10.8.2017 11:08

Διετή προγράμματα σπουδών τουριστικής κατάρτισης προετοιμάζει το πανεπιστήμιο Αιγαίου

• Η νέα δομή μεταλυκειακής εκπαίδευσης θα απευθύνεται στους αποφοίτους των επαγγελματικών λυκείων

Σταδιακή εξειδίκευση στη βαριά βιομηχανία του τουρισμού επιθυμεί να αποκτήσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έπειτα από την κατοχύρωση της λειτουργίας του Τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης του Τουρισμού στη Χίο από τον προσεχή Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» το Πανεπιστήμιο σκοπεύει να εκμεταλλευθεί το νόμο που ψηφίσθηκε προ ημερών στη Βουλή, βάση του οποίου τα πανεπιστήμια μπορούν να οργανώνουν διετή προγράμματα σπουδών επαγγελματικής κατάρτισης, τα οποία θα είναι πιστοποιημένα. Η νέα δομή μεταλυκειακής εκπαίδευσης θα υποκαταστήσει ουσιαστικά τα ΙΕΚ καθώς θα απευθύνεται στους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων. Τα προγράμματα αυτά θα τοποθετηθούν στο 5ο επίπεδο πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων.

Το κενό

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, παρότι υπάρχουν 12 τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ με τουριστικό αντικείμενο στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εξ’ αυτών μόνο τα πέντε βρίσκονται σε έναν προβεβλημένο τουριστικό προορισμό, δηλαδή σε κάποιο νησί.Το μεγάλο αυτό κενό σπεύδει να καλύψει η ηγεσία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δίνοντας βάρος σε θέματα ξεναγήσεων, κρουαζιέρας και βασικών τουριστικών γνώσεων.

«Σε νησιά υψηλού τουρισμού θα μπορούσαμε να οργανώσουμε προγράμματα για τα τουριστικά επαγγέλματα, την ξενάγηση ή με βάρος στην κρουαζιέρα», παρατηρεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Γκρίτζαλης. «Πρόκειται για μία απόφαση από την οποία το ίδρυμα θα βγει κερδισμένο, όπως και οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου που βασίζονται στον τουρισμό».

Σε άλλα νησιά

Η στρατηγική του Πανεπιστημίου Αιγαίου φαίνεται ότι έχει κέντρο βάρους, λόγω έδρας του νέου Τμήματος τη Χίο, ταυτόχρονα όμως διασπείρει και μια σειρά προγραμμάτων στα πιο τουριστικά νησιά. Με τον τρόπο αυτό αφενός κάμπτει τις αντιδράσεις που διατηρούνται ακόμα και σήμερα στη Ρόδο για την επιλογή της Χίου ως έδρας του Τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό, αφετέρου καλύπτει το κενό της πρακτικής εφαρμογής των γνώσεων των νέων σπουδαστών, καθώς η Χίος διαθέτει περιορισμένη τουριστική επιχειρηματική βάση.

Τις ελλείψεις στην πρακτική εφαρμογή της θεωρητικής γνώσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει ασυμβατότητα μεταξύ των προσόντων που δημιουργεί ένα πτυχίο και εκείνων που χρειάζεται ο τουριστικός τομέας αποδέχεται και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο οποίος αντιμετωπίζει πολύ θετικά το εγχείρημα.

.......................................................................................................................................

Ομαλή εκκίνηση για το Τμήμα

Τη διαβεβαίωση ότι η λειτουργία του Τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης του Τουρισμού θα ξεκινήσει ανεμπόδιστα από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά δίνουν στελέχη του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η προσθήκη ενός επιπλέον Τμήματος και 70 νέων σπουδαστών έρχεται να προστεθεί στην ήδη υφιστάμενη έλλειψη χώρων, ωστόσο στελέχη του Πανεπιστημίου επιμένουν ότι με τον κατάλληλο προγραμματισμό θα καλυφθούν οι ανάγκες σε αίθουσες διδασκαλίας και κοινόχρηστες αίθουσες πληροφορικής. Ο πρώτες επαφές μεταξύ του ακαδημαϊκού προσωπικού καταλήγουν ότι για τις ανάγκες του νέου Τμήματος θα χρησιμοποιηθεί το ακίνητο της Κοραή.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι μέσα στον Οκτώβριο θα γίνει η πανηγυρική έναρξη του Τμήματος, επισφραγίζοντας συμβολικά μια διαχρονική προσπάθεια για τη λειτουργία του. Στο νέο Τμήμα προβλέπονται 13 θέσεις ακαδημαϊκού προσωπικού, οι οποίες σε αρχικό στάδιο θα καλυφθούν από όσους παρέδιδαν μαθήματα στον τομέα της κατεύθυνσης Τουρισμού του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη 3 καθηγητές θεωρείται σίγουρο ότι θα μετακινηθούν στο νέο Τμήμα ενώ για την κάλυψη των υπολοίπων θέσεων σύντομα το Πανεπιστήμιο θα προχωρήσει στην προκήρυξη πλήρωσης τους.

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ