9.9.2020 16:15

Βιολογικοί καθαρισμοί λυμάτων στα νησιά - Η μόνη βιώσιμη λύση

Ο τουρισμός αποτελεί δίχως αμφιβολία τον πρωταρχικό τομέα της εθνικής μας οικονομίας και γι’ αυτό είναι απαραίτητο οι συνθήκες για τους μόνιμους κάτοικους και τους επισκέπτες των τουριστικών περιοχών μας να είναι και καλύτερες δυνατές. Το μεγάλο πλήθος από των διάσπαρτων νησιών στο Αιγαίο και στο Ιόνιο αντιμετωπίζουν, ωστόσο ,ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο εντείνεται το καλοκαίρι με την άφιξη των τουριστών. 

Πρόκειται για τον μεγάλο όγκο των λυμάτων που αναπόφευκτα κάνουν την εμφάνισή τους και για τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει τρόπος σωστής διαχείρισης. Ουσιαστικά μιλάμε για τον βιολογικό καθαρισμό των λυμάτων, προκειμένου όλα αυτά τα λύματα να μην διαφεύγουν τελικά στη θάλασσα και στον υδροφόρο ορίζοντα, μολύνοντας το περιβάλλον και δημιουργώντας υγειονομικής φύσεως κινδύνους, τόσο για τους μόνιμους κάτοικους, όσο και για τους τουρίστες. Ενώ για παράδειγμα σε κάποια νησιά το νερό ήταν στο πρόσφατο παρελθόν πόσιμο, τα ακάθαρτα ύδατα και στερεά μόλυναν τον υδροφόρο ορίζοντα, στερώντας ουσιαστικά από τους κατοίκους των περιοχών αυτών αυτή την άνεση. 

Οι βόθροι και οι δύσκολες διαδικασίες

Τα περισσότερα νησιά σήμερα δεν διαθέτουν καν αποχετευτικό σύστημα και χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο βόθρος, όπου καταλήγουν τα λύματα των σπιτιών, αλλά και μεγαλύτερων εγκαταστάσεων όπως είναι πανσιόν, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Συχνά δημιουργούνται προβλήματα που απαιτούν αποφράξεις και καθαρισμούς εγκαταστάσεων της εσωτερικής αποχέτευσης, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη βιολογικού καθαρισμού, ο οποίος απαιτεί τεράστια χρηματικά ποσά για να πραγματοποιηθεί. 

Ακόμα και με κοινοτική οικονομική ενίσχυση και ένταξη σε ΕΣΠΑ και σε κοινοτικά πλαίσια στήριξης, το κόστος είναι δυσβάσταχτο για τους δήμους των μικρών αυτών, στην πλειοψηφία τους, νησιών της χώρας. Θα πρέπει να σημειωθεί παράλληλα πως αντίθετα με το ότι πολλοί έχουν συνηθίσει με ένα απλό τηλέφωνο να έχουμε για παράδειγμα αποφράξεις Πειραιά σε λίγα λεπτά, δεν Συμβαίνει το ίδιο και με πολλά από τα νησιά. Εκεί δεν υπάρχουν συχνά εξειδικευμένες υπηρεσίες τέτοιου είδους για να κάνουν οι άνθρωποι τη δουλειά τους. 

Ακόμα και οι βόθροι δεν είναι εφικτό ν’ αδειάσουν σε πολλές περιπτώσεις δημιουργώντας τεράστια προβλήματα, τόσο στους ιδιοκτήτες τους, όσο και στα ίδια τα νησιά και στις περιοχές αυτές. Στην καλύτερη περίπτωση τα λύματα μεταφέρονται με βυτία σε απομονωμένες περιοχές των νησιών κι απορρίπτονται εκεί, δημιουργώντας φυσικά εστίες μόλυνσης και προκαλώντας σημαντικές καταστροφές μακροπρόθεσμα στο περιβάλλον. 

Μια πραγματική επένδυση για τα νησιά

Ωστόσο, ο βιολογικός καθαρισμός λυμάτων σε κάποιο νησί αποτελεί πραγματική επένδυση. Για παράδειγμα η δημιουργία του βιολογικού καθαρισμού στη Σίφνο είχε ως αποτέλεσμα να απονεμηθεί η γαλάζια σημαία στην παραλία των Καμαρών, σε μία ιδιαίτερα δημοφιλή περιοχή του νησιού.

Στις μέρες μας η απουσία βιολογικού καθαρισμού στις πόλεις φαντάζει αδιανόητη όπως και οι αποφράξεις Παλαιό Φάληρο για παράδειγμα και όλες οι ευκολίες που έχουμε. Για τα περισσότερα ελληνικά νησιά, όμως, αυτές φαντάζουν να είναι απλά και μόνο μεγάλες πολυτέλειες. Η κατάσταση υπάρχει και διαιωνίζεται στα περισσότερα από τα ελληνικά νησιά. 

Καθώς ο πληθυσμός, μόνιμος και εποχικός, αυξάνεται και όλο και περισσότερα συνθετικά σκουπίδια κάνουν την εμφάνισή τους, απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση για να λυθεί το ζήτημα. Το θετικό είναι πως όλο και περισσότερα νησιά αρχίζουν να αναζητούν τέτοια λύση και ελπίζουμε ακόμα περισσότερά να καταφέρουν να δώσουν ένα τέλος στην τρέχουσα άσχημη κατάσταση.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ