30.8.2017 18:34

30 επαγγελματίες ζητούν άρση της απαγόρευσης ελλιμενισμού φορτηγών στο λιμάνι της Χίου

• Διατείνονται ότι έχουν λάβει υπόσχεση του δημάρχου να επανεξετάσει το θέμα • Τι θα κάνει τώρα ο Αντ. Κέφης;

Να επαναξιολογήσει τον οικονομικό αντίκτυπο της απόφασης απαγόρευσης του ελλιμενισμού των Φ/Γ και Ο/Γ πλοίων στο κεντρικό λιμάνι της Χίου ζητούν και πάλι επίσημα από τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου περίπου 30 επαγγελματίες και εκπρόσωποι φορέων στο νησί.

Η απόφαση είχε ληφθεί από την προηγούμενη διοίκηση με στόχο να προστατευτεί ο κεντρικός λιμένας από την επιβάρυνση μεταφοράς ογκωδών φορτίων, υπό την προοπτική ότι η τουριστική του αξιοποίηση δεν συνάδει με τέτοιου είδους παράπλευρες δραστηριότητες.

Ωστόσο, η καθυστέρηση στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης μετασχηματισμού της φυσιογνωμίας του κεντρικού λιμένα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση όσων υποχρεώνονται να μεταφέρουν υλικά από το λιμένα Μεστών. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν επιχειρήσεις που μεταφέρουν ζωοτροφές, άχυρα, σίδερα, κεραμίδια, μάρμαρα, προϊόντα τσιμέντου και λοιπά οικοδομικά υλικά ως και επιχειρήσεις μεταφοράς νερών και γενικότερα υλικών που μεταφέρονται σε παλέτες. Το φάσμα τους δηλαδή αγγίζει έναν ευρύτατο κύκλο της αγοράς.

 

Το κόστος

«Προφανώς κατανοούμε ότι όταν βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ιστιοπλοϊκό γεγονός ή υπάρχει τουριστική κίνηση στο λιμένα της Χίου είναι σεβαστό να ξεφορτώνουν στο λιμένα των Μεστών τα πλοία. Το μεγάλο νεκρό διάστημα του χρόνου όμως, περισσότερο από 9 μήνες, γιατί θα πρέπει σε μια τέτοια οικονομική συγκυρία να φορτώνουμε με επιπλέον κόστη τις επιχειρήσεις μας», αναφέρουν στον «π» ο ιδιοκτήτης εργοστασίου προϊόντων τσιμέντου Γ. Κώττης, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Γ. Μαυρικός και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Φορτοεκφορτοτών Λιμένα Χίου Κων. Τσίμηλας, εκπροσωπώντας τουλάχιστον 30 επαγγελματίες και επιχειρήσεις του νησιού.

Οι επαγγελματίες επιμένουν ότι το κόστος στην παρούσα φάση για τη μεταφορά των υλικών από το λιμένα Μεστών με νταλίκες στην πόλη ή ακόμα περισσότερο στη Βόρεια Χίο αυξάνεται κατά 10 ευρώ τον τόνο, πολλές φορές ξεπερνώντας το τελικό ακτοπλοϊκό κόστος μεταφοράς.

 

Η απόφαση

«Προ τριών ετών περίπου το ΔΛΤΧ έλαβε μια αντιδημοκρατική, αυθαίρετη, πρόχειρη και παντελώς αναιτιολόγητη απόφαση, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται ο ελλιμενισμός αρχικώς των Φ/Γ και εν συνεχεία και των Ο/Γ πλοίων στον Κεντρικό Λιμένα της Χίου και όλα τα πλοία τέτοιου είδους μεταφέρονται στο λιμένα Μεστών. Η απόφαση αυτή έχει εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου διότι αφορά μόνο τα πλοία τα οποία μεταφέρουν επικίνδυνα φορτία! Στην πράξη όμως, η απαγόρευση είναι αναιτιολόγητα καθολική», αναφέρουν στην επιστολή τους προς τον κ. Αντ. Κέφη.  

 

Έμειναν λόγια

Κατά της αποφάσεως του ΔΛΤΧ ορισμένοι επαγγελματίες έχουν ήδη προσφύγει ενώπιον του αρμοδίου Διοικητικού Δικαστηρίου, η ημερομηνία όμως της προσφυγής αυτής δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη.

Οι επαγγελματίες ισχυρίζονται ότι σε συνάντηση τους με το δήμαρχο Χίου και τον πρώην πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου τόσο ο δήμαρχος όσο και ο Μιχ. Μπελέγρης δήλωσαν θετικοί στην επανεξέταση του θέματος του Λιμένα και στον ορισμό συγκεκριμένης περιόδου κατά την οποία να επιτρέπεται ο ελλιμενισμός ΦΓ πλοίων στον Κεντρικό Λιμένα Χίου.

«Από την τελευταία αυτή συνάντηση έχουν περάσει 2,5 χρόνια. Καμία ενέργεια δεν έχει γίνει. Το ζήτημα δεν επανήλθε σε συζήτηση στη ΔΣ του Ταμείου. Καμία τουριστική ανάπτυξη δεν έχει δει ο Κεντρικός Λιμένας της Χίου και κατά συνέπεια όλο αυτό το διάστημα μόνο ζημιά έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία του ΔΛΤΧ για «απεμπορικοποίηση» του Κεντρικού Εμπορικού Λιμένα του νησιού», αναφέρουν τώρα στον Αντ. Κέφη, ζητώντας του να προσκαλέσει σε προσεχή συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής τους εκπροσώπους των επαγγελματιών προκειμένου να καταθέσουν εκ νέου τις απόψεις τους.

Ήδη από την παραλαβή του αιτήματος από τη σημερινή διοίκηση έχει περάσει ένας μήνας. Θα απαντήσει ο Αντ. Κέφης στο αίτημα ή θα ακολουθήσει την τακτική της αναβλητικότητας, όπως συμβαίνει εδώ και 2,5 χρόνια;

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ