12.6.2015 15:40

ΔΕΗ: Υπερδιπλασιάζονται οι δόσεις στο νέο πρόγραμμα διακανονισμών

Ποια τα σενάρια για τη νέα ρύθμιση που ανακοινώνει η εταιρεία - Από 8 δόσεις που είναι ο μέσος όρος των διακανονισμών ανεβαίνει τουλάχιστον στις 16

Το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1,9 δισ. ευρώ λύνει η διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να εγκρίνει το νέο πρόγραμμα διακανονισμών, ενώ εξετάζεται να καλυφθεί το νομικό κενό που επιτρέπει σε καταναλωτές που χρωστούν μεγάλα ποσά να μεταπηδούν σε άλλες εταιρείες, χωρίς πριν  να αποπληρώσουν τα χρέη τους.  Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πρόγραμμα θα προσφέρει τουλάχιστον διπλασιασμό δόσεων.

Πριν, λοιπόν, κάποιος καταναλωτής της ΔΕΗ αλλάξει πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος  θα πρέπει να προβεί σε διακανονισμό με τη ΔΕΗ. Σήμερα, από τα 1,9 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα,  το 1 δισ. ευρώ προέρχεται από νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, τα 283 εκατ. ευρώ από βιομηχανίες της υψηλής τάσης, ενώ 173 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη των φορέων του δημόσιου τομέα και 250 εκατ. ευρώ  τα χρέη επιχειρήσεων της μέσης τάσης.

Η Δοικηση της ΔΕΗ κρατά κλειστά τα χαρτιά της για τις λεπτομέρειες του προγράμματος, ωστόσο σύμφωνα με πηγές αναμένεται ο αριθμός των δόσεων να εξαρτάται από το βαθμό συνέπειας του οφειλέτη. Τα σενάρια κάνουν λόγο ότι για τους καταναλωτές που έχουν οφειλές ο αριθμός θα ξεπερνά το όριο των 16 δόσεων, ενώ για τους ευάλωτους που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο να ξεπερνούν ακόμα και τις 40. Επίσης,  αναμένεται να μειωθεί το «πλαφόν» του 25% επί του ποσού ενός διμηνιαίου λογαριασμού που ισχύει σήμερα ως ελάχιστη καταβολή τον μήνα. Επίσης,  η προκαταβολή αναμένεται να  μειωθεί από το 20% -που είναι τώρα-  γύρω στο 10%. 

Άλλα σενάρια αναφέρουν ότι το ποσό των δόσεων που θα κυμαίνεται, ανάλογα με την οφειλή, να φτάνει ακόμα και τις 80 δόσεις. Επίσης, υπάρχει και το σενάριο να υιοθετηθεί ένα ειδικό πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών των επιχειρήσεων που έχουν εποχικό χαρακτήρα, όπως είναι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού. 

Μάλιστα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι έμποροι λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν - πολλοί από τους οποίους χρωστούν και στο Ταμεία, εφορία- θεωρούν ότι  πρέπει οι σχεδιαζόμενες δόσεις να φτάνουν ακόμα και  100, κατ’ αναλογία των διατάξεων του νόμου 4321/2015.  Μ’ αυτόν τον τρόπο θα δοθεί κίνητρο σε χιλιάδες επιχειρηματιών να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ενώ ταυτόχρονα θα μπορέσουν έτσι να παραμείνουν ζωντανοί μέσα στην κρίση, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα σταθερά έσοδα για την ΔΕΗ.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ