1.10.2015 17:49

Βρέχει (φόρους) στη φτωχογειτονιά

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΠΟΥ ΞΕΣΠΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

Με τα πρωτοβρόχια θα πέσουν στα κεφάλια των φορολογούμενων από τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη οι ειδοποιήσεις της εφορίας.

Μετά τις κουτσουρεμένες συντάξεις που ήδη έχουν καταβληθεί στους συνταξιούχους η λίστα των νέων μέτρων είναι σκληρή και επώδυνη.

Απανωτά τα χτυπήματα

Το πρώτο «χτύπημα» δόθηκε σήμερα στους νησιώτες με την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο.

Ακολουθούν στις 10 Οκτωβρίου η ανάρτηση στο TAXIS των εκκαθαριστικών για την αύξηση της προκαταβολής φόρου σε αγρότες και επιχειρήσεις.

Παράλληλα έως τις 20 Οκτωβρίου το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει τα εκκαθαριστικά για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ενώ βαθιά το χέρι στην  τσέπη θα βάλουν όσοι θα καταβάλουν συμπληρωματικό φόρο πολυτελείας , τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες οι αγρότες λόγω προκαταβολής φόρους εισοδήματος και τέλος οι ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω ΕΝΦΙΑ. Η φορολογική επιδρομή που θα πλήξει όλους τους εργαζόμενους ολοκληρώνεται με τα τέλη κυκλοφορίας που αναμένεται να αναρτηθούν στο ΤΑΧΙΣ τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη.

Περισσότερα λουκέτα

Οι συνήθεις ύποπτοι θα πληρώσουν το μάρμαρο, υποστηρίζει ο λογιστής Γ. Ξανθάκης που προβλέπει κι άλλα λουκέτα στις επιχειρήσεις. «Μετά από μια τετραετία οικονομικής ύφεσης, με τον τελευταίο χρόνο να πλήττεται η αγορά από την πολιτική αστάθεια, η νέα σειρά φορολογικών μέτρων έρχεται να αφανίσει τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, κυρίως των επαγγελματιών. Συνήθως τα φορολογικά μέτρα αποφασίζονται για φορολογικές περιόδους που έπονται, αλλά σήμερα θα εφαρμοστούν νέοι φόροι σε εισοδήματα που ήδη έχουν δηλωθεί.

Το μόνο βέβαιο που αναμένεται δυστυχώς, είναι ένας νέος καταιγισμός λουκέτων στον ιδιωτικό τομέα με ό,τι συνεπάγεται αυτό στην επιδείνωση  της ανεργίας και της ύφεσης.

Όμως  τα χειρότερα έπονται, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, αφού δεν διαφαίνεται να υπάρχει πολιτική βούληση για την πάταξη της πραγματικής φοροδιαφυγής, με τους συνεπείς φορολογούμενους να πληρώνουν, όπως πάντα  το μάρμαρο».

Υπάρχει κι άλλη παράμετρος όμως, αυτή των χαμηλών εισοδημάτων που από ότι φαίνεται θα πάρουν μια μικρή έστω ανάσα.

«Για τους μικρούς, για αυτούς που έχουν μεσαία εισοδήματα τα πράγματα είναι καλύτερα. Δυο χρόνια τώρα το αφορολόγητο ήταν 9000 ευρώ γι αυτούς, οπότε είναι λίγο καλύτερα, μεγαλώνει το αφορολόγητο τους. Το πρόβλημα είναι για αυτούς που έχουν μεγαλύτερα ατομικά εισοδήματα, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερους φόρους και οι επιχειρήσεις που εδώ και δυο χρόνια πληρώνουν παλιά σπασμένα και θα επιβαρυνθούν με μεγαλύτερο φόρο», δήλωσε ο λογιστής Παναγιώτης Σαλιάρης

Απογοήτευση στους συνταξιούχους

Η απογοήτευση πάντως ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των συνταξιούχων και χθες που  έφευγαν από τα ταμεία των τραπεζών με κουτσουρεμένη σύνταξη. Η Β. Μ. είδε την πενιχρή σύνταξη της να κόβεται κατά 70 ευρώ και προβληματίζεται σχετικά με τον τρόπο που θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στα έξοδα της κυρίως φαρμακευτικά και ιατρικά και πώς θα μπορέσει να στηρίξει οικονομικά τις οικογένειες των παιδιών της όπως κάνει όλο τον προηγούμενο καιρό.

Το δικό της παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό των περισσότερων οικογενειών και είναι δεδομένο πλέον ότι οι συντάξεις, «ταΐζουν» πολλά στόματα και οι περικοπές σε αυτές θα επηρεάσουν όλη την κοινωνία.

Ανδρέας Μιχαηλίδης: Δεν θα πληγούν οι μικροί

«Αυτή η κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα μέτρα αυτά να μην πλήξουν τις λαϊκές τάξεις και να κατανεμηθούν ανάλογα με τις δυνατότητες που έχουν οι πολίτες»

Νότης Μηταράκης: Να εφαρμοστεί η ρήτρα νησιωτικότητας

«Το φορολογικό «τσουνάμι» που θα πλήξει το επόμενο διάστημα όλους τους Έλληνες φορολογούμενους ξεκινάει από αύριο, 1 Οκτωβρίου από τα έξι ανεπτυγμένα τουριστικά  νησιά του Αιγαίου, που χάνουν το ειδικό καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ. Οι υποσχέσεις για ισοδύναμα μέτρα και για «παράλληλο» πρόγραμμα που έδιναν προεκλογικά τα κυβερνητικά στελέχη ξεχάστηκαν την επόμενη κιόλας των εκλογών.

Κανείς πλέον δεν τρέφει αυταπάτες. Ενώ η Νέα Δημοκρατία, ως Κυβέρνηση κατάφερε διαπραγματευόμενη να προστατεύσει το σημαντικό αυτό κεκτημένο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, το 2016, θα αυξήσει τον φόρο σε όλα τα νησιά. Άλλωστε το συγκεκριμένο μέτρο το εισηγήθηκε η ίδια η κυβέρνηση με την επιστολή του κ. Βαρουφάκη στο Eurogroup και με το 47 σελίδων υπόμνημα του κ. Τσίπρα στους «θεσμούς». 

Ειδικά για το συγκεκριμένο ζήτημα η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από νέες υποσχέσεις και διαρροές ανώνυμων κύκλων ότι θα δοθούν αποζημιώσεις υπό τη μορφή βοηθημάτων στους οικονομικά ασθενέστερους νησιώτες.

Οφείλει να εφαρμόσει απόλυτα τη ρήτρα νησιωτικότητας - που προβλέπεται από το Σύνταγμα και θεσμοθετήθηκε με τον Ν. 4150/2013- και προβλέπει την αξιολόγηση των επιπτώσεων από φορολογικές ρυθμίσεις και τη λήψη ανάλογων αντισταθμιστικών ενεργειών ή παρεμβάσεων. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ