22.4.2015 11:42

Αρχές Μαϊου οι δηλώσεις και μπόνους για εφάπαξ πληρωμή

Με τη χορήγηση μπόνους η κυβέρνηση επιδιώκει να εισπράξει νωρίτερα τον φόρο εισοδήματος από τους φορολογουμένους που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων εκπνέει κανονικά στις 30 Ιουνίου, αλλά ήδη η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας στη Βουλή, προανήγγειλε παράταση της προθεσμίας τουλάχιστον κατά 10 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 10 Ιουλίου, χωρίς να αλλάξει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, η οποία λήγει στις 30 Ιουλίου.

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να δώσει «ένα μικρό μπόνους», όπως είπε η κ. Βαλαβάνη, στους φορολογουμένους με χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα που θα επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μπόνους θα έχει τη μορφή έκπτωσης φόρου, θα είναι 10% -15%, ενώ για να χορηγηθεί φέτος θα πρέπει να κατατεθεί άμεσα νομοθετική διάταξη, καθώς θα πρέπει να τροποποιηθεί το έντυπο Ε1 πριν ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή.

Με τη χορήγηση μπόνους η κυβέρνηση επιδιώκει να εισπράξει νωρίτερα τον φόρο εισοδήματος από τους φορολογουμένους που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις (31 Ιουλίου, 30 Σεπτεμβρίου, 30 Νοεμβρίου), ενώ σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής δεν προβλέπεται καμία έκπτωση.

Πιο συγκεκριμένα, η Ν. Βαλαβάνη, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού, Χάρη Θεοχάρη, για την καθυστέρηση στην έναρξη υποβολής των δηλώσεων, αφού αναφέρθηκε στις αλλαγές που έγιναν με τον νέο ΚΦΕ, οι οποίες αποτυπώνονται στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, δήλωσε ότι «με πολύ καλή οργάνωση και με εξαιρετική συνεργασία με λογιστές, φοροτεχνικούς και εφοριακούς έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε -το πολύ πολύ να υπάρξει καμιά δεκαριά ημέρες καθυστέρηση- να είναι ένα δίμηνο καθαρό ανοιχτές οι φορολογικές δηλώσεις».

Από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν είναι δυνατόν να πηγαίνει στις Βρυξέλλες και να διαπραγματεύεται, όταν ο προϋπολογισμός δεν τηρείται και δεν έχει τα αποθέματα για να μπορέσει να λειτουργήσει το κράτος και να πληρώνει μισθούς και συντάξεις», υποστηρίζοντας ότι με τις καθυστερήσεις στην υποβολή των δηλώσεων και με τις αλλαγές που έχουν γίνει για τα νομικά πρόσωπα, «μπορεί να έχουμε μια τρύπα 700 εκατ. έως και 1 δισ. ευρώ».

Επίσης, ο κ. Θεοχάρης προέβλεψε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αναγκαστεί να παρατείνει τις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων και πληρωμής του φόρου. «Θα αναγκαστείτε να δώσετε υποχρέωση πληρωμής Σεπτέμβριο και Νοέμβριο σε δύο δόσεις και άρα τα περισσότερα των εσόδων που προϋπολογίζουμε -3 με 3,5 δισ. ευρώ- ετεροχρονίζονται και θα σας έρθουν τον Σεπτέμβριο και θα έχουμε μια μαύρη τρύπα τεράστια, ακριβώς στο σημείο του Ιουλίου, του Ιουνίου και του Αυγούστου, που έχουμε και τις λήξεις των ομολόγων και τη διαπραγμάτευση για το χρέος», σημείωσε ο βουλευτής του Ποταμιού.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ