27.9.2021 2:30

Αναδρομικά: Έρχεται εβδομάδα πληρωμών

ρχεται εβδομάδα πληρωμών για τα αναδρομικά, καθώς ο ΕΦΚΑ θα προχωρήσει την Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου σε εμβόλιμη πληρωμή για 134.000 συνταξιούχους.

Για το θέμα αυτό μίλησε χθες ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1.

Όπως είπε “την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου πρόκειται να πληρωθούν 134 χιλιάδες συνταξιούχοι” και εξήγησε γιατί θα είναι μικρός ο αριθμός των συνταξιούχων που θα πληρωθεί την Τετάρτη σε σχέση με το 1,8 εκατ. συνταξιούχους που έχουν υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης προ του Μάϊου του 2016.

“Αυτό ισχύει γιατί για να πάρει κάποιος αναδρομικά στην τσέπη του θα πρέπει να τηρεί τρεις προϋποθέσεις:
-Η πρώτη προϋπόθεση είναι να έχει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.
-Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να έχει υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016.
-Και η τρίτη και πολύ σημαντική προϋπόθεση είναι να μην διατηρεί προσωπική διαφορά” σημείωσε και πρόσθεσε ότι “αυτοί λοιπόν οι 134 χιλιάδες συνταξιούχοι πληρούν και τις τρεις αυτές προϋποθέσεις”.

Τα ποσά των αναδρομικών

Επίσης ο κ.Τσάπαλος υπενθύμισε ότι δεν θα πληρωθούν την Τετάρτη οι παλαιοί συνταξιούχοι.

Όπως είπε, “εάν ένας συνταξιούχος δεν πληροί μία ή δύο ή παραπάνω από αυτές τις προϋποθέσεις δεν λαμβάνει αναδρομικά”.

Και επανέλαβε ότι “134 χιλιάδες συνταξιούχοι παίρνουν αναδρομικά την Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου”.

“Περίπου 520 χιλιάδες συνταξιούχοι επειδή διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά δεν θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους, ωστόσο θα δουν λογιστικές αυξήσεις. Τι σημαίνει αυτό; Σε μελλοντικές αυξήσεις των συντάξεων τους, θα έχουμε ροκανίσει την προσωπική τους διαφορά λόγω αυτού του επανυπολογισμού και θα μπορούν να λάβουν γρηγορότερες αυξήσεις στις συντάξεις τους. Επίσης πρέπει να πούμε ότι τo ποσό που θα λάβουν αυτοί οι 134 χιλιάδες συνταξιούχοι δεν είναι μεγάλο και αυτό πάλι εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς, θα κυμαίνεται κάπου μεταξύ 200 ευρώ και 250 ευρώ”.

“Αυτά τα λέω, γιατί τους τελευταίους μήνες το θέμα των αναδρομικών ήταν κάτι σαν εθνικό ζήτημα για πολλούς. Δεν έτσι… 134 χιλιάδες συνταξιούχοι θα πληρωθούν, χαμηλά τα ποσά που θα πάρουν, όπως και τα χαμηλά ποσά των αυξήσεων που θα λάβουν τον επόμενο μήνα, τέλος Οκτωβρίου”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τι ισχύει για τις σύνθετες περιπτώσεις των συνταξιούχων

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχει ένα πλήθος 215.000 παλαιών συνταξιούχων όπου ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, ο οποίος θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για σύνθετες περιπτώσεις, με λάθη ή ελλιπή στοιχεία στο σύστημα.

Από αυτούς υπολογίζεται πως μόνο οι 40.000-50.000 συνταξιούχοι θα λάβουν τελικά αναδρομικά, καθώς πληρούν και τις τρεις παραπάνω προϋποθέσεις.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αυξήσεις στις συντάξεις τους δεν θα ξεπεράσουν το 2-3%. Θα είναι κατά πολύ λιγότερα ακόμη και των αναδρομικών που έλαβαν οι νέοι συνταξιούχοι τον περασμένο Ιούνιο, όπου ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 1.000 ευρώ για τους συνταξιούχους του δημοσίου και 860 ευρώ του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος τόσο του περιορισμένου αριθμού των δικαιούχων όσο και των χαμηλών ποσών των αναδρομικών και των αυξήσεων είναι η προσωπική διαφορά που εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι διατηρούν.

Η προσωπική διαφορά είναι ουσιαστικά η έμμεση λογιστική μείωση που έγινε στο ανταποδοτικό κομμάτι των περισσότερων συντάξεων, όταν αυτές επανυπολογίστηκαν με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου και η οποία «ροκανίζει» τα αναδρομικά και τις αυξήσεις. Τις υψηλότερες έμμεσες (λογιστικές) μειώσεις τις υπέστησαν οι άνω των 30 ετών ασφάλισης, μειώσεις που ξεπερνούσαν το 20% και πολλές φορές και το 30%.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ