3.9.2021 18:05

Έργα ύψους 5,4 εκ. ευρώ σε Μαστιχοχώρια και Ιωνία

Περιοδεία στη Νότια Χίο πραγματοποίησαν σήμερα ο Δήμαρχος, Στ. Κάρμαντζης,  η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χίου με τον Αντιδήμαρχο, Γ.Ξενάκη αλλά και τον Αντιδήμαρχο Μαστιχοχωρίων και Ιωνίας, Α.Βεργίτση.

Στόχος της περιοδείας ήταν μέσα από την επιτόπια παρατήρηση να αποτυπώσουν την πορεία των έργων στη Νότια Χίο. Ο «π» αποτύπωσε με εικόνες την πορεία της ενεργειακής αναβάθμισης στα Δημοτικά Σχολεία των Νενήτων και του Πυργιού αλλά και έργα οδοποιίας σε δυσπρόσιτους έως σήμερα δρόμους στα Σαλάγονα και στην Καρίντα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιήγησης ήταν παρούσες και οι δυο Πολιτικοί Μηχανικοί, Β. Δαλαβάγκα και Μ.Λυκουρίνα.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσίων, Γ. Ξενάκη για τα έργα αυτά αξιοποιήθηκαν χρήματα από τα πρόγραμματα: ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και Πράσινο Ταμείο. Μάλιστα αναφερόμενος στην πορεία των έργων ο ίδιος τόνισε ότι το σύνολο των έργων ξεπερνούν τα 5 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 2/5 έχουν υλοποιηθεί.

Έργα οδοποιίας σε Θολόποτάμι, Πυργίου-Καρίντας και Ολύμπους-Σαλάγωνα

Συνολικά 50.000 ευρώ δαπάνησε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χίου αξιοποιώντας το πρόγραμμα ΣΑΤΑ σε ένα τμήμα το οδικού δικτύου στο Θολόποτάμι. Τα ρήγματα κατά μήκος του δρόμου προβλημάτισαν την αρμόδια Πολιτικό Μηχανικό, Β. Δαλαβάγκα και έτσι αποφάσισε ως επιβλέπουσα του έργου να ρίξουν τσιμέντο.

«Όλη η τσιμεντόστρωση πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν τον σεισμό. Το «κρας τεστ» για εμάς ήταν να δούμε εάν θα αντέξει με τον σεισμό» δήλωσε η κα. Δαλαβάγκα.

Σημαντική επέμβαση αποτελεί και η ολοκλήρωση του έργου που αφορά  επεμβάσεις στο οδικό δίκτυο από το χωριό των Ολύμπων έως τα Σαλάγωνα. Η υπεύθυνη σύνταξης μελέτης, Μ. Λυκουρίνα εξήγησε μέσα από δηλώσεις το φάσμα των εργασιών που έλαβαν χώρο:

«Οι επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στον ήδη υφιστάμενο δρόμο, καθαρίσαμε τα παλιά τεχνικά, προσθέσαμε άλλα… επιπλέον για την απορροή των όμβριων υδάτων. Επίσης τοποθετήσαμε μπάρες ασφαλείας γιατί ο δρόμος ήταν πολύ επικίνδυνος ιδιαίτερα σε απότομες στροφές».

Το παραπάνω έργο χρηματοδοτήθηκε από το ταμείο Βορείου Αιγαίου και συγκεκριμένα μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο προϋπολογισμός της μελέτης του έργου προορίζοντας για 500.000 και έφτασε τα 210.000 ευρώ με την σύμβαση. Το χρονικό περιθώριο ολοκλήρωσης του έργου ήταν συνολικά 18 μήνες.

Με την σειρά του, ο Δήμαρχος Στ. Κάρμαντζης συνεχάρη όλους όσους συνέβαλλαν στην προσπάθεια υλοποίησης των παραπάνω έργων.

«Είναι ένα έργο το οποίο αποτελεί κόσμημα και άξιζε η ταλαιπωρία αλλά και ο αγώνας.  Βλέπουμε ότι απέκτησε ζωή μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού μας» δήλωσε ο ίδιος.

Συμπληρώνοντας ο Αντιδήμαρχος, Α. Βεργίτσης εξέφρασε την χαρά του για την υλοποίηση έργων που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή:

«Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για την επιλογή των έργων και τώρα η ολοκλήρωση τους με χαροποιεί ιδιαίτερα. Στόχος μας είναι να βρούμε χρηματοδοτικά εργαλεία για να συντάξουμε μελέτες ώστε να πάμε τον τόπο ένα βήμα παρακάτω».

Με τη σειρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσίων, Γ. Ξενάκης ανέφερε ότι το συγκεκριμένο έργο που αφορά το οδικό δίκτυο Ολύμπους-Σαλάγωνα αποτελεί ένα από τα καλύτερα έργα σε αγροτική οδοποιία.

Παράλληλα υπήρξε μέριμνα και για την ρευματοδότηση της γύρω περιοχής αλλά του επαρχιακού δρόμου ενώ στο μέλλον η Τεχνική Υπηρεσία σχεδιάζει τη βελτίωση του οδικού δικτύου για την ενοποίηση παραλιών.

Η ίδια μελετητήρια, Μ. Λυκουρίνα συνέταξε και την μελέτη για την ασφαλτόστρωση Πυργίου-Καρίντας με προϋπολογισμό μελέτης ύψους 200.000 ευρώ. Με την έκπτωση από τον ανάδοχο «ΠΥΛΩΝΑΣ» το ύψος του έργου έφτασε τα 165.000 ευρώ. Το παραπάνω έργο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στο σημείο η κα. Λυκουρίνα ανέφερε την σημασία τοποθέτησης ειδικών στηθαίων για την οδική ασφάλεια ενώ αναζητούνται χρηματοδοτικά εργαλεία για την συντήρηση του δρόμου καθώς το διαπερνά ποταμός.

Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοτικών Σχολείων σε Νένητα και Πυργί

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται το έργο ενεργειακής αναβάθμισης σε Δημοτικά σχολεία όπως του Πυργίου και των Νενήτων. 

«Στο Πυργί πραγματοποιήθηκαν κάποιες εργασίες θερμομόνωσης εσωτερικά  και εξωτερικά που αφορούν τη σκεπή και τα κουφώματα», ανέφερε η κα. Δαλαβάγκα.

 Το ύψος του έργου φτάνει τα 230.000 ευρώ με ανάδοχη εταιρία την «ΤΟΜΗ» προερχόμενη από την Κοζάνη.

Η τοποθέτηση ειδικών κουφωμάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες ενώ οι αντλίες θερμότητας θα τοποθετηθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο ενεργειακής αναβάθμισης στο δημοτικό σχολείο των Νενήτων, έργο χρηματοδοτούμενο από πρόγραμμα ΕΣΠΑ ύψους 370.000 ευρώ. Στο συγκεκριμένο σχολείο έχουν ήδη τοποθετηθεί ειδικά κουφώματα, η εξωτερική θερμομόνωση αλλά και ηχομόνωση του κτιρίου.

Οι επεμβάσεις αποδίδουν καθώς όπως δήλωσε η κα. Δαλαβάγκα η ενεργειακή αναβάθμιση είναι ήδη αισθητή παρά το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο.

Στο σημείο ο κ. Βεργίτσης δήλωσε ότι η ενεργειακή αναβάθμιση στα Δημοτικό Σχολεία Πυργιού και Νενήτων δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την συνεισφορά του κ. Φεγγουδάκη:

«Ήταν ο άνθρωπος που ικανοποίησε το αίτημα που του είχα απευθύνει και πλήρωσε τις προμελέτες των δυο ενεργειακών αναβαθμίσεων στα Δημοτικά των Νενήτων και Πυργίου. Χωρίς τις προμελέτες ίσως να μην είχαμε προλάβει και να μην είχαν ολοκληρωθεί τώρα».

Μεταξύ άλλων έργων ήταν και η τοποθέτηση ειδικού προστατευτικού τοιχίου στην περιοχή του Καταρράκτη με στόχο την προστασία πεζών και διερχόμενων οχημάτων.  

Μπροστά αντιπλυμμυρικό έργο Μεστών και  Ανάπλαση Κώμης

Κλείνοντας ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Γ. Ξενάκης πρόσθεσε ότι προγραμματίζεται σε βάθος χρόνου να μπει σε τροχιά υλοποίησης το αντιπλημμυρικό έργο για τα Μεστά ύψους 2,8 εκ. ευρώ. Τέλη Σεπτέμβρη επίσης προγραμματίζεται η Ανάπλαση της Κώμης  από το Πράσινο Ταμείο ύψους 750.000 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ