7.8.2017 11:43

500 ευρώ φρενάρουν τη χωροθέτηση νέων λατομικών ζωνών; Ποιος το πιστεύει;

• Στα υπόλοιπα νησιά της περιφέρειας προχωρά η διαδικασία στη Χίο η κοινή επιτροπή ΙΓΜΕ – υπ. Περιβάλλοντος δεν στέλνει τη γνωμάτευση γιατί δεν έχει πληρωθεί ... Τα οδοιπορικά

Παιχνίδι με τη φωτιά παίζουν οι Περιφερειακές υπηρεσίες σκαλώνοντας, με ευθύνη τους, την υπόθεση χωροθέτησης νέων λατομικών ζωνών στη Χίο. Ενώ αντίστοιχα η χωροθέτηση εξελίσσεται κανονικά σε όλα τα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας, στη Χίο η γνωμάτευση των υπηρεσιακών στελεχών της κοινής Επιτροπής του Υπ. Περιβάλλοντος και του ΙΓΜΕ δεν αποστέλλεται εδώ και ένα χρόνο, με αποτέλεσμα να εκπνέουν οι προθεσμίες και να υπάρχει ο ορατός κίνδυνος το νησί να παραμείνει με μια ενεργή λατομική ζώνη και μάλιστα στο νότιο άκρο του νησιού.

Για 500 ευρώ

Στελέχη της Περιφέρειας εικάζουν ότι ο μόνος λόγος που η Επιτροπή καθυστερεί την αποστολή της γνωμάτευσης της είναι γιατί δεν έχουν καταβληθεί από την Περιφέρεια τα οδοιπορικά των υπαλλήλων που μετέβησαν για το σκοπό αυτό στη Μυτιλήνη. Ένα ποσό που, με πρόχειρους υπολογισμούς, δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Κατά πληροφορίες, πάντως, ένα από τα δυο υπηρεσιακά στελέχη της Επιτροπής πληρώθηκε προκαταβολικά από το Υπουργείο τα έξοδα μετακίνησης του, με αποτέλεσμα να έχει μπλοκάρει το δικαίωμα αποπληρωμής από την Περιφέρεια και η γνωμάτευση να παραμένει στα συρτάρια εδώ και πάνω από ένα χρόνο! Ένα τυπικό πρόβλημα, δηλαδή, εμποδίζει την χωροθέτηση μιας πολύ κρίσιμης οικονομικής δραστηριότητας για τον τόπο.

Τι στοιχίζει

Τοπικοί παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα με τις συνθήκες αποεπένδυσης που βιώνει ο τόπος, η εξόρυξη αδρανών υλικών σε μια νησιωτική περιοχή δεν είναι επένδυση ελκυστική. Ωστόσο η μονοπωλιακή τα τελευταία χρόνια εκμετάλλευση της αγοράς δεν επιτρέπει την ανάπτυξη συνθηκών ανταγωνισμού, ενώ η ανάπτυξη της δραστηριότητας σε λατομική ζώνη λίγο πριν το Πυργί συνεπάγεται υψηλά μεταφορικά κόστη για τη μεταφορά των αδρανών υλικών σε περιοχές της βόρειας Χίου και αντίστοιχη καταπόνηση του οδικού δικτύου από τα μεγάλα δρομολόγια των φορτηγών.

Το καθαρά πολιτικό ερώτημα στην περιφερειακή αρχή είναι γιατί δεν επιλύει το ασήμαντο πρόβλημα για να προχωρήσει η χωροθέτηση όσων λατομικών ζωνών πρέπει να υπάρχουν στη Χίο αλλά επιτρέπει να αιωρούνται σενάρια ότι άλλου είδους σκοπιμότητες υποκρύπτονται από την αδράνεια της στην υπόθεση.

 

Εκεί που της χρωστούσανε, τη βγάζουν ότι οφείλει

  • ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ Η ΛΑΤΩ Α.Ε.

 

Για στοχευμένη δυσφήμιση διαμαρτύρεται η ΛΑΤΩ Α.Ε., η οποία προ μηνών είδε σε ρεπορτάζ του «π» το όνομα της να αναφέρεται μεταξύ των μεγαλοοφειλετών του Δήμου. Το ρεπορτάζ παρέθετε στοιχεία τα οποία δημοσιοποιήθηκαν σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Χίου από δημοτικά στελέχη.

Η ΛΑΤΩ Α.Ε. υποστηρίζει ότι έχει καταβάλλει, από δικό της λάθος, στα δημοτικά ταμεία τέλη που δεν θα όφειλε. Επεσήμανε το γεγονός στις ταμειακές υπηρεσίες του Δήμου, διαφαίνεται συμφωνία ως προς τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, ωστόσο με ευθύνη του Δήμου δεν έχει μέχρι σήμερα εντοπιστεί ο τρόπος επιστροφής ή έστω συμψηφισμού, με αποτέλεσμα να διεκδικούνται πλέον δικαστικά.

«Αντί να μας επιστραφούν τα ποσά αυτά υφιστάμεθα και χλεύη», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της Εταιρείας Αντ. Χέλιος. «Επίσης, αναγνωρίζοντας ότι είναι χρονοβόρα η δικαστική διαδικασία προχωρήσαμε σε ρύθμιση, η οποία τηρείται αδιαλείπτως εκ μέρους μας. Απορίας άξιο επομένως είναι γιατί επιλέγεται η τακτική του διασυρμού για μια Εταιρεία, η οποία στο παρελθόν, από λάθος της, ενίσχυσε τα δημοτικά ταμεία και πλέον περιμένει την επιστροφή 589.842,5 ευρώ», συμπληρώνει ο κ. Χέλιος.

Το λάθος, σύμφωνα με τη ΛΑΤΩ, εμφανίστηκε την περίοδο 2000 – 2011 στην εφαρμογή του ειδικού τέλους 5% επί των εξορυσσόμενων όγκων του λατομείου. «Από δικό μας λάθος καταβάλλαμε το δημοτικό τέλος 5% υπολογισμένο επί της τελικής αξίας των πωλούμενων προϊόντων χωρίς να γίνεται: ούτε επιμερισμός μεταξύ των τμημάτων δημοσίων και δημοτικών, ούτε με βάση το κόστος του εξορυγμένου υλικού φορτωμένου επ’ αυτοκινήτου στο δάπεδο του λατομείου», εξηγεί σε προ ετών σημείωμα της προς το Τμήμα Περιουσίας του Δήμου. Η ΛΑΤΩ θεωρεί, σε κάθε περίπτωση, ότι οι οφειλές της έχουν ήδη προπληρωθεί και ζητά από το Δήμο να είναι προσεκτικότερος στις αναφορές του, εφόσον μάλιστα μια υποχρέωση του προς την Εταιρεία κατέληξε δικαστικώς με δική του ευθύνη.

 

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ