23.7.2014 19:38

Διακοπές χωρίς μεταφορικά

Η Τουρκία συντηρεί τη Χίο αλλά και οι Χιώτες δεν ξεχνούν τα παράλια

Το ρεύμα από την Τουρκική αγορά έχει κρατήσει ζωντανή την τοπική οικονομία, μια πιο προσεκτική ανάγνωση των αφιξοαναχωρήσεων από το Τελωνείο της Χίου προσδίδει όμως και μια νέα διάσταση.

Σε κάποιες εκατοντάδες συνεχίζουν να αριθμούνται οι συμπατριώτες μας που τα πρώτα Σαββατοκύριακα του Ιουλίου κάνουν το αντίστροφο ταξίδι, από Χίο για Τσεσμέ. Αν από αυτούς αφαιρεθούν οι επισκέπτες του νησιού, που αφιερώνουν μια μέρα των διακοπών τους στη Χίο για γνωριμία με την Σμύρνη, ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός κατοίκων του νησιού μας συνεχίζει να βλέπει τα Τουρκικά παράλια ως μια πιο φτηνή διέξοδο διήμερων ή και περισσότερων ημερών διακοπών.

Η επιλογή της Τουρκίας αφαιρεί από το συνολικό λογαριασμό το μεγάλο βραχνά των ακριβών εισιτηρίων. Έτσι με κόστος πολύ πιο προσγειωμένο Χιώτες και Χιώτισσες έχουν τη δύναμη να δαπανήσουν περισσότερα σε άλλες κατηγορίες δαπανών, κυρίως διασκέδασης και αγορών.

Εν ολίγοις σε περιόδους βαθιάς ύφεσης η επιλογή των διακοπών προσανατολίζεται σε ταξίδια με μειωμένα σημαντικά τα μεταφορικά κόστη, μια ευκαιρία αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος των συμπατριωτών μας να περάσουν δυο – τρεις μέρες σε μια άλλη χώρα, να γνωρίσουν έναν διαφορετικό πολιτισμό. Γιατί το μονομερές … νταλαβέρι κάποια στιγμή έρχεται η ώρα που έχει απαιτήσεις ανταπόδοσης.

Δεν έχουν αναπτυχθεί

Η ανταλλαγή τουριστικών πληθυσμών δεν έχει μεταφερθεί ακόμα σε επίπεδο πιο στενής επαγγελματικής συνεργασίας. Ήταν φιλότιμες οι προσπάθειες του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων, δεν είμαι ωστόσο βέβαιος αν έχουν αποδώσει τις ανάλογες συνεργασίες. Το νησί μπορεί να δέσει ως «πακέτο» τουρισμού με τα Τουρκικά παραλία, ένα ταξίδι δυο χώρες, κι ας εισπράττει τα … υπολείμματα των επισκεπτών με ολιγοήμερη παραμονή. Για να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος είναι αναγκαίο να στηθούν πολλά στρογγυλά τραπέζια επαφών μεταξύ των επαγγελματιών των δυο περιοχών, αρκεί οι «δικοί μας» να εντοπίσουν τους κατάλληλους συνεργάτες και να μην προσδοκούν αποτέλεσμα μόνο από τις συναντήσεις κορυφής. Θα είναι ένα επιπλέον τονωτικό για το νησί μας, χωρίς ιδιαίτερα κόστη προβολής. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ