6.4.2015 14:00

Έτοιμα τα νομοσχέδια για το βασικό μισθό και τις εργασιακές σχέσεις

Μετά το Πάσχα η διαβούλευση

Αμέσως μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των κοινωνικών εταίριων ώστε να υπάρξει η σταδιακή αποκατάσταση του βασικού κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων. Μάλιστα, όπως γράφει η Ναυτεμπορική, ο υπ. Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, παρά την έντονη αντίδραση των “θεσμών”, σκοπεύει να στείλει αυτές τις ημέρες σχετική επιστολή - πρόσκληση στους κοινωνικούς εταίρους.

Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα τα δύο νομοσχέδια που θα αποκαταστήσουν τις εργασιακές σχέσεις είναι ήδη έτοιμα.

Στο πρώτο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται όλες οι ρυθμίσεις για τη σταδιακή επαναφορά, έως το τέλος του 2016, του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και στο δεύτερο νομοσχέδιο υπάρχουν όλες οι ρυθμίσεις για τον νέο τρόπο σύναψης των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και τα θέματα που αφορούν τον νέο τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Το θέμα των ομαδικών απολύσεων καθώς και των όρων αποζημίωσης των μισθωτών σε περίπτωση απόλυσης, θα προσδιοριστεί με άλλη νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία χρονικά τοποθετείται μετά τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, ο κατώτατος μισθός θα αποκατασταθεί σε δύο στάδια. Συγκεκριμένα, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο από τα 586 ευρώ μικτά θα διαμορφωθεί στα 654 ευρώ μικτά, ενώ η πλήρης επαναφορά στα 751 ευρώ μικτά τοποθετείται ένα χρόνο αργότερα, δηλαδή το φθινόπωρο του 2016. Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση της ηλικιακής διάκρισης που ισχύει σήμερα μεταξύ εργαζομένων άνω των 25 ετών και κάτω των 25 ετών.

Ετσι, όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως ηλικίας θα λαμβάνουν τον ίδιο μισθό, ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας. Επίσης, θα εξισωθούν οι αμοιβές των εργατοτεχνιτών με τις αμοιβές των υπαλλήλων. Πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου θα υπάρξει συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων και τη ΓΣΕΕ.

Με το δεύτερο νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας προωθείται η επαναφορά της νομικής ισχύος των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων έναντι επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων εργασίας. Το πνεύμα του νομοσχεδίου διαπνέεται από τη διακριτή υπερίσχυση των κλαδικών και την ταυτόχρονη αποδυνάμωση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Εκτός κι αν οι επιχειρησιακές ή οι ατομικές συμβάσεις αποτυπώνουν ως νομικά κείμενα μεγαλύτερη προστασία στους εργαζόμενους που καλύπτουν. Ουσιαστικά με το νομοσχέδιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας καταργείται όλο το πλέγμα των νόμων, ρυθμίσεων και αποφάσεων που απορρέουν από τους νόμους που προέκυψαν ως αποτέλεσμα των ρυθμίσεων των δύο μνημονίων.

Συγκεκριμένα προβλέπεται:

* Κατάργηση της 6ης πράξης του υπουργικού συμβουλίου του 2012 και προσδιορισμός ότι η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας καθορίζει τους ελάχιστους μισθολογικούς και θεσμικούς όρους για όλους τους εργαζόμενους.

* Αμεση υπερίσχυση των όρων των κλαδικών συμβάσεων έναντι των ατομικών συμβάσεων εργασίας.

* Εξάμηνη χρονική διάρκεια της μετενέργειας συμβάσεων, αντί της τρίμηνης που ισχύει σήμερα.

* Συρροή συμβάσεων. Υπερίσχυση της πιο ευνοϊκής σύμβασης εργασίας για τον εργαζόμενο, όταν υπάρχουν διαφορετικού τύπου συμβάσεις.

* Επεκτασιμότητα συμβάσεων. Ο υπουργός Εργασίας μπορεί να επεκτείνει, έπειτα από γνωμοδότηση του ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, την ισχύ μιας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

* Δυνατότητα σύναψης συλλογικής σύμβασης έχουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων όλων των επιπέδων (τριτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες, πρωτοβάθμιες, επιχειρησιακές).

Επίσης βασική επιδίωξη του υπουργείου Εργασίας είναι η πλήρης αναβάθμιση και ενίσχυση του ΣΕΠΕ, καθώς και η αναδιοργάνωση του ρόλου του ΟΜΕΔ.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ