3.3.2016 12:21

Άνω- κάτω και χωρίς λύσεις

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΝΑΖΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΧΑΙΤΗΣΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ ΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ, ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΝ ΤΗΝ...ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥΣ

Η τοπική αγορά, οι επαγγελματίες και οι παραγωγικοί κλάδοι, βιώνουν όπως και άλλοι τις δικές τους επιπτώσεις από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, αδυνατώντας ωστόσο να διεκδικήσουν σωστά αντισταθμιστικά που θα επιτρέψουν στην τοπική οικονομία να αντισταθεί.  

Τα αρχικά μηνύματα κατάρρευσης του τουριστικού κλάδου, ο οποίος διαχέει τα οφέλη του σε όλη την οικονομική αλυσίδα του νησιού, μετατρέπονται μέρα με τη μέρα σε βεβαιότητα. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον επαγγελματίες και επιχειρηματίες του τόπου αισθάνονται πλήρως απροστάτευτοι ακόμα και από όσους ορίστηκαν να προασπίζουν τα συμφέροντα τους.

Η συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης στο Επιμελητήριο αφαίρεσε και την τελευταία ελπίδα ύστατης διεκδίκησης έστω κάποιων στοιχειωδών αντισταθμιστικών. Οι εισηγήσεις, τοποθετήσεις και η τελική της κατάληξη απέδειξαν ότι ακόμα και στο μετερίζι προάσπισης των συμφερόντων των επιχειρήσεων του τόπου μας έχουν επικρατήσει αλλότριες του σκοπού του φωνές, οι οποίες προσέρχονται για να υπερασπίσουν μέσα από αυτό τις ιδεοληψίες τους και τις κοσμοαντιλήψεις τους.

Η πρόχειρη ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής του Επιμελητηρίου, με την οποία ζητούσε παρέμβαση των αρμόδιων αρχών για τον έλεγχο των συνθηκών παρασκευής των προσφερόμενων γευμάτων στους πρόσφυγες λειτούργησε ως η θρυαλλίδα για την πολυδιάσπαση του φορέα, την ώρα που τα μέλη της διοίκησης του, ως μια γροθιά, θα έπρεπε να δίνουν κοινή μάχη, επί πραγματικών δεδομένων, για να διεκδικηθούν όσα ενδέχεται να διασώσουν την οικονομική βιωσιμότητα της τοπικής οικονομίας.

 

Η συμβολική κίνηση και η λάθος γενίκευση

Στην συνεδρίαση καταγράφηκε έντονος διάλογος μεταξύ τόσο των μελών του Επιμελητηρίου, όσο και με απλούς επαγγελματίες που βρέθηκαν στην συνεδρίαση. Κοινό συμπέρασμα, αν μπορεί να πει κάποιος ότι υπήρξε, είναι ΄το γεγονός ότι η ανακοίνωση του Επιμελητηρίου για την παροχή φαγητού από τις Μ.Κ.Ο. στους πρόσφυγες και μετανάστες, δεν μπορεί να λειτουργεί αγνοώντας μέτρα και κανόνες που ισχύουν για όλους, ακόμη και στο πλαίσιο των έκτακτων συνθηκών που ο τόπος βιώνει.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, και ειπώθηκαν πολλά, στο Επιμελητήριο έφτασαν καταγγελίες επαγγελματιών σύμφωνα με τις οποίες ζητούσαν από τον φορέα τους, να εξετάσει την λειτουργία δύο καταστημάτων που λειτουργούν υπό εθελοντική σύνθεση και στα οποία διανέμεται φαγητό. Η γενίκευση της ανακοίνωσης της Διοικούσας του Επιμελητηρίου ωστόσο, συμπεριέλαβε και την Κοινωνική Κουζίνα που λειτουργεί κυρίως με Χιώτες εθελοντές, προκαλώντας έτσι έντονες διαμαρτυρίες και αντεγκλήσεις.

Μάλιστα κατά την ώρα της συνεδρίασης μέλη της Κοινωνικής Κουζίνας Χίου μπήκαν στην αίθουσα και με απόλυτα ευπρεπή τρόπο διάβασαν μια ανακοίνωση, ενώ μοίρασαν στα μέλη του Δ.Σ. φαγητό που παρασκευάζεται για τις ανάγκες των προσφύγων, σε μια συμβολική κίνηση γεμάτη νόημα.

Πέραν τούτου, τα μέλη του Δ.Σ. δεν κατάφεραν να αναπτύξουν θέσεις και επιχειρήματα γύρω από το θέμα. Κλεισμένος ο κάθε ένας στην πολιτική του κοσμοθεωρία, η οποία σε πολλές περιπτώσεις υπερκαλύπτει ακόμη και το ρόλο που το κάθε μέλος υπηρετεί, οι έμποροι και οι επαγγελματίες βρέθηκαν να διαφωνούν για τον τρόπο με τον οποίο η τοπική αγορά θα πρέπει να λειτουργήσει στο υπάρχον πλαίσιο.

Οι Β. Παππάς, Ν. Χούλης και Μ. Κριμιζής που διαφώνησαν κάθετα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η διοικούσα του Επιμελητηρίου, χαρακτήρισαν απαράδεκτη την ανακοίνωση που βγήκε στην δημοσιότητα, ενώ από την πλευρά του ο Γ. Γεωργούλης ανέφερε την υποχρέωση του φορέα να υπερασπιστεί τα όσα μεταφέρουν τα μέλη του, να τα εξετάσει, καθώς έτσι μόνο προωθείται ο ρόλος του Επιμελητηρίου.

Ο καυγάς, οι αντεγκλήσεις, οι διαμαρτυρίες και η χαβούζα που προκλήθηκε ως αδυναμία ανάπτυξης ειλικρινούς διαλόγου για το θέμα, προκάλεσαν στη συνέχεια ένα χάος. Επαγγελματίες βρέθηκαν να διαφωνούν μεταξύ τους, ενώ πάνω στην κατάσταση που διαμορφώθηκε, απογοητευμένοι από την αδυναμία παραγωγής διαλόγου, αποχώρησαν απειλώντας με παραίτηση οι σύμβουλοι Πλουμής και Μαϊστράλης.

 

Περισσότερα για την συνεδρίαση, στον αυριανό «π».  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ