12.7.2016 13:44

Επιδότηση σε 40.000 νοικοκυριά για ενεργειακή αναβάθμιση

Με μικρές αλλαγές ετοιμάζεται το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ'Οίκον» που παρέχει επιδότηση , αλλά και χαμηλότοκο δανεισμό σε 40.000 νοικοκυριά προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος που προκηρύσσεται το φθινόπωρο, ανέρχεται σε συνολικά 420 εκατ. ευρώ και αφορά παρεμβάσεις στο κέλυφος του κτηρίου ή στην τοποθέτηση ή αλλαγή ηλκετρομηχανολογικών στοιχείων, ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση ενέργειας.

Οι αλλαγές που θα υπάρξουν αφορούν, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την αύξηση των επιλέξιμων δαπανών από 15.000 σε 25.000 ευρώ, αλλά και τα κριτήρια για την επιλογή των δικαιούχων, τα οποία είναι: το οικογενειακό και ατομικό εισόδημα, όπως ίσχυε πριν,ενώ προστίθεται η παράμετρος των προστατευόμενων μελών. Όσο περισσότερα είναι, τόσο θα ανεβαίνει ο προϋπολογισμός. Άρα, η επιδότηση θα γίνει κλιμακωτά, με βάση την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου.

Ακόμα μια σημαντική αλλαγή είναι η δυνατότητα που θα παρέχεται πλέον στον ιδιοκτήτη να χρησιμοποιεί ίδια κεφάλαια για να συμπληρώσει το ύψος των απαιτούμενων, ώστε να είναι χαμηλότερος ο δανεισμός.

Σημειώνεται ότι από το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί το ύψος της επιδότησης, ούτε και τα εισοδηματικά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η χρηματοδότηση του νέου προγράμματος προέρχεται από 292 εκατ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων και άλλα 130 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από τις τράπεζες.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ