20.7.2015 15:38

Εβίβα χασούρα

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ

Είναι νωρίς ακόμη για να αποτιμήσουν τις επιπτώσεις  από την οικονομική κρίση και τα μέτρα του νέου μνημονίου, οι επαγγελματίες της σίτισης. Η επισκεψιμότητα κινείται ακόμη στα συνηθισμένα επίπεδα, αλλά ο τζίρος έχει μειωθεί. Οι καταναλωτές έχουν συγκρατηθεί, αρχίζουν  να πληρώνουν με κάρτες,  αλλά οι σημαντικές επιπτώσεις θα φανούν αργότερα. Αρκετός κόσμος αντιδρά υποσυνείδητα με το αίσθημα της αυτοσυντήρησης, μάλλον δεν θέλει να δεχθεί ψυχολογικά ότι  είναι υποχρεωμένος να  μειώσει τις αγαπημένες  διατροφικές του συνήθειες.Ανθρωπογεωγραφικά στους παραδοσιακούς  τουριστικούς προορισμούς καταγράφεται από καλή έως ανεκτή  εικόνα, κυρίως λόγω των Τούρκων επισκεπτών. Στην πόλη και τα περισσότερα περιφερειακά καταστήματα υπάρχει ακόμη «λίπος». Στα νοτιόχωρα η κατάσταση  είναι συγκεχυμένη, αλλά στους απομακρυσμένους οικισμούς  οι επιπτώσεις  ήδη είναι σημαντικές.

Επιπτώσεις

«Υπάρχει δουλειά, αλλά ο κόσμος έχει αρχίσει να πληρώνει με κάρτα. Στην τουριστική κίνηση δεν έχουμε επιπτώσεις ακόμη, αλλά λογικά  οι Έλληνες παραγγέλνουν πιο οικονομικά», τονίζει  από τη Λαγκάδα ο Νίκος Πάσσας.

«Χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει», λέει ο  Γιώργος Φωτεινός από την Πέτρινη Πλατεία των Κηπουριών. «Τα Σαββατοκύριακα δουλεύαμε καλά, αλλά από την πρώτη μέρα που έκλεισαν οι τράπεζες πέσαμε  κατακόρυφα».

Λυρικός

«Στου Γιώργου», στην Ευρετή σκέπτονται πιο ψύχραιμα. Ο Γιώργος Πούλος είναι πιο λυρικός, αλλά απόλυτα παραστατικός.

«Είναι νωρίς για δάκρυα Στέλλα, ακόμη δεν ξεκίνησε το πανηγύρι. Οι επιπτώσεις θα φανούν αργότερα. Ο κόσμος εξακολουθεί να έχει καλή ψυχολογία, εξακολουθεί να καταναλώνει, σκέφτεται ότι είναι προτιμότερο να φάει τα χρήματα του ο ίδιος αντί να του τα φάνε οι άλλοι. Για να σωθούμε πρέπει να αντιδράσουμε ψύχραιμα,  να οργανωθούμε σωστά ως κράτος και επαγγελματίες και να επενδύσουμε στοχευμένα στην ανάπτυξη».

Δεν αντέχουμε

Η αύξηση στο Φ.Π.Α και η  ένταξη στο καθεστώς του  23% θα επιφέρει σημαντικές απώλειες οι οποίες θα φανούν γρήγορα

«Κρατάμε παγωμένες τις τιμές από το 2012, έχουμε απορροφήσει το κόστος, τα επίπεδα του κέρδους έχουν μειωθεί πολύ, δεν θα καταφέρουμε να απορροφήσουμε και το κόστος της ένταξης  του Φ.Π.Α  στο 23%. Αναπόφευκτα θα κάνουμε κάποια λογική αναπροσαρμογή» υποστηρίζει  ο Ν. Πάσσας.

Ο Γ. Φωτεινός φοβάται ότι Τα μακρινά μαγαζιά θα κλείσουν. «Αγωνιστήκαμε να μετατρέψουμε τον ερειπιώνα των Κηπουριών σε παράδεισο και τώρα επιστρέφουμε πάλι στην κόλαση, θα ξαναγυρίσουμε στα ερείπια».

Θα τα καταφέρουμε

Ο Γ. Πούλος αντιμετωπίζει ήρεμα αλλά αποφασιστικά και αυτό το δεδομένο.

«Θα δουλέψουμε πολύ σκληρότερα, χωρίς δάνεια, χωρίς παραπάνω υπαλλήλους και η δουλειά θα βγει».

Αυτή είναι η ευχή όλων.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ