27.11.2015 10:08

Ένα βήμα μπροστά

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ

Το πρώτο μεγάλο αναπτυξιακό βήμα μετά από χρόνια, επιχειρείται από το Επιμελητήριο Χίου,  που σε συνεργασία με τον Δήμο προχωρούν στην ανάθεση μελέτης για τη δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου στη Χίο.

Αναγκαιότητα πλέον

Η ανάγκη  εγκατάστασης της Επιχειρηματικότητας σε Οργανωμένους και

Πολεοδομημένους χώρους  στη  χώρα μας επιβάλλεται  και  από  πάρα  πολλούς  επιπλέον παράγοντες  όπως  αναπτυξιακούς,  επιχειρηματικούς,  νομικούς  κλπ 

μεταξύ  των  οποίων  είναι  η παύση ισχύος του ΓΠΣ της πόλης και  η  υποχρεωτική  μετεγκατάσταση (31‐12-2017 _ άρθρο 75/παρ.1 του Ν.3982/2011). Πριν οι εξελίξεις αναγκάσουν τους επαγγελματίες να αναζητήσουν εναγωνίως άλλη στέγη, Δήμος και Επιμελητήριο δημιουργούν τις προϋποθέσεις εκείνες που θα δημιουργήσουν μια εναλλακτική σύγχρονη και σοβαρή για τη δράση επιχειρήσεων που δημιουργούν προβλήματα ή στερούνται αδειών όταν δραστηριοποιούνται στον αστικό ιστό.

Η μελέτη

Με κόστος που δεν υπερβαίνει τις 17.000 ευρώ, η εταιρεία αναλαμβάνει να κάνει την προκαταρκτική έρευνα, εντοπίζοντας την έκταση που μπορεί να «φιλοξενήσει» το Βιοτεχνικό πάρκο, αλλά και πιθανά χρηματοδοτικά προγράμματα η εκμετάλλευση των οποίων μπορεί  από τη θεωρία να το μεταφέρει στην πράξη. Με δυο λόγια θα ωριμάσει τις συνθήκες για την ίδρυση του επιχειρηματικού πάρκου στη Χίο.

Σε λιγότερο από τρεις μήνες ο ειδικός σύμβουλος του επιμελητηρίου Γ. Περρής εκτιμά ότι η μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί προσδιορίζοντας την έκταση που μπορεί να είναι δημόσια μπορεί να είναι και ιδιωτική. Αμέσως μετά ξεκινά η διαβούλευση στους χώρους των επαγγελματιών για το ποιοι προτίθενται να μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους στο επιχειρηματικό πάρκο και «μπαίνει μπροστά η διαδικασία», ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Περρής.

Χρηματοδότηση

Η χρηματοδότηση αυτού τους εγχειρήματος μπορεί να εξευρεθεί μέσα από το ΕΣΠΑ αλλά και από ιδιωτικά κονδύλια  με τον Γ. Περρή να υποστηρίζει ότι μπορεί και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες να χρηματοδοτηθούν μέσα από το ΕΣΠΑ για τη μεταστέγαση τους.

Η βαμβακουργία

Η πρώην βαμβακουργία είναι από τις εκτάσεις που εξετάζονται υπό την προϋπόθεση ότι ο ιδιοκτήτης ενδιαφέρεται να συμμετέχει. Θεωρείται κατάλληλος χώρος λόγω έκτασης, απαιτούνται τουλάχιστον 60-70 στρέμματα και λόγω θέσης αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Οι μελετητές θα εξετάσουν διάφορους χώρους κι εκείνοι θα προτείνουν την κατάλληλη θέση.

Τα οφέλη

Με τη συγκέντρωση σε ένα οργανωμένο χώρο, των βιοτεχνιών και των οχλούσων επιχειρήσεων, αποσυμφορείται ο οικιστικός ιστός και βελτιώνονται οι συνθήκες λειτουργίας των βιοτεχνικών επιχειρήσεων.

Με τη συγκέντρωση των μικρών βιοτεχνικών μονάδων αποφεύγεται η διασπορά σε διάφορες περιοχές εκτός και εντός της πόλεως και έτσι δεν αλλοιώνονται και δεν υποβαθμίζονται μεγάλες εδαφικές περιοχές και τμήματα της πόλης. Δημιουργείται οργανωμένη δόμηση που προσαρμόζεται στις περιβαλλοντικές συνθήκες της περιοχής. Παράλληλα διαμορφώνονται θετικές συνθήκες στην αγορά ακινήτων στις περιοχές γύρω από τα βιοτεχνικά πάρκα και αναπτύσσονται επίσης και οικιστικά με ανάλογο βαθμό, αφού επαγγελματίες αλλά και εργαζόμενοι αναζητούν σπίτια πλησίον των εργασιών τους.

Για να περάσουμε βέβαια από τη θεωρία στην πράξη είναι αρκετά τα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν. Το βιοτεχνικό πάρκο δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται στο νησί, η γνωριμία μας μαζί τους έγινε σε πιο ανθηρές εποχές. Ίσως τώρα όμως να έχουν ωριμάσει οι συνθήκες εκείνες που θα κάνουν τους επαγγελματίες να διαπιστώσουν ότι αν δεν αλλάξουν κι αν δεν στραφούν προς τα εμπρός, θα τους προσπεράσει η εξέλιξη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ