13.7.2015 14:05

Δίχτυ ασφαλείας από την ΕΚΤ στις τράπεζες

Ασφάλεια θα παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις ελληνικές τράπεζες τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο CNBC, το οποίο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συμβεί και σήμερα ύστερα από έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και πάντως σίγουρα μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη.

«Αν και η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και λαμβάνει μόνη της τις αποφάσεις, η κάλυψη των αναγκών των ελληνικών τραπεζών ήταν και παραμένει μέρος των διαβουλεύσεων» υποστήριξε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Οι εν λόγω δηλώσεις ερμηνεύτηκαν ότι η Σύνοδος Κορυφής θα δώσει το «πράσινο φως» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παράσχει ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που σταδιακά «στεγνώνει» από διαθέσιμη ρευστότητα και χαρτονομίσματα. Αλλωστε, είναι αποδεδειγμένο, αναφέρουν τραπεζικοί αναλυτές, ότι το τραπεζικό σύστημα μίας χώρας χρησιμοποιείται από τις ισχυρές χώρες του Βορρά ως μοχλός πίεσης προς την πολιτική εξουσία.

Οδηγία
Το Eurogroup μέσα στα προαπαιτούμενα ζητά να ψηφιστεί την επόμενη Τετάρτη στη Βουλή νομοθέτημα που αφορά την υιοθέτηση της οδηγίας για την εξυγίανση των τραπεζών (BRRD) μέσα σε μία εβδομάδα με υποστήριξη της Κομισιόν.

Το BRRD είναι μηχανισμός αναδιάρθρωσης των τραπεζών, που επιτρέπει πολλές παραλλαγές και ένα μέρος του είναι το Bail-In (διάσωση εκ των έσω) που ακολουθείται όταν μία τράπεζα καταρρεύσει. Αν μία τράπεζα κριθεί ότι έχει χρεοκοπήσει, τότε τη ζημία τη χρεώνονται κατά προτεραιότητα οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και στη συνέχεια οι καταθέτες που έχουν λογαριασμούς από 100.000 ευρώ και πάνω (ανά δικαιούχο και ανά λογαριασμό).

Αυτό συμβαίνει πριν μπουν τα νέα κεφάλαια. Μέχρι τα 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες οι καταθέσεις που σήμερα ωστόσο τις εγγυάται το ΤΕΚΕ του οποίου τα διαθέσιμα δεν ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι πυροδοτήθηκαν φήμες για Bail-In σε ελληνική τράπεζα, θα πρέπει να τονιστεί ότι η οδηγία αυτή ήταν μία από τις υποχρεώσεις της χώρας μας και η ενσωμάτωσή της στο ελληνικό δίκαιο εκκρεμούσε.

Στο ανακοινωθέν του Eurogroup αναφέρεται ότι για τη νέα διάσωση των ελληνικών τραπεζών θα απαιτηθεί «πακέτο» κεφαλαίων από 10 δισ. ευρώ έως 25 δισ. ευρώ, τα οποία θα ληφθούν από το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης ESM, εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ θα διατεθούν άμεσα σε έναν χωριστό λογαριασμό του ταμείου, καθώς είχαν αποσταλεί από το ελληνικό ταμείο (ΤΧΣ) μετά την απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, το εύρος των κεφαλαίων που δίνεται από το ανακοινωθέν του Eurogroup δεν σχετίζεται με Bail-In, αλλά με το γεγονός ότι δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να αποτιμηθεί η ζημιά των τραπεζών. Θα πρέπει να ελεγχθεί μέσω ασκήσεων αντοχής (stress tests) για να προκύψουν οι ακριβείς κεφαλαιακές ανάγκες τους, επισημαίνουν οι ίδιοι. Επιπλέον, τα ίδια στελέχη συνδυάζουν τον νέο νόμο για την εξυγίανση και ανάκαμψη των τραπεζών με τη λύση που θα αναδειχθεί για τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Για παράδειγμα, εφόσον επιλεγεί η λύση δημιουργίας Bad Bank τότε οι ζημιές για τις ίδιες τις τράπεζες μειώνονται. Ολα αυτά θα συνεκτιμηθούν και ο λογαριασμός που θα προκύψει θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) είτε από ιδιωτικά κεφάλαια είτε από κρατικά. Η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στο περιβάλλον αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί είναι εξαιρετικά δύσκολη, λένε τραπεζικοί και χρηματιστηριακοί αναλυτές.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διεξαγάγει αναλυτική αξιολόγηση μετά το καλοκαίρι, ενώ στο μεσοδιάστημα θα έχουν ληφθεί οι πολιτικές αποφάσεις για το πώς θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ