11.5.2015 10:06

Έρχονται τα πάνω-κάτω στους φόρους ακινήτων

Αλλαγές σε φόρο μεταβίβασης, κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές, τεκμήρια διαβίωσης, ΦΠΑ και ΤΑΠ

Δεν είναι μονάχα ο ΕΝΦΙΑ, είναι μια σειρά από φόρους που εξαρτώνται από τις αντικειμενικές αξίες που μαζί με τον ΦΠΑ, όπου υπάρχει, φέρνουν αναπροσαρμογές στις τιμές.

Οι πληροφορίες θέλουν τις νέες αντικειμενικές αξίες να έρχονται κοντά στα μέσα ή στα τέλη του ερχόμενου μήνα.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του «Εθνους» το σχέδιο για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών που επεξεργάζονται στο ΥΠΟΙΚ προβλέπει: 

- Μείωση 20% κατά μέσο όρο στις περιοχές που οι τιμές ζώνης είναι υψηλότερες από τις εμπορικές αξίες. 

Κατά το ρεπορτάζ, στις λεγόμενες ακριβές περιοχές θα υπάρξουν εντυπωσιακές μειώσεις.

Υπάρχουν περιοχές όπως η Αγία Παρασκευή, το Χαλάνδρι, το Μαρούσι, η Φιλοθέη, το Ψυχικό και η Γλυφάδα στην Αττική όπου η αντικειμενική ξεπερνάει ακόμη και το 50% πλέον της εμπορικής αξίας των ακινήτων. 

Σε περιοχές όπως αυτές η μείωση θα είναι μεγάλη. Στις περισσότερες περιοχές η μείωση θα κυμανθεί κοντά στο 20%, ενώ σε κάποιες περιοχές και ειδικά σε ζώνες με πολλά εμπορικά καταστήματα η μείωση θα περιοριστεί κοντά στο 10%.

Παράλληλα δεν αναμένεται νέα μείωση στις περιοχές με τιμή ζώνης 600 ευρώ, εκεί οι τιμές αναμένεται να μείνουν ως έχουν, δηλαδή να «παγώσουν».

Την ίδια ώρα όμως θα έρθει αύξηση των τιμών στις περιοχές όπου οι τιμές των νεόδμητων ακινήτων παραμένουν ψηλά, πάνω από τις σημερινές αντικειμενικές αξίες.

Όλα αυτά σημαίνουν αυξομειώσεις στους φόρους ακινήτων που υπολογίζονται με βάση την αντικειμενική με πρώτο και καλύτερο τον ΕΝΦΙΑ, όμως δεν είναι ο μόνος φόρος. Με βάση την αντικειμενική αξία υπολογίζεται και ο φόρος μεταβίβασης που υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής, ενώ υπάρχει και αφορολόγητο στα 200.000 ευρώ για άγαμο και 250.000 για έγγαμους.

Το ίδιο και στις κληρονομιές και τις γονικές παροχές όπου ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστές 1% ως 20% επί της αντικειμενικής.

Οι αντικειμενικές κρίνουν και τον φόρο για τα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά και το ποσό είσπραξης από ενοίκια που υπολογίζονται στο 3,5% της αντικειμενικής του ακινήτου.

Με βάση τις αντικειμενικές υπολογίζεται και το ΤΑΠ των δήμων στο 0,35%, ενώ και ο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα είναι στο 23% της αντικειμενικής.

Είναι δηλαδή μια σειρά από φόρους που αναμένεται να μειωθούν κατά κύριο λόγο μέχρι τα τέλη του Ιουνίου και ύστερα από τη θέσπιση των αντικειμενικών αξιών.

Οι νέες αντικειμενικές τιμές θα αποτελέσουν το κλειδί για τη διαμόρφωση των βασικών χαρακτηριστικών του νέου φόρου ακινήτων. 

Οι αυξομειώσεις στις αντικειμενικές θα επιφέρουν αυτόματα και ανάλογες προσαρμογές στους εξής φόρους: 

- Στο φόρο μεταβίβασης

- Στις κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές όπου ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστές 1%-20% επί της αντικειμενικής και ανάλογα με το βαθμό συγγένειας. 

- Στα τεκμήρια διαβίωσης

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ