8.8.2014 11:56

ΕΝΦΙΑλτης

«Ανεκτές οι συνέπειες του ΕΝ.Φ.Ι.Α. στη Χίο» λέει ο Διευθυντής της Δ.Ο.Υ. Χίου

Μικρή χαρακτηρίζει την επιβάρυνση των Χιωτών ιδιοκτητών από την επιβολή του ΕΝ.Φ.Ι.Α ο διευθυντής της ΔΟΥ Χίου Κυριάκος Ραπίτης, χωρίς να διαφωνεί με τα λάθη που έχουν επισημανθεί, τις διορθώσεις και τις ελαφρύνσεις που είναι απαραίτητο να γίνουν και προαναγγέλθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών.

Ένα λάθος που έχει εντοπισθεί από τη ΔΟΥ για την περιοχή μας, είναι το ότι από το μηχανολογικό του κεντρικού συστήματος δεν έχει υπολογισθεί στο εκκαθαριστικό ο συντελεστής των ημιτελών κτισμάτων.

«Δεν γνωρίζουμε πως θα διορθωθεί, περιμένουμε οδηγίες για να ενημερώσουμε τον κόσμο», τονίζει συνιστώντας στον κόσμο να κάνει λίγο ακόμη υπομονή.

Στα χωριά οι αδικημένοι

Προς το παρόν τιμές κτισμάτων, οικοπέδων και χωραφιών έχουν ορισθεί μόνο για την πόλη της Χίου και τον Βροντάδο. Για τις υπόλοιπες περιοχές έχουν κοινοποιηθεί μόνο οι πίνακες ορισμού τιμών συντελεστών ανά ζώνες  και θα πρέπει οι υπηρεσίες να βγάλουν τις αξίες με υπολογισμό των δεδομένων. Αυτοί που επιβαρύνονται παράλογα κυρίως έως τώρα είναι οι κάτοικοι των χωριών και των απομακρυσμένων από τα κέντρα ιδιοκτησιών αφού ο φόρος υπολογίστηκε με αντικειμενικές αξίες έως και δέκα φορές πάνω από τις πραγματικές. Ημερομηνιακές αλλαγές  θα γίνουν και στις ημερομηνίες καταβολής των δόσεων, για τις οποίες θα ενημερωθούν έγκαιρα οι φορολογούμενοι. Μετά  από τις τελευταίες εξελίξεις  οι πληρωμές των δόσεων μάλλον θα μεταφερθούν για ένα μήνα αργότερα.

Κτίσματα

Η Χίος έχει ενταχθεί στις φορολογικές ζώνες 3,4, και 5 από τις 12 συνολικά, με βασικό φόρο κτισμάτων στην πόλη από 2,9 έως και  4,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

«Ο βασικός φόρος ορίζεται ανάλογα με την τιμή ζώνης  όπου βρίσκεται το ακίνητο και τους συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων, ημιτελούς κτίσματος και απομείωσης επιφάνειας, με μονάδα  συντελεστή 0,1 αν είναι βοηθητικός χώρος και 0,4 αν είναι ημιτελής. Για να βγάλουμε την αξία του κτίσματος πολλαπλασιάζουμε το βασικό φόρο με τους προαναφερόμενους συντελεστές και την αντικειμενική αξία του κτίσματος».

Στο Βροντάδο, τα Ψαρά και τις Οιννούσες ο βασικός φόρος των κτισμάτων ξεκινάει από το 2,90 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή τα δύο μικρά νησιά, εξισώνονται με την παραλία του Βροντάδου!                                                                           

ΠΕΡΙΟΧΗ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΘΕΣΗΣ

Αμανή:

1

Μαστιχοχώρια

1,1

Χίος

2

Καμπόχωρα – Θυμιανά

1,2

Ομηρούπολη

Από 1,5 έως και 1,7.

Καρδάμυλα

Από 1,2 έως και 1,5.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ