1.6.2016 17:41

Διαλέγουν ένα από τα δύο

- ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ... ΚΟΒΕΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

Το 60% της σύνταξης τους κινδυνεύουν να χάσουν συνταξιούχοι του ΟΓΑ ή και άλλων ασφαλιστικών ταμείων που έχουν αγροτικά εισοδήματα σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Η εικόνα με τους συνταξιούχους στα χωριά που συμπληρώνουν το εισόδημα τους έχοντας αγροτική δραστηριότητα, κυρίως στη μαστιχοκαλλιέργεια ή και στα ελαιόδεντρα είναι κάτι συνηθισμένο για το νησί μας. Αποτελούσε για χρόνια κι ίσως και να αποτελεί ακόμη, τη ραχοκοκαλιά της αγροτικής μας παραγωγής, ειδικά σε ότι αφορά στη μαστιχοκαλλιέργεια.

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή, έρχεται να ανατρέψει τα μέχρι σήμερα γνωστά δεδομένα και να καταδικάσει στις ελλείψεις όλους εκείνους τους συνταξιούχους που αδυνατούν να ζήσουν με την πενιχρή σύνταξη του ΟΓΑ.

Όλοι όσοι έχουν αγροτικά εισοδήματα κάθε χρόνο είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν φορολογική δήλωση στην οποία εμφανίζονται ως επιτηδευματίες για τα εισοδήματα, ακόμη κι αν δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αυτούς έρχεται και τιμωρεί το νέο ασφαλιστικό, περικόπτοντας ακόμη και το 60% της σύνταξης τους, από όποιο φορέα κι αν αυτή προέρχεται.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτή η κατηγορία των αγροτών το μόνο εισόδημα που αποκομίζει, είναι μια μικρή επιδότηση που συμπληρώνει το εισόδημα τους ή κάποια κιλά μαστίχα. Δηλαδή αν ο συνταξιούχος του ΟΓΑ παίρνει σύνταξη 400 ευρώ το μήνα και δηλώνει αγροτικά εισοδήματα η σύνταξη που θα λαμβάνει θα είναι μόλις 160 ευρώ!

Τροποποιητικές δηλώσεις

Όπως εξήγησε στον "π" ο πρόεδρος της Ε.Μ.Χ. Γ. Τούμπος, εκείνοι που παράδωσαν μέσα στον Γενάρη ή τον Φλεβάρη μαστίχα στην Ένωση, δεν όφειλαν να ξέρουν αν θα αλλάξουν οι νόμοι και προφανώς επειδή δεν υπάρχει αναδρομική ισχύ δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Όσοι όμως  από αύριο κληθούν να  παραδώσουν παραγωγή, ακόμη και 100 κιλά αμύγδαλα, υπάγονται στα νέα δεδομένα.

Ο πρόεδρος της Ε.Μ.Χ θεωρεί πως και αυτή η διάταξη αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τον αγροτικό κόσμο, ένα ακόμη χτύπημα για τους παραγωγούς. "Σίγουρα θα μας κάνει μεγάλη ζημιά. Βάζει τα εισοδήματα των συνταξιούχων στον τουρβά. Από τη μια η φορολογία από την άλλη οι περικοπές, ποιος θα πάει στο χωράφι για ... 600 ευρώ;" , είπε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας πως ακόμη κι αν βγουν διευκρινιστικές  εγκύκλιοι για τη συγκεκριμένη διάταξη, όπως υποστηρίζει ο  βουλευτής Χίου Ανδρ. Μιχαηλίδης, είναι άγνωστο αν το περιεχόμενο τους θα καλύπτει τους συνταξιούχους-αγρότες  που ήδη υποβάλλουν δηλώσεις- αιτήσεις  για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης (δήλωση ΟΣΔΕ).

Διευκρινήσεις από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη

Με ανακοίνωση του πάντως ο βουλευτής Χίου Ανδρ. Μιχαηλίδης, η οποία έρχεται και σε συνέχεια σχετικής ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή για το ίδιο θέμα βουλευτές της ΝΔ μεταξύ των οποίων και ο Ν. Μηταράκης, σημειώνει: "Διευκρινίζεται ότι η περικοπή αυτή δεν αφορά σε αγρότες με υφιστάμενη καλλιεργητική δραστηριότητα. Επομένως η φημολογούμενη περικοπή συντάξεων δεν αφορά αγρότες οι οποίοι έχουν ήδη καλλιεργητική δραστηριότητα.

Επί του θέματος αναμένεται άμεσα η έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου από τους αρμόδιους Υπουργούς, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε ανάλογες περιπτώσεις".

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ