7.5.2015 11:13

Ενιαίος ΦΠΑ 16% στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Η υιοθέτηση του σχεδίου για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 16% αναμένεται να φέρει αυξομειώσεις σε πολλά βασικά είδη, τρόφιμα και υπηρεσίες

Αλλαγές στον ΦΠΑ με καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή στα επίπεδα του 16%, που θα επιβάλλεται σε σχεδόν όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες, βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις του Brussels Group φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση των δύο πλευρών για υιοθέτηση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, χωρίς όμως να έχει «κλειδώσει» το ύψος του συντελεστή, ενώ οι εταίροι συμφωνούν με τα μέτρα που προτείνει η Αθήνα για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ.

Το βασικό σενάριο που εξετάζεται προβλέπει την κατάργηση των τριών συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα, 23%, 13% και 6,5%, και την καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή 16% και ενός χαμηλού στα επίπεδα του 6,5% - 8%, καθώς ο σημερινός πολύ χαμηλός συντελεστής 6,5% είναι το 50% του μειωμένου συντελεστή 13%. Παράλληλα θα διατηρηθούν και οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά.

Η υιοθέτηση του σχεδίου για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 16% αναμένεται να φέρει αυξομειώσεις σε πολλά βασικά είδη και υπηρεσίες. Τρόφιμα, εστίαση, λογαριασμοί ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ και μεταφορές θα επιβαρυνθούν κατά 2,65%, ενώ καύσιμα, ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη αλλά και υπηρεσίες, όπως κομμωτήρια και γυμναστήρια, θα έχουν μείωση ΦΠΑ κατά 5,7%. Ειδικότερα οι αλλαγές που εξετάζονται στο καθεστώς ΦΠΑ οδηγούν σε:

• Αύξηση από 13% σε 16% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τα τρόφιμα, τον κλάδο της εστίασης, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, τις ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, την ιατρική περίθαλψη και τα εισιτήρια κινηματογράφου.

Μια τέτοια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια όλα τα παραπάνω αγαθά και υπηρεσίες να ανατιμηθούν αυτόματα κατά 2,65%. Για παράδειγμα ένα λίτρο γάλα από 1,20 ευρώ που πωλείται σήμερα με την αύξηση του ΦΠΑ θα πωλείται κατά 3,2 λεπτά ακριβότερα, δηλαδή στα 1,23 ευρώ. Η επιβάρυνση για έναν λογαριασμό της ΔΕΗ ύψους 249,18 ευρώ θα είναι 7,44 ευρώ.

• Μείωση από 23% σε 16% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει όλες τις λοιπές περιπτώσεις πωλήσεων αγαθών και παροχής υπηρεσιών όπως: πωλήσεις ειδών ένδυσης - υπόδησης, επίπλων, ειδών οικιακής χρήσης, νεόδμητων οικοδομών (πλην α' κατοικίας), οικοδομικών υλικών, αυτοκινήτων, καυσίμων, τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, πλαστικών ειδών, χαρτικών, απορρυπαντικών, ειδών καθαρισμού, ειδών ατομικής καθαριότητας, σχολικών ειδών, παροχή υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, παροχή υπηρεσιών από κομμωτήρια, ινστιτούτα αδυνατίσματος και αισθητικής, γυμναστήρια, παροχή υπηρεσιών από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές, φοροτεχνικούς, οικονομολόγους και λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες.

Μια τέτοια μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια να μειωθούν οι τιμές όλων των παραπάνω προϊόντων και υπηρεσιών κατά 5,7%.

Καθιέρωση ενός χαμηλού συντελεστή στα επίπεδα του 6,5% - 8% που θα επιβαρύνει τις τιμές των φαρμάκων, των βιβλίων, των περιοδικών, των εφημερίδων και των εισιτηρίων του θεάτρου αλλά και τη διαμονή στα ξενοδοχεία.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ