριθμοί

Για το 2016 καταγράφηκε σημαντική πτώση στις αφίξεις των Τούρκων στη Χίο κατά 11,2% σε σχέση με το 2015. Αυτό σημαίνει ότι ενώ το 2015 εισήλθαν 82.075 άτομα το 2016 αυτός ο αριθμός υποχώρησε στους 72.890 επισκέπτες. Το ίδιο πτωτικές ήταν και οι αφίξεις στη Λέσβο αφού από 50.659 άτομα το 2015, το 2016 έκλεισε με 41.500. Μοναδική εξαίρεση στο Βόρειο Αιγαίο αποτελεί η Σάμος αφού από τους 18.292 Τούρκους το 2015, την επόμενη χρονιά αυτός ο αριθμός εκτινάχθηκε στους 33.000, κάτι που εν πολλοίς εξηγείται από τη λειτουργία 3 πυλών εισόδου στο νησί καθώς και στην ύπαρξη τακτικών δρομολογίων μέσω τουρκικής εταιρίας, κάτι που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

Ρευστή κατάσταση

Σημαντικά είναι τα όσα αναφέρει ο κ. Γιαλούρης για τις καταστάσεις και τα γεγονότα που είναι ικανά να περιορίσουν τον τουρισμό από τα απέναντι παράλια. Από όσα σημειώνει εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο τουρισμός από την Τουρκία εξαρτάται άμεσα τόσο από τις σχέσεις των δύο χωρών όσο και από την εσωτερική κατάσταση στη γείτοντα.

Ως παραδείγματα αναφέρεται η ακύρωση του Ρουκετοπόλεμου το 2015, που οδήγησε σε -1500 αφίξεις. Τη μείωση τον Ιούνιο του 2016, την κατακόρυφη πτώση τον Αύγουστο του 2015 όπου μετά την απόπειρα πραξικοπήματος επήλθε απώλεια 5.000 αφίξεων καθώς και άλλες πολλές περιπτώσεις.

«Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ όψιν μας ότι όσο η κατάσταση εσωτερικής αβεβαιότητας και εξωτερικών προστριβών με γείτονες παρατείνεται, τόσο θα εντείνεται η αίσθηση εσωστρέφειας για τον μέσο Τούρκο πολίτη, που θα οδηγεί με την σειρά της σε περιορισμό της κινητικότητάς τους», αναφέρει ο κ. Γιαλούρης.

Υπάρχουν ενδείξεις για χειμερινό τουρισμό

Ξεχωριστό κομμάτι αποτελεί η αναφορά του κ. Γιαλούρη για την δυνατότητα υποστήριξης του χειμερινού τουρισμού. Κι αυτό γιατί όπως δείχνουν τα στοιχεία από το 2012 μέχρι σήμερα αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των Τούρκων που επισκέπτονται το νησί μας τους λεγόμενους «νεκρούς μήνες», δηλαδή από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο.

Έτσι το συγκεκριμένο 5μηνο του 2012-13 είχαμε 6.039 Τούρκους, το 2013-14 8.163 Τούρκους, το 2014-2015 11.065 Τούρκους και το 2015-16 13.598 επισκέπτες. Όπως εξηγεί ο κ. Γιαλούρης την περασμένη χρονιά τους νεκρούς μήνες καταγράφηκε το 17,7% των συνολικών αφίξεων του 2016, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, αφού πάνω από το 1/6 των αφίξεων των Τούρκων τουριστών επισκέπτεται τη Χίο σε περίοδο που τα άλλα νησιά του Β.Α. Αιγαίου δεν διαθέτουν ή διαθέτουν πολύ αραιή σύνδεση με τη γείτονα χώρα.

Μία ιδέα της τουριστικής εξάρτησης της Χίου από την Τουρκία είναι το γεγονός ότι από τις συνολικές αφίξεις στο νησί το 2016, το 74,10% αφορούσε Τούρκους επισκέπτες.

Ευρωπαϊκός Τουρισμός;

Στην ίδια έρευνα ιδιαίτερα θλιβερά είναι τα στοιχεία για τον τουρισμό από την Ευρώπη. Κι αυτό γιατί από τις 12.080 αφίξεις επιβατών με πτήσεις τσάρτερ που καταγράφηκαν το 2010, μέσα σε μία 6ετία αυτός ο αριθμός περιορίστηκε σταδικά στα 2.236 άτομα σε όλη τη διάρκεια του 2016.

Συμπεράσματα

Τέλος ο κ. Γιαλούρης καταλήγει σε διαφόρου είδους διαπιστώσεις όπως ότι:

Το 2015 υπήρξε έτος ορόσημο για τον τουρισμό στη Χίο αφού οι αφίξεις των Τούρκων 82.000 δικαιολογούσαν τον χαρακτηρισμό του «μαζικού τουρισμού». Παρόλο που το 2016 καταγράφηκε μία μείωση της τάξεως του 11%, η μείωση αυτή είναι μικρότερη της μείωσης σε πανελλαδικό επίπεδο (18%), κάτι που σημαίνει ότι ο προορισμός «Χίος» είναι ανθεκτικός ακόμα και σε κακές χρονιές.

Η Χίος παρά τις δυσμενείς μεταβολές, αντέχει και συνεχίζει να ελκύει Τούρκους τουρίστες στη βάση του συγκριτικού γεωγραφικού πλεονεκτήματός της,.

Οι Τούρκοι που έρχονται στη Χίο παραμένου κατά κανόνα «εύκολοι τουρίστες» και σε μεγάλο ποσοστό καταναλωτές.

Δεν έχει αλλάξει τίποτα στον τρόπο άφιξής τους και η διάχυση τους οφέλους στην τοπική αγορά είναι πολλαπλασιαστική για την τοπική οικονομία.

Υφίστανται βασικές προϋποθέσεις ώστε με αυτό το τουριστικό ρεύμα να επιμηκυνθεί σημαντική η τουριστική περίοδος. 

 

@Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα του Θ. Γιαλούρη εδώ 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ