18.11.2014 12:49

Δυο- δυο οι Χιώτες «διορθώνουν» τον ΕΝΦΙΑ μέσω του Ε9

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΑΠΕΚΡΥΨΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

«Εκρηκτικό» και στη Χίο είναι το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών ακινήτων να σπεύδουν να διορθώσουν άμεσα τα στοιχεία του Ε9, με βάση τα οποία υπολογίστηκε ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι λογιστές να μην μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις φορολογουμένων για αλλαγές στοιχείων στο Ε9, που ευθύνονταν για τον υπερβολικό ΕΝΦΙΑ που καλούνταν να πληρώσουν.

Έτσι από χθες το πρωί μέχρι κι αργά το βράδυ η πρόσβαση στο σύστημα ήταν αδύνατη γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση των λογιστών ότι σίγουρα θα δοθεί παράταση πέρα του Νοέμβρη για τις διορθωτικές αλλαγές.

Τα συνήθη λάθη

Σύμφωνα με στελέχη της Δ.Ο.Υ. Χίου τα λάθη που σπεύδουν να διορθώσουν οι ιδιοκτήτες είναι τα τετραγωνικά μέτρα, ο όροφος, η συνιδιοκτησία ή η επικαρπία ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που κάποιοι δήλωναν ακίνητο στον Κάμπο ως απλό αγροτεμάχιο.

«Μέχρι τώρα δεν δίνονταν ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες. Το Υπουργείο όμως ζήτησε πλήρη ταύτιση των στοιχείων που παραχωρούν οι συμβολαιογράφοι με αυτά των κατά τόπους Δ.Ο.Υ. μέσα από τα πιστοποιητικά του ΕΝΦΙΑ. Έτσι για παράδειγμα αν ένας συμβολαιογράφος καταγράψει ένα ακίνητο για 100τ.μ. αυτός ο αριθμός  θα πρέπει να ταυτίζεται με το πιστοποιητικό της εφορίας, διαφορετικά την ευθύνη φέρει ο συμβολαιογράφος», ανέφερε στέλεχος της Δ.Ο.Υ. Χίου στον «π».

Πρόστιμα

Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πηγές η τροποποιητική δήλωση αν δεν περιέχει μεγάλες διαφορές από την αρχική δεν επιφέρει κάποιου είδους πρόστιμο. Αν πάλι για παράδειγμα τα τετραγωνικά μέτρα που αναγράφονταν στην αρχική δήλωση διαφέρουν σημαντικά με αυτά της τροποποιητικής δήλωσης τότε τα πρόστιμα που επιβάλλονται ξεκινούν από 40 ευρώ και μπορεί να φθάσουν μέχρι και τα 300 ευρώ. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ