Οικονομία

7/12/17 10:31

τελ. ενημ.: 7/12/17 15:03

5εκ. ευρώ αναζητούν Χιώτες επενδυτές

Στην ετοιμότητα των ιδιωτών να διεκδικήσουν κοινοτικά κονδύλια επαφίεται ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού Leader, του οποίου οι δράσεις αναμένεται να προκηρυχθούν μέσα στο επόμενο διάστημα, αγγίζοντας συνολικά για όλη τη χώρα τα 350 εκ. ευρώ, ποσό που πλέον είναι στη διάθεση επενδυτών, οργανισμών ΟΤΑ καθώς και άλλων φορέων. 

Το αγροτικό Leader

Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά δικαιούχους τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα αλλά και άλλους φορείς, οι οποίοι μπορούν να υλοποιούν έργα σύμφωνα με το σκοπό λειτουργίας τους.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι οι προτεινόμενες επενδύσεις να  δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία στις περιοχές παρέμβασης και θέσεις εργασίαςμε βασικούς πυλώνες την καινοτομία, τη δημιουργία cluster επαγγελματιών, τη διασύνδεση της τοπικής παραγωγής με το τοπικό τουριστικό προϊόν, τη μεταποίηση των παραγόμενων προϊόντων, την οικοτεχνία, την εφαρμογή διατοπικών και διακρατικών σχεδίων συνεργασίας, την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και των πολιτιστικών δρώμενων κάθε περιοχής, την αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος και εν τέλει τη δημιουργία νέων τοπικών αγορών. Παράλληλα οι παρεμβάσεις δημόσιου χαρακτήρα έχουν στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των αγροτικών περιοχών.

5 εκ. ευρώ για τη Χίο

Από τα 350 εκ. ευρώ για το νησί μας προβλέπονται δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 5.050.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΤΑΧ, Ιακ. Αμύγδαλο, τα ¾ αυτών των χρημάτων αφορούν ιδιωτικές επενδύσεις και το ¼ σε επενδύσεις και σχεδιαζόμενες δράσεις από φορείς του Δημοσίου.

Τα δημόσια έργα

Στο πλαίσιο του Αγροτικού Leader προβλέπεται σειρά δράσεων σε Χίο και Ψαρά. Συγκεκριμένα:

* η δημιουργία παιδότοπου – χώρου αναψυχής ανάλογου της Φάρκαινας στο βόρειο τμήμα της πόλης σε δημοτική έκταση η οποία ακόμα διερευνάται

* η προμήθεια ειδικού μηχανήματος για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, που θα χειρίζεται από την «Όμικρον»

* η δημιουργία περιπατητικών διαδρομών

* η ανάπλαση του αγροτικού ιατρείου των Ψαρών.

Αυτά τα έργα μαζί με την ανάπλαση της παλιάς Ιχθυόσκαλας στο λιμάνι της Χίου και παρεμβάσεις στο λιμένα Οινουσσών, που θα χρηματοδοτηθούν από το μέτρο της αλιείας, θα συμπληρώσουν το παζλ του Leader για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

 

Υπουργικές αποφάσεις αλλά…

Μπορεί πάντως το Υπουργείο να υπέγραψε τις σχετικές αποφάσεις, ωστόσο ο δρόμος για την ένταξη έργων είναι ιδιαίτερα μακρύς. Κι αυτό γιατί απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσκληση που θα υπογράψει η ΕΤΑΧ είναι η ετοιμότητα των κατά τόπους Δήμων στο σκέλος των μελετών. «Ποια η ουσία αν εμείς υπογράψουμε μία πρόσκληση και οι Δήμοι ή οι φορείς δεν έχουν έτοιμες μελέτες για ένταξη;», διερωτήθηκε ο διευθυντής της ΕΤΑΧ Γ. Καρράς, μεταφέροντας την πεποίθησή του ότι η πρόσκληση, τουλάχιστον για τα δημόσια έργα, θα καταστεί δυνατή πριν το τέλος του χρόνου.

Δυσοίωνες από την άλλη είναι οι προβλέψεις για το χρονοδιάγραμμα των προσκλήσεων των ιδιωτικών έργων, αφού υπολογίζεται ότι αυτές δεν θα υπογραφούν πριν από τον Μάρτιο του 2018.

«Το Υπουργείο επιθυμεί να τρέξει τα δημόσια έργα νωρίτερα από τα ιδιωτικά. Άρα είμαστε αισιόδοξοι ότι πριν το τέλος το χρόνου ή τις αρχές του νέου έτους θα βγουν οι σχετικές προσκλήσεις και θα ακολουθήσουν και οι προσκλήσεις για ιδιώτες», πρόσθεσε ο κ. Καρράς.