29.8.2016 10:26

Ανέβηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στο taxisnet

Ο ΦΟΡΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΣΕ 5 ΔΟΣΕΙΣ

Ξεκίνησε αργά χθες το βράδυ (λίγο πριν από τα μεσάνυχτα) και ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 3 ώρες, η ανάρτηση στο ΤΑΧΙS των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ 2016.

Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων διαπιστώσουν λάθη στο εκκαθαριστικό τους έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν διορθωτική δήλωση E9 έως το τέλος Νοεμβρίου καταβάλλοντας το μισό πρόστιμο.

Φέτος δεν ισχύει η έκπτωση του 20% για ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ενώ έχει μειωθεί το αφορολόγητο για τον συμπληρωματικό φόρο στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ, χωρίς όμως να συνυπολογίζονται στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου. Ωστόσο εξακολουθεί να ισχύει η έκπτωση του 50% ή και η πλήρης απαλλαγή για νοικοκυριά, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία πάνω από 80%, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ο εισπρακτικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ, αλλά με βάση τις μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές και την αύξηση του κύριου φόρου στα οικόπεδα, καθώς και του συμπληρωματικού, υπάρχουν αλλαγές στον τελικό λογαριασμό συγκριτικά με πέρυσι.

 

Ειδικότερα:

• Για το 34% των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,4 εκατομμύρια φορολογουμένους) ο φόρος θα είναι μειωμένος.

• Για το 35% (πάνω από 2,5 εκατομμύρια φορολογουμένους) το ποσό του φόρου θα είναι το ίδιο.

• Για το 21% (πάνω από 1,5 εκατομμύριο φορολογουμένους) θα υπάρχει μικρή αύξηση από 1 λεπτό έως 10 ευρώ.

• Για το 5,8% (πάνω από 420.000 φορολογουμένους) η επιβάρυνση θα είναι 10-50 ευρώ.

• Για το το 3,8% (πάνω από 270.000 φορολογουμένους) η αύξηση του φόρου θα είναι από 50 ευρώ και πάνω.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν κωδικό προς κωδικό το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν λάθη, κενά και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους ή τα εμπράγματα διακαιώματα τα οποία φουσκώνουν το ποσό του φόρου. Σε μια τέτοια περίπτωση μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική τροποποιητική δήλωση Ε9 μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης των εκκαθαριστικών.

Αν προκύψει μείωση φόρου μέχρι 300 ευρώ η εκκαθάριση γίνεται αυτομάτως, ενώ αν το ποσό του φόρου ξεπερνά τα 300 ευρώ για να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό θα πρέπει να υποβληθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην Εφορία και έως ότου γίνει η νέα εκκαθάριση θα πρέπει να πληρώνονται κανονικά οι προηγούμενες δόσεις.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ