12.10.2022 13:29

Επιχειρηματικά βραβεία «Σφιγξ» από Επιμελητήριο Χίου και Πανεπιστήμιο Αιγαίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο μετρό του Συντάγματος η απονομή τους στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Άρωμα Χίου"

Τους πρώτους καρπούς της συνεργασίας τους μέσα από το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν πριν από ένα χρόνο, δρέπουν Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Επιμελητήριο Χίου, ανακοινώνοντας την διοργάνωση επιχειρηματικών βραβείων με την ονομασία «Σφιγξ» και σύμβολο την αρχαία Σφίγγα της Χίου.

Έμφαση στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια

Αναφερόμενος στον θεσμό, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παντελής Λεγάτος επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα που με την στήριξη και τη συμβολή του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου εστιάζει στην ανάδειξη και την προβολή καλών επιχειρηματικών πρακτικών με έμφαση στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια .

«Από την αρχή της παρούσας διοίκησης του Επιμελητηρίου θέλαμε να κάνουμε ένα θεσμό ο οποίος θα προτάσσει πραγματικά και την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία κοινότητα στην οποία ουσιαστικά θα συμμετέχουν όλες οι επιχειρήσεις του νησιού μαζί με το Πανεπιστήμιο και το Επιμελητήριο και να μπορούμε να αναδείξουμε καλές πρακτικές, ούτως ώστε τα νέα παιδιά και οι άνθρωποι οι οποίοι ουσιαστικά καινοτομούν στο νησί μας να παραμείνουν σε αυτό χωρίς να υπάρχει το «brain drain» και να βλέπουμε νέους ανθρώπους να φεύγουν από το νησί. θεωρούμε λοιπόν ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και για αυτό έχω επιλέξει με το πανεπιστήμιο να υπάρχει μία ομάδα η οποία θα αξιολογεί βάσει κάποιων αξιοκρατικών κριτηρίων που έχουμε θέσει από την αρχή της υποβολής της αίτησης και από κει και μετά θα υπάρχουν και τα ανάλογα βραβεία», δήλωσε ο κ. Λεγάτος.

Στο εγχείρημα των επιχειρηματικών βραβείων αναφέρθηκε με τη σειρά και ο πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Καθηγητής Μανώλης Χριστοφάκης.

«Πολλά επιμελητήρια έχουν υιοθετήσει αυτόν τον θεσμό εδώ και αρκετά χρόνια με αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα. Τα βραβεία δεν περιορίζονται μόνο σε επιχειρηματικές επιτυχίες με τη στενή έννοια του όρου, που αποτυπώνονται με νούμερα και οικονομικά αποτελέσματα. Αλλά επικεντρώνεται στην επιβράβευση ανθρώπων, αξιών και πρακτικών που ενισχύουν την καινοτομία, τη νεωτερικότητα και την εξωστρέφεια αλλά και την κοινωνική ευθύνη σε ζητήματα πολύ σύγχρονα στο πλαίσιο της επιχειρηματικής δράσης η οποία αντιμετωπίζει πάρα πολλές προκλήσεις στις σύγχρονες κοινωνίες», δήλωσε και προσέθεσε ότι βασικός στόχος είναι να σταματήσει η φυγή του ανθρώπινου κεφαλαίου προς το εξωτερικό.

Στους στόχους, το σχεδιάγραμμα και χρονοδιάγραμμα της πρότασης των επιχειρηματικών βραβείων αναφέρθηκε ο επιστημονικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου Χίου Γιώργος Περρής.

«Οι στόχοι των βραβείων είναι ανάδειξη- προβολή και άλλων επιχειρηματικών πρακτικών με έμφαση στην καινοτομία την εξωστρέφεια τον κοινωνικό αντίκτυπο και τον βαθμό περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Στόχος είναι η δημιουργία μιας δυναμικής κοινότητας. Με τη συμμετοχή Επιμελητηρίου Χίου, τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων,  του Πανεπιστημίου Αιγαίου και άλλων φορέων όπως είναι η ομογένεια αλλά και άλλα επιμελητήρια και θεσμοί, με απώτερο στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών, την αλληλοϋποστήριξη των εμπλεκομένων εταιρειών και τη δημιουργία μίας κοινότητας στην οποία θα μιλάμε και θα ανταλλάσουμε καλές πρακτικές» ανέφερε.

Ως προς τα βραβεία. Το πρώτο βραβείο αφορά επιχειρήσεις οι οποίες επενδύουν στην εξωστρέφεια την καινοτομία και στον περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

Το δεύτερο βραβείο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας αφορά νέες επιχειρήσεις οι οποίες ενσωματώνουν στοιχεία καινοτομίας και εξωστρέφειας και επιχειρηματικής δικτύωσης.

Και το τρίτο βραβείο «brain drain» αφορά επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν εξειδικευμένο προσωπικό και επενδύουν στην κατάρτιση και εξέλιξη των στελεχών τους.

Όσοι κερδίσουν βραβείο θα έχει και ένα συμβολικό χρηματικό έπαθλο από το Επιμελητήριο Χίου καθώς και υπηρεσίες μεντορινγκ από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και με τη μεσολάβηση του Επιμελητηρίου Χίου.

Όσον αφορά τώρα τις ημερομηνίες ήδη από σήμερα μέχρι και την 1η Νοεμβρίου θα μπορούν να υποβάλλονται υποψηφιότητες.  Οι φάκελοι υποψηφιοτήτων από τις 15 Μαρτίου και μέχρι το Μάιο θα έχουν αξιολογηθεί ώστε τα βραβεία να απονεμηθούν στην επόμενη δράση «Άρωμα Χίου» στο Σύνταγμα

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ