7.2.2017 14:29

Επιλέξιμη η μεταποίηση μαστίχας και γάλακτος γαϊδούρας για τρόφιμα και καλλυντικά

Το θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή του Μέτρου της Μεταποίησης, και συγκεκριμένα αυτό που αφορά την παραγωγή προϊόντων που θεωρούνται «μη γεωργικά», υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ.κ. Βαγγέλης Αποστόλου και Αλέξης Χαρίτσης (ΦΕΚ Β΄ 99/2017).

Η δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αποτελεί ουσιαστικά και τον προπομπό της προκήρυξης, που πρόκειται να δημοσιευθεί εντός του Φλεβάρη. Μεταξύ των νέων που φέρνει η ΚΥΑ είναι η ένταξη στους ενισχυόμενους κλάδους των μονάδων μεταποίησης γεωργικών προϊόντων για την παραγωγή προϊόντων κοσμετολογίας και διατροφής με μαστίχα και γάλα γαϊδούρας.

Αναφορικά με την μεταποίηση μαστίχας, το επενδυτικό αυτό μέτρο αναμένεται να ενισχύσει την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (αφού μόνο εκεί παράγεται και μεταποιείται το προϊόν), δίνοντας τη δυνατότητα περαιτέρω επενδύσεων. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα την ευθύνη διαχείρισης της Μαστίχας έχει η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η δευτεροβάθμια αναγκαστική συνεταιριστική οργάνωση, κάτω από την ομπρέλα της οποίας καλύπτονται οι 20 πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί του νησιού.

Μια Συνεταιριστική Ένωση που στην 77χρονη λειτουργία της έχει προσφέρει τα μέγιστα στην προστασία του προϊόντος και των παραγωγών από την αυθαιρεσία και την κερδοσκοπία των κάθε λογής εμπόρων. Τελευταία επιτυχία της ένωσης είναι η αναγνώριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), όπου η μαστίχα Χίου συμπεριλήφθηκε στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης, που φαίνεται να θεραπεύουν δυσπεπτικά προβλήματα και δερματικές φλεγμονές.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ