30.3.2018 10:47

Δεν ζητάμε βοήθεια, τουλάχιστον μη μας ορθώνετε εμπόδια

Άλλη μια χρήσιμη δημόσια συζήτηση από το "πολιτών ΣΥ(Ν)ΣΚΕΨΕΙΣ"

Με μεγάλο ενδιαφέρον και ζωηρή συμμετοχή στο διάλογο από τους συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκε χθες η δεύτερη δημόσια συζήτηση της πρωτοβουλίας του «π» «πολιτών ΣΥ(Ν)ΣΚΕΨΕΙΣ» με θέμα πόσο εύκολη είναι η συνέχιση της δραστηριοποίησης τοπικών επιχειρήσεων στη Χίο.

Ο Κ. Πλακωτάρης περιέγραψε τα πρώτα βήματα μιας νέας επιχείρησης που στόχευσε να παράξει στο νησί μας προϊόντα που δεν έχουν συστατική βάση τοπικές πρώτες ύλες. Κυρίως εστίασε στην προσπάθεια διάδοσης των προϊόντων της Kiss the earth με προσωπικές του πρωτοβουλίες σε δίκτυα προώθησης της παραγωγής του, χωρίς κόστος, χτίζοντας επαφές με blogers ή ειδικευμένα Μέσα Ενημέρωσης.

Ο Στ. Καλαργυρός έδωσε τις βασικές κατευθύνσεις μιας καθιερωμένης οικογενειακής επιχείρησης στο χώρο της διανομής, συστήνοντας προσήλωση στην οργάνωση, την απόλυτη παρακολούθηση όλων των καθημερινών αλλαγών στο οικονομικό πεδίο και κυρίως σε μια διαρκή αναπροσαρμοστικότητα στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς. «Επιχείρηση που δεν εξελίσσεται είναι καταδικασμένη», τόνισε.

Ο Δημ. Γεωργούλης περιέγραψε την προσπάθεια του Mastiha Project ως αποτέλεσμα δημιουργίας μιας οργανωμένης ομάδας συνεργατών και επέμεινε στην αναγκαιότητα ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ των τοπικών επιχειρήσεων. Στάθηκε, τέλος, στη σημασία της εξειδίκευσης, ακόμα και για επιχειρήσεις οι οποίες θεωρητικά ασχολούνται με αντικείμενο ευρύτερα διαδεδομένο.

Ο Ν. Τελλής εξήγησε την απόφαση να ξεφύγει από την ασφάλεια μιας εργασιακής σχέσης και να αποφασίσει την ατομική του επιχειρηματική δράση σε ένα αντικείμενο πάντως που εκ των προτέρων γνώριζε. Περιέγραψε, τέλος, τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε όταν επιχείρησε να αδειοδοτήσει την καινοτόμο επιχειρηματική σκέψη της Eco Steam Clean Chios. «Χρειάστηκε εγώ να καθοδηγήσω τις υπηρεσίες μέχρι να διαπιστώσουν ότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο αδειοδότησης», ανέφερε.

Σε μεγάλο βαθμό η συζήτηση που ακολούθησε περιστράφηκε γύρω από την ανυπαρξία πλαισίου καθοδήγησης από το κράτος ή την Αυτοδιοίκηση των νέων καινοτόμων επιχειρηματικών προσπαθειών, ενώ έντονα καυτηριάστηκε και η έλλειψη παροχής ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα. Παρόλα αυτά οι τέσσερις Χιώτες επιχειρηματίες κατέθεσαν την αποφασιστικότητα τους να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στο νησί, προτρέποντας όσους μπουν στο επιχειρείν να είναι προϊδεασμένοι ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν τίποτα κι από κανέναν.

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις από την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση θα δημοσιευθούν στο politischios.gr το επόμενο διάστημα.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ