17.7.2015 11:02

Αυτό είναι το Μνημόνιο 3 που θα υποστούμε την επόμενη τριετία

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις διατάξεις του νομοσχεδίου - Τι αλλάζει σε ΦΠΑ, συντάξεις και φορολογία - Ποιες οι διατάξεις που θα επιβαρύνουν άμεσα τον οικογενεικό μας προϋπολογισμό

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, το σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα μέτρα που συμφωνήθηκαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και το οποίο περιλαμβάνει σαρωτικές αλλαγές σε ΦΠΑ και ασφαλιστικό.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 229 ψήφους, με την διαρροή για τον ΣΥΡΙΖΑ, να είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αφού "όχι" ψήφισαν 64 βουλευτές, οι 32 του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έξι βουλευτές δήλωσαν παρών.


Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει:  

ΦΠΑ


- Θα ισχύουν τρεις συντελεστές 23%, 13% και 6% (αντί 6,5% σήμερα)

- Στον ΦΠΑ 23% πάνε κατευθείαν τα λάδια (μαργαρίνες και ό,τι δεν προέρχεται από ελιά), τα μπαχαρικά, το τριμμένο τυρί, τα οστρακοειδή κλπ. Στο 23% θα πάνε και τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

- Στο 13% παραμένουν το τυρί (όχι τριμμένο), γάλα, νωπά κρέατα, ψάρια, όσπρια, δημητριακά κλπ. Το ψωμί, τα ζυμαρικά και το γιαούρτι παραμένουν μεν στο 13% αλλά φορολογούνται με 23% αν έχουν προσθήκη πχ φρούτων, ζάχαρης, κακάο ή άλλων υλικών. Στο 23% πάνε επίσης φρυγανιές, παξιμάδια και όλα τα αλλαντικά.

- Στον πολύ χαμηλό συντελεστή 6% (από 6,5%) υπάγονται φάρμακα, θέατρα και εκδόσεις.

- Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ πάνε από 6,5% στο 13% από 1.10.2015

- Με 13% βαρύνονται και γεωργικές εργασίες

- Δεν εξαιρούνται από ΦΠΑ 23% φροντιστήρια και σχολές εκμάθησης υπολογιστών.
Επιπλέον, καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ από τα νησιά του Αιγαίου.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ


- «παγώνει» μέχρι το 2021 η κρατική συμμετοχή στα ταμεία κύριας ασφάλισης από τον προϋπολογισμό.

- μειώνονται οι συντάξεις, ακόμα και για όσους έχουν ήδη θεμελιωμένα δικαιώματα ή έχουν κάνει τα χαρτιά τους και περιμένουν σύνταξη!

- αν παρατηρηθούν ξανά ελλείμματα από μισθούς και συντάξεις, αυτές θα κόβονται αυτόματα με ειδικό «ημιαυτόματο» μηχανισμό

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα μέτρα του νομοσχεδίου όπως διαμορφώθηκε μετά την ψήφιση του.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ