8.5.2015 15:43

Ένα αλαλούμ για το νησιωτικό Φ.Π.Α.

ΕΝΩ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ Ο ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΣ Φ.ΠΑ. ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ «ΔΑΜΟΚΛΕΙΟΣ ΣΠΑΘΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ

Σε αγκάθι και μάλιστα μεγαλύτερο από ότι περιμέναμε μετατραπήκαμε με αφορμή τη διαπραγμάτευση που συνεχίζεται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών.

Αγκάθι, γιατί όπως προκύπτει από τις συζητήσεις το πρόβλημα δεν είναι μια ενιαία βάση για το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας σε όλη την Ελλάδα που μπορεί να κυμανθεί από 18 έως 20%, αλλά γιατί σε κάθε περίπτωση παύει να ισχύει κάθε μειούμενος Φ.Π.Α. για τα νησιά ο οποίος από το 13% που ισχύει σήμερα, θα λάβει χαρακτηριστικά αυξητικά και αντί να διατηρηθεί, χάριν και της νησιωτικότητας, σε επίπεδα διαφορετικά, θα πλησιάσει και θα προσεγγίσει ή θα εξομοιωθεί με εκείνο της υπόλοιπης Ελλάδας.

Με λίγα λόγια, ο πανελλαδικός Φ.Π.Α. θα προσεγγίσει εκείνον των νησιών αντί του ορθού που θα ήταν μια ξεκάθαρη διαφοροποίηση.

Η κυβέρνηση σε αυτό το σημείο πράττει ένα τεράστιο ολίσθημα..

Τα νησιά χάνουν το μοναδικό πλεονέκτημά τους. Ο μειωμένος Φ.Π.Α. οφείλει και πρέπει να διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα για να μην πούμε ότι μία περαιτέρω μείωση θα λειτουργούσε ολοένα και πιο ευεργετικά στον ανταγωνισμό των νησιωτικών οικονομιών έναντι εκείνων που αναπτύσσονται ραγδαία τόσο στην Τουρκία όσο και στην Κροατία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Ο νησιωτικός Φ.Π.Α. οφείλει να μείνει μειωμένος σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από κάθε  άλλη φορολογική διαφοροποίηση, μιας και επιβαρυνόμαστε καθημερινά από μια σειρά μειονεκτημάτων όπως οι μεταφορές, τα εισιτήρια, οι ακριβότερες κρατικές υπηρεσίες κα. γεγονός που η αριστερή κυβέρνησή του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να το αντιληφθεί. 

Ενώ λοιπόν γίνεται ευδιάκριτο ότι το ζήτημα της διαπραγμάτευσης κολλάει στη διαμόρφωση ενός ενιαίου συντελεστή φορολογίας, τα νησιά χάνουν και τον τελευταίο τους προμαχώνα, τον μειωμένο συντελεστή φορολόγησης, που ενδέχεται να γίνει βορά στις ορέξεις όλων.

Όλα τα σενάρια που αναπτύσσονται δεν κάνουν λόγο πλέον για 13% Φ.Π.Α. . Αναφέρονται σε έναν συντελεστή της τάξης του 15-16% που μεταφράζεται σε αύξηση....

Πώς να δεχτούμε ότι σε όλη την Ελλάδα το Φ.Π.Α. μειώνεται και στα νησιά αυξάνεται;

Το λόγο έχουν εκείνοι που οφείλουν και πρέπει να υπερασπιστούν την νησιωτικότητα.

Εκείνοι που ξέρουν και γνωρίζουν ότι δεν μιλάμε για μια δίκαιη φορολόγηση αλλά για παραλογισμό....

Περιμένουμε τις επίσημες αντιδράσεις.

«π» 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ