22.5.2016 16:11

600.000 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν τη μείωση των αντικειμενικών αξιών

Από το «ψαλίδισμα» του αφορολόγητου ορίου, τη νέα κλίμακα και τον συνυπολογισμό των ακινήτων εκτός σχεδίου πόλης για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ προκύπτουν επιβαρύνσεις που ξεκινούν από 50 ευρώ και φτάνουν μέχρι τις 3.425 ευρώ για περίπου 600.000 φορολογουμένους με συνολική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ και ίδιος φόρος με το 2015 ή και μειωμένος ακόμα και πάνω από 20% για 6.000.000 ιδιοκτήτες.

Ειδικότερα ο νέος ΕΝΦΙΑ «καίει»:

• Φορολογουμένους που κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Πρόκειται για περισσότερους από 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους κτίσματα, οικόπεδα, αγρούς, αγροτεμάχια και λοιπά ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Οι επιβαρύνσεις για τους φορολογουμένους αυτούς προκύπτουν με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ και την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου έως και 200%. Επίσης για πρώτη φορά υπάγονται στον συμπληρωματικό φόρο και τα αγροτεμάχια. Αυτό σημαίνει ότι φέτος θα είναι μεγαλύτερος ο αριθμός φορολογουμένων που θα πιαστεί στην «τσιμπίδα» του συμπληρωματικού φόρου. Ο συμπληρωματικός φόρος θα «τσουρουφλίσει» περισσότερο όσους κατέχουν ακίνητη περιουσία που κινείται μεταξύ 400.000 έως 600.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα δουν τον «λογαριασμό» του ΕΝΦΙΑ να αυξάνει 150% έως 325%.

 

• Ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου ή εντός οικισμού. Οι νέοι συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου για τα οικόπεδα είναι αυξημένοι από 23-25%. Ετσι, οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους οικόπεδα θα πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά ΕΝΦΙΑ παρά τη μείωση των αντικειμενικών.


 
600.000 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν τη μείωση των αντικειμενικών αξιών

• Φορολογουμένους που έχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται η έκπτωση κατά 20% που είχαν στον ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2015 οι ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

• Ιδιοκτήτες ακινήτων και οικοπέδων. Οι συ­ντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου για τα οικόπεδα αυξήθηκαν κατά 23-25%. Αυτό σημαίνει ότι σε όσες περιοχές δεν μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες ή μειώθηκαν συμβολικά, η αύξηση του φορολογικού βάρους είναι διπλή και από την αύξηση του συντελεστή οικοπέδου αλλά και από την αύξηση της κλίμακας του συμπληρωματικού φόρου.

• Μόνο κατοικίες. Στους κερδισμένους των νέων ρυθμίσεων σε συνδυασμό με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών είναι όσοι διαθέτουν κατοικίες. Ο βασικός φόρος του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες θα υπολογιστεί και φέτος με τις ίδιες κλίμακες και τους ίδιους συντελεστές, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι που έχουν μία ή περισσότερες κατοικίες θα πληρώσουν είτε το ίδιο ποσό φόρου που κατέβαλαν το 2015 ή μικρότερο λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών. Υπάρχουν πολλές περιοχές όπου η μείωση της τιμής ζώνης υποχώρησε αισθητά, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει καμία διαφορά στον ΕΝΦΙΑ.

Για παράδειγμα, στον Δήμο Παπάγου η τιμή ζώνης μειώθηκε από τα 2.500 ευρώ/τ.μ. στα 2.050 ευρώ/τ.μ. Κι όμως, η τιμή του ΕΝΦΙΑ ανά τετραγωνικό διατηρείται στα 6 ευρώ. Αντίστοιχα, μια κατοικία στην Πεύκη συνεχίζει να επιβαρύνεται με 4,5 ευρώ το τ.μ., παρά το γεγονός ότι η τιμή ζώνης υποχώρησε από τα 1.950 ευρώ στα 1.600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Στον αντίποδα, υπάρχουν περιοχές όπου η αλλαγή των τιμών ζώνης φέρνει μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ άνω του 20%. Στον σχετικό κατάλογο υπάρχουν οι ακριβές ζώνες του Χολαργού, του Χαλανδρίου, του Νέου Ψυχικού, της Καλλιθέας, των Βριλησσίων κ.λπ.

 

 

 

 

 

 

Πηγη: ΕΘΝΟΣ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ