25.4.2018 10:41

Η Χίος έχασε την πεντάστερη πολυτέλειά της

Πηγή: Έντυπος "πολίτης"

• Το Argentikon Luxury Suites δεν θα λειτουργήσει για πρώτη φορά εφέτος τις ξενοδοχειακές του υπηρεσίες.

Ο τουρισμός της Χίου στερείται από εφέτος το πολυτελές διαμάντι του. Το πολυβραβευμένο Argentikon Luxury Suites αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του από την εφετινή σεζόν και αφήνει τη Χίο χωρίς πεντάστερη εκπροσώπηση στο χάρτη των διαμονών. Οι 8 σουίτες του, διαμορφωμένες στα 5 ξεχωριστά πέτρινα κτίρια του κτήματος, δεν θα υποδεχτούν φέτος πελάτες, έπειτα από την απόφαση των ιδιοκτητών να σταματήσουν να στηρίζουν μια τόσο πολυέξοδη επένδυση.

Η μικρή δυναμικότητα της υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας λειτούργησε ως διαρκές εμπόδιο βιωσιμότητας για μια επιχείρηση, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της οποίας είχαν χαρίσει πλήθος βραβείων για υπηρεσίες τουρισμού, γαστρονομίας και φιλοξενίας. Εκ του αποτελέσματος και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το Argentikon βρίσκεται σε τουριστικό προορισμό σε διαρκή μαρασμό τα τελευταία χρόνια, τα βραβεία δεν αρκούν για να συντηρήσουν μια ιδιαίτερα δαπανηρή και απαιτητική υποδομή τουρισμού.

Πληροφορίες θέλουν τους ιδιοκτήτες του να ενισχύουν την ετήσια λειτουργία του με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο, στοιχείο που συνυπολόγισαν στην απόφαση τους να διακόψουν την ξενοδοχειακή λειτουργία του.

ΤΟ ΝΕΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠ. ΛΟΥΚΑ

Η παθητική λειτουργία του Αργέντικου ως ξενοδοχειακή μονάδα δεν μετριάζει την ακτινοβολία του ως το κορυφαίο μεσαιωνικό αρχοντικό της Χίου, χαρακτηρισμένο μάλιστα από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Ιστορικό Μνημείο και σημείο αναφοράς Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «π» διατηρείται προσωπικό ικανό να συντηρεί το αρχοντικό, το οποίο με την ιδιότητα του ως υπερπολυτελές ξενοδοχείο προστάτευε την ιδιωτικότητα των πελατών του και πολύ δύσκολα ήταν προσβάσιμο στους απλούς επισκέπτες του νησιού.

Ο «π» ήδη από τα παρελθόν έχει επισημάνει ότι ο εμπνευστής της διάσωσης του κορυφαίου μεσαιωνικού αρχοντικού του νησιού, καπ. Λουκάς Κτιστάκης, και μόνο με την τεράστια επένδυση αποκατάστασης έκλεισε τους ατομικούς του λογαριασμούς με την Ιστορία της Χίου. Κληροδότησε στις επόμενες γενιές την αίγλη της μεσαιωνικής Χίου της Γενουατικής περιόδου.

Η αναστολή λειτουργίας του Argentikon Luxury Suites είναι απόφαση που δεν επιδέχεται κρητικής. Όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος…

Ο «π» ωστόσο απευθύνεται ανοιχτά στον καπ. Λουκά και του ζητά να μην αποσύρει από τη δυναμική του νησιού την κορυφαία κίνηση ευποιϊας του. Γιατί περί αυτού ακριβώς πρόκειται. Σε όσους ανθρώπους του τουρισμού με στοιχειώδη αντίληψη δεδομένων θα απευθύνθηκε δεν γίνεται να μην του είπαν εξ’ αρχής ότι η τεράστια δαπάνη αγοράς και αποκατάστασης δεν θα αποσβαίνονταν ποτέ. Δεν προσδοκούσε ποτέ ο καπ. Λουκάς ότι θα … βγάλει τα λεφτά του από το Αργέντικο.

Σήμερα, λοιπόν, με σεβαστή κάθε δική του απόφαση για την τύχη του ξενοδοχείου, ο «π» δημόσια του απευθύνει την έκκληση να μην στερήσει από τη Χίο την αρχιτεκτονική της διαμαντόπετρα. Το Αργέντικον έχει δυνατότητα να εξελιχθεί σε βασικό πόλο επισκεψιμότητας του νησιού, ακόμα και με αντίτιμο, για όποιον επιθυμεί να ενταχθεί, έστω και για λίγο, στο περιβάλλον της Γενουατοκρατίας στη Χίο. Διαθέτει όλες τις προδιαγραφές μετατροπής του στον πιο αξιοθαύμαστο μουσειακό χώρο του νησιού. Καπετάνιε, έχεις προσφέρει αμέτρητα καλά στο νησί. Δεν θα το στερήσεις από τη μεγαλύτερη προσφορά σου. Τούτος άλλωστε ήταν εξ’ αρχής ο ενδεδειγμένος προορισμός του Αργέντικου.

Πηγή: Έντυπος "πολίτης"

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ