22.4.2015 10:53

Εντόπισαν κύκλωμα απάτης του ΦΠΑ ύψους 6 δισ. ευρώ

Μέσω ειδικού συστήματος ανάλυσης κινδύνου με τη βοήθεια Βέλγων εφοριακών η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εντόπισε ένα διευρωπαϊκό κύκλωμα απάτης του ΦΠΑ στο οποίο εμπλέκονται ελληνικές εταιρείες, με στόχο την παράνομη είσπραξη επιστροφών ΦΠΑ.

Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε τη μέθοδο «Καρουζέλ» ή κυκλική απάτη, με τις ύποπτες συναλλαγές να φτάνουν τα 6 δισ. ευρώ. Αμέσως απενεργοποιήθηκαν 18 Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες, κατόπιν αυτοψίας, διαπιστώθηκε ότι ήταν εικονικές. Με τον εντοπισμό των εταιρειών «μαϊμού» και την απενεργοποίηση των ΑΦΜ, το Δημόσιο γλίτωσε από την καταβολή επιστροφών ΦΠΑ ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, μέσω της οποίας εντοπίστηκε το κύκλωμα, έφεραν στη χώρα μας Βέλγοι εφοριακοί που συνεργάζονται με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Η ομάδα, η οποία «τρέχει» αυτήν τη στιγμή πιλοτικά τη συγκεκριμένη εφαρμογήν αποτελείται από 10 άτομα, 3 Βέλγους και 7 Ελληνες εφοριακούς, και είναι εγκατεστημένη στην Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.

Ολες οι συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων καταγράφονται και παρακολουθούνται ηλεκτρονικά. Το λογιστικό σύστημα έχει την «ικανότητα» να εντοπίζει συναλλαγές οι οποίες παρουσιάζουν υψηλή επικινδυνότητα για δημιουργία κυκλώματος απάτης τύπου «Καρουζέλ». Στη συνέχεια οι φορολογικές αρχές παρεμβαίνουν αμέσως και προλαμβάνουν την ολοκλήρωση της απάτης ή, εφόσον έχει ολοκληρωθεί, διώκουν τους παραβάτες. Εφόσον η εικονικότητα των συναλλαγών αποδειχθεί ύστερα από αυτοψία, η ΓΓΔΕ απενεργοποιεί αμέσως τους ΑΦΜ των εμπλεκομένων και έτσι μπλοκάρει τη δυνατότητά τους να υποβάλουν αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ.

Αντιμετώπιση φοροδιαφυγής
Η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει αυτήν την εφαρμογή, καθώς έχει εντάξει τη χρησιμοποίησή της στα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ, τα οποία παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης στις αρχές Απριλίου στους «θεσμούς». Στο πλαίσιο αυτό η ΓΓΔΕ σκοπεύει να ζητήσει τα δικαιώματα χρήσης της εφαρμογής από τους Βέλγους.

Τα φαινόμενα των εικονικών ενδοκοινοτικών πωλήσεων με στόχο την παράνομη είσπραξη επιστροφών ΦΠΑ αποτελούν μεγάλο βραχνά για τις φορολογικές αρχές όλων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συχνά συναντώνται οι απάτες τύπου «Καρουζέλ». Πρόκειται στην ουσία για εικονικές συναλλαγές που κυκλοφορούν από χώρα σε χώρα, με τελικό αποδέκτη μια εταιρεία «φάντασμα» η οποία έχει δημιουργηθεί εξαρχής με σκοπό να κλείσει σε λίγο καιρό και να μην αποδώσει ποτέ το τεράστιο ποσό ΦΠΑ που έχει συσσωρευτεί.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ