8.4.2015 10:42

Επαναφορά περικοπών στις επικουρικές - Αυτόματη αύξηση ορίων ηλικίας

Δεν αποκλείονται νέες μειώσεις συντάξεων παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει καμιά ανατροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα

Εκτός νομοθετικής ρύθμισης τίθενται δύο διατάξεις στο ασφαλιστικό, καθώς, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο άρθρο του «Ελεύθερου Τύπου», με μονομερή απόφαση της Διοίκησης του ΕΤΕΑ, επανέρχονται οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, καθώς και η αυτόματη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, πέραν και του 67ου έτους.

Έτσι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν αποκλείονται νέες μειώσεις συντάξεων παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει καμιά ανατροπή.

Η μεν πρώτη διάταξη περιλαμβάνεται στο άρθρο 47 του νόμου 4052/12 και προβλέπει την κατάρτιση νέου κανονισμού ασφάλισης και παροχών που θα διέπει όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Μάλιστα, ο εν λόγω κανονισμός, τον οποίο λέει ότι θα επανασχεδιάσει η νέα Διοίκηση του Ταμείου αντικαθιστώντας το κείμενο που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη χωρίς να εφαρμοστεί, θα γίνει κατόπιν αναλογιστικής μελέτης, δηλαδή με κριτήρια βιωσιμότητας και διατήρησης μηδενικού ελλείμματος.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, όλες οι νέες συντάξεις που θα βγαίνουν από το ΕΤΕΑ θα έχουν τη μείωση του 5,2% που επιβλήθηκε με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος από την προηγούμενη κυβέρνηση!
Στην πράξη, όσοι βγαίνουν στη σύνταξη από το 2015 θα έχουν, πέραν των μνημονιακών περικοπών, τη μείωση λόγω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος η οποία μπορεί να παγώσει μέχρι νεωτέρας, αλλά η περικοπή του 5,2% θα είναι μόνιμη σε όλες τις νέες συντάξεις του ΕΤΕΑ.
Αυτή τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα 86.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη. Υπολογίζεται πως πρέπει να εξεταστούν 161.000 αιτήσεις για κύρια και επικουρική σύνταξη, με τον χρόνο της αναμονής να αγγίζει ακόμα και τα δύο έτη στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη διάταξη, ήτοι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, περιλαμβάνεται στο άρθρο 11 του νόμου 3863/10 και προβλέπει την αυτόματη αύξηση των ορίων και πέραν του 67ου έτους, από το 2021. Η αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας θα γίνει με βάση το προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού της χώρας για τη δεκαετία 2010 έως και 2020.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ