1.9.2015 10:55

Βαρύτατος ο λογαριασμός για τους πολίτες την επομένη των εκλογών

Οι κυβερνήσεις πέφτουνε αλλά το νέο μνημόνιο έρχεται. Και αν πολλοί δεν βλέπουν καμία διαφορά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, ο λογαριασμός για τον ελληνικό λαό ανεβαίνει σχεδόν κατά 90-100 δισ. ευρώ και τον Οκτώβριο -λίγες ημέρες αφού κλείσουν οι κάλπες- η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει είναι αναγκασμένη ήδη να εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν μετά από έξι μήνες διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, αλλά και να φέρει στη Βουλή ένα ακόμη αιματηρό φορολογικό νομοσχέδιο που θα φέρει τα πάνω-κάτω στη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων έως και το 2018!
 
Η πρεμούρα της κυβέρνησης Τσίπρα να προκαλέσει για δεύτερη φορά εκλογές μέσα σε περίπου ένα εξάμηνο δεν έχει στόχο μόνο τις εσωκομματικές εκκαθαρίσεις για να περνούν τα νομοσχέδια από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά και να πιάσει στον ύπνο τους Ελληνες πολίτες ώστε, πριν βγουν από τη ραστώνη των θερινών διακοπών, να πέσουν στην παραζάλη των εκλογών και να μην καταλάβουν τα πλήγματα που θα έρχονται απανωτά από το φθινόπωρο και για τα επόμενα τρία χρόνια.
 
Περισσότερο αίμα θα πληρώσουν όλοι με τις αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών, τις ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ, τις νέες αντικειμενικές αξίες, το ψαλίδισμα στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, τις αλλαγές στη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών κ.λπ.
 
Επίσης θα εφαρμοστούν και οι νέες διαδικασίες για ταχύτερες κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων για όσους δεν εξοφλούν εγκαίρως τις δόσεις των ρυθμισμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών τους ή τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις τους, ενώ ετοιμάζονται και μέτρα εφόδου φοροελεγκτών στις κατοικίες φορολογουμένων!
 
Επανέρχονται τα άδικα (και αντισυνταγματικά) τεκμήρια,
συνοδευόμενα από δυσβάστακτους συντελεστές φορολόγησης
 
Μέτρα άμεσης εφαρμογής
 
Πριν καλά-καλά γίνουν οι εκλογές, θα πρέπει να πληρώσουν ΦΠΑ 23% όσοι στέλνουν παιδιά σε φροντιστήρια ή ιδιωτικά σχολεία, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι αν πλήρωναν για 10 μήνες φοίτησης, πλέον θα πληρώνουν σαν να επρόκειτο για δώδεκα!
Τέλη Οκτωβρίου καταργείται και ο μειωμένος κατά 30% ΦΠΑ στα πιο αναπτυγμένα νησιά του Αιγαίου.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του νέου μνημονίου, στις δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα επιβληθούν και θα εφαρμοστούν άμεσα περιλαμβάνονται:
 
1. Ο νέος ΕΝΦΙΑ:
α) Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2015 θα έχουν αναρτηθεί το αργότερο έως και τις 26 Οκτωβρίου 2015 στους λογαριασμούς που διατηρούν 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες στο Taxisnet. Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του έτους 2015 θα πρέπει να γίνει σε 5 δόσεις, αντί σε 6-7 που έγινε πέρυσι, οπότε τα ποσά των δόσεων θα είναι φέτος μεγαλύτερα. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2015, η δεύτερη μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2015, η τρίτη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, η τέταρτη μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2016 και η πέμπτη μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2016.
β) Καταργείται και η απαλλαγή από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που ιδιοχρησιμοποιούνται από ατομικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
γ) Παρατείνεται μόνο για το έτος 2015 η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% για τα ακίνητα φυσικών προσώπων που ήταν καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.
 
2. Νέα εισφορά αλληλεγγύης
Ακόμα και για όσους έχουν ήδη πληρώσει τα εκκαθαριστικά φόρου για τα περσινά τους εισοδήματα, θα πρέπει άμεσα να υπολογιστεί η νέα εισφορά αλληλεγγύης, ενώ όσοι δηλώνουν εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ (τεκμαρτό ή πραγματικό) θα κληθούν να πληρώσουν τουλάχιστον 0,6% επιπλέον φόρο από το πρώτο ευρώ, χωρίς αφορολόγητο και χωρίς δόσεις.
 
3. Φόροι στους αγρότες
Προβλέπεται η αύξηση του ειδικού φόρου στο αγροτικό ντίζελ και η αύξηση φόρου στην αλκοόλη για τους ποτοπαραγωγούς.
 
4. Πρόστιμα σε όσους δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ
Θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας στους ιδιοκτήτες οχημάτων τα οποία δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ για διάστημα μεγαλύτερο από έξι μήνες. Το πρόστιμο θα βεβαιώνεται από τη φορολογική διοίκηση.
 
Νέα μέτρα τον Οκτώβριο
 
Μόλις σχηματιστεί η νέα Βουλή, θα έρθει και η νέα παρτίδα φορολογικών μέτρων που θα πρέπει να ψηφιστεί μαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 και θα εφαρμοστεί από τις αρχές του επομένου έτους.
Στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που θα νομοθετηθούν τον Οκτώβριο περιλαμβάνονται:
■ Η αναμόρφωση και η ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις κλίμακες φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων. Η ένταξη της εισφοράς στις φορολογικές κλίμακες θα έχει ως συνέπεια τη μείωση του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στην αυτοτελή κλίμακα υπολογισμού της συγκεκριμένης εισφοράς και εντέλει την επιβάρυνση με την εισφορά αυτή εκατομμυρίων φορολογουμένων με ετήσια εισοδήματα κάτω από το όριο των 12.000 ευρώ.
■ Η κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων.
■ Η σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017.
■ Η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τα εισοδήματα από ενοίκια. Ο χαμηλός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.
■ Η περικοπή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης που δίνεται με τη μορφή επιδότησης της αγοράς του καυσίμου βάσει εισοδηματικών, περιουσιακών και γεωγραφικών κριτηρίων. Στόχος είναι να μειωθούν κατά 50% οι δαπάνες για τις επιδοτήσεις πετρελαίου θέρμανσης στον Προϋπολογισμό του 2016.
■ Η αναθεώρηση της φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών συνολικά.
■ Η αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ για να αντισταθμιστούν τυχόν απώλειες εσόδων που θα προκύψουν από τις μειώσεις των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες μετατίθενται πλέον στο 2016.
■ Αλλαγή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, με κύριο στόχο την αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου.
■ Η άρση των νομικών εμποδίων για την πρόσβαση των φορολογικών αρχών στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων, ακόμη και στις κατοικίες τους εφόσον έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη, προκειμένου να διεξάγονται εγκαίρως οι φορολογικοί έλεγχοι.
Επιπλέον, από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο του 2015 προβλέπεται η υλοποίηση των ακόλουθων δράσεων:
■ Επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε όσους οφειλέτες του Δημοσίου δεν καταβάλουν εγκαίρως τις μηνιαίες δόσεις των ρυθμισμένων χρεών τους ή τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους στην Εφορία.
■ Χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών και περιορισμός της χρήσης μετρητών στα 70 ευρώ (ή και χαμηλότερα ενδεχομένως).
■ Διαπόμπευση και δημοσιοποίηση καταλόγου οφειλετών που χρωστούν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για περισσότερους από τρεις μήνες.
■ Επέκταση του έμμεσου μητρώου τραπεζικών συναλλαγών, ώστε να παρέχεται στις φορολογικές αρχές η δυνατότητα να έχουν στη διάθεσή τους το ιστορικό των τραπεζικών συναλλαγών κάθε φορολογούμενου σε βάθος 10 ετών!
Η επόμενη δόση φορολογικών μέτρων έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο και θα περιλαμβάνει περαιτέρω απλοποίηση των διατάξεων για ΦΠΑ και φορολογία εισοδήματος με καταργήσεις και άλλων απαλλαγών και εξαιρέσεων.
 
Και τα άδικα τεκμήρια
 
Οπως αποκαλύπτεται από το κείμενο του νέου μνημονίου, ένα από τα πιο επαχθή μέτρα που έχουν συμφωνηθεί να νομοθετηθούν τον Οκτώβριο και να εφαρμοστούν από το 2016 προβλέπει τη ριζική αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης, ώστε να γίνουν πιο αποδοτικά για τα δημόσια ταμεία.
Ουσιαστικά, θα καταργηθούν οι ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις που είχαν θεσπιστεί με τον μίνι φορολογικό νόμο 4331/2015. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται και η επαναφορά της φορολόγησης με 26% από το πρώτο ευρώ στα τεκμαρτά εισοδήματα που προκύπτουν βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης ακόμη και σε περιπτώσεις φορολογουμένων με πενιχρά πραγματικά εισοδήματα, προερχόμενα μόνο από τόκους ή και από πολύ χαμηλά ποσά ενοικίων ή και από αμοιβές για περιστασιακή απασχόληση.
Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες φορολογούμενοι θα πιάνονται στις παγίδες των τεκμηρίων διαβίωσης (για τις κατοικίες και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που έχουν χρησιμοποιήσει) και θα υπερφορολογούνται επί εξωπραγματικών τεκμαρτών εισοδημάτων ή και με προκαταβολή φόρου αυξημένη στο 75% -και κατόπιν στο 100%- σαν να είναι επιχειρηματίες!
Εκτός από τα νέα φορολογικά μέτρα, έρχονται επιβαρύνσεις για όλους, όπως:
■ Περικοπές σε οδοιπορικά και σε μη μισθολογικές παροχές δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών. Ειδικότερα προβλέπεται:
α) Κατάργηση της ημερήσιας αποζημίωσης που καταβάλλεται σήμερα σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και στρατιωτικούς για εκτός έδρας μετακινήσεις με αυθημερόν επιστροφή.
β) Αυστηρότερες προϋποθέσεις για την καταβολή εξόδων διανυκτέρευσης: αυξάνονται από τα 80 και τα 120 χιλιόμετρα στα 120 και στα 160 χιλιόμετρα τα ελάχιστα όρια χιλιομετρικών αποστάσεων μετακίνησης πάνω από τα οποία προβλέπεται η καταβολή εξόδων διανυκτέρευσης.
γ) Δραστικές περικοπές μη μισθολογικών παροχών για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στις παροχές που περικόπτονται περιλαμβάνονται οι καλυπτόμενες από φορείς του Δημοσίου δαπάνες κινητής τηλεφωνίας για τις οποίες προβλέπεται η καθιέρωση ανωτάτου ορίου και διαφορετικού ανάλογα με την ιδιότητα του κάθε υπαλλήλου. Επιπλέον προβλέπεται ότι οι παροχές για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των συνθηκών εργασίας θα χορηγούνται αποκλειστικά σε είδος και όχι σε χρήμα και ότι οι παροχές που αφορούν σε ασφαλιστήρια συμβόλαια, προγράμματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εργαζομένων, μειωμένα εισιτήρια και δωρεάν κάρτες διαδρομών καταργούνται και οι σχετικές δαπάνες θα πρέπει πλέον να καλύπτονται αποκλειστικά από ίδια συμμετοχή των εργαζομένων!
■ Αναδρομική αύξηση προκαταβολής φόρου εισοδήματος για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες: για τις Ανώνυμες Εταιρείες, τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), καθώς επίσης, για τις Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρίες (Ο.Ε. και Ε.Ε.) που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, καθώς επίσης και για όλες τις άλλες νομικές οντότητες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος αυξάνεται από το 80% στο 100% του κύριου φόρου αναδρομικά για τη χρήση του έτους 2014! Αυτό σημαίνει ότι όσες από τις εταιρείες και τις νομικές οντότητες αυτών των περιπτώσεων έχουν ήδη πληρώσει τον φετινό φόρο εισοδήματος με προκαταβολή 80% έναντι του επόμενου έτους θα κληθούν εκτάκτως να πληρώσουν και την επιπλέον διαφορά φόρου που αντιστοιχεί στην αύξηση της προκαταβολής στο 100%!
■ Κατάργηση έκπτωσης φόρου: καταργείται από το 2016 η έκπτωση 2% που παρέχεται επί του οφειλόμενου φόρου εισοδήματος σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησής του.
Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ