13.4.2017 9:33

Άνισοι οι όροι ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις του Β. Αιγαίου

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ

Με τα ίδια κριτήρια αντιμετωπίζονται επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων της Κρήτης, της Πελοποννήσου και του Βορείου Αιγαίου. Επιχειρήσεις με οικονομικό κύκλο σημαντικό κι οι επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου με οικονομικό κύκλο περιορισμένο κι ακόμα περισσότερο επιδεινούμενο από τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης.

Τα αποτελέσματα τα είδαμε. Στην πρόσφατη βαθμολογική κατάταξη των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν στα  πλαίσια του προγράμματος «Ενίσχυση υφιστάμενων ΜΜΕ» του ΕΠΑΝΕΚ μετρημένες στα δάχτυλα επιχειρήσεις των νησιών μας εγκρίνονται. Ειδικά για τη Χίο υπολογίζεται ότι 1 στις 5 έχουν πιθανότητες τελικής ενίσχυσης από το πρόγραμμα.

Η ομαδοποίηση των Περιφερειών του Βορείου Αιγαίου με αυτές της Κρήτης, της Πελοποννήσου, της Δυτικής Μακεδονίας και των Ιονίων Νήσων η οποία συντελέσθηκε σε παρελθόντα χρόνο με στοιχεία πολύ διαφορετικά από τα σημερινά (μια ματιά στο ΑΕΠ των Περιφερειών το αποδεικνύει)  έχει ως συνέπεια να λαμβάνουν συστηματικά σημαντικά χαμηλότερη βαθμολογία οι επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου :

•           εξαιτίας του σημαντικά μικρότερου μεγέθους τους

•           των χαμηλότερων οικονομικών επιδόσεών τους, (πολυδιάσπαση επιχειρήσεων, δραστηριοποιούνται σε πολύ μικρότερα νησιά, αυξημένα μεταφορικά κόστη κ.λπ.)

•           εξαιτίας του προσφυγικού ζητήματος,  το οποίο επιβαρύνει κυρίως τα νησιά μας πολυεπίπεδα.

«Εάν συνεχισθεί η κατανομή των επενδυτικών πόρων με αυτούς τους όρους, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στο τέλος της προγραμματικής περιόδου θα βρίσκονται σε ακόμη δυσμενέστερη θέση από άποψης ανταγωνιστικότητας και η ψαλίδα με τις Περιφέρειες της κοινής ομάδας θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο», επισημαίνει σε έγγραφη διαμαρτυρία του προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης το Επιμελητήριο, σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες.

Το Επιμελητήριο προτείνει:

-           Δεδομένης της αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος να ενταχθούν τα επενδυτικά σχέδια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου  που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και έχουν λάβει βαθμολογία 50 και άνω ως ένδειξη από την πολιτεία ότι εμπράκτως στηρίζει  την τοπική επιχειρηματική κοινότητα των νησιών του Βορείου Αιγαίου  και τηρεί τις υποσχέσεις της ότι θα παράσχει αρωγή στις περιοχές που πλήττονται από το προσφυγικό. Πολύ δε περισσότερο, όταν αυτές οι περιοχές είναι τα ακριτικά νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα οποία θα πρέπει να θωρακισθούν οικονομικά  λόγω της ευαίσθητης εθνικής τους θέσης.

-           Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να αποτελέσει μια ξεχωριστή υποομάδα στην ομάδα των περιφερειών με δικό της προϋπολογισμό, ούτως ώστε οι επιχειρήσεις της περιοχής να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις, καθώς διαθέτουν κοινά χαρακτηριστικά και όχι με επιχειρήσεις σαφώς περισσότερο ανεπτυγμένων περιφερειών.

-           Τα παραπάνω θα πρέπει να ισχύσουν από το υπάρχον πρόγραμμα δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουν βγει οριστικά αποτελέσματα και πίνακες εγκεκριμένων σχεδίων. Επιπλέον θα πρέπει να αποτελέσουν οδηγό για τις μελλοντικές προκηρύξεις του ΕΣΠΑ της τρέχουσας περιόδου.

-           Άμεση εξειδίκευση, προκήρυξη και υλοποίηση του Ειδικού Αναπτυξιακού Πακέτου των 25 εκ. ευρώ για το Βόρειο Αιγαίο, όπως έχει υποσχεθεί η Κυβέρνηση.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ