21.1.2014 16:31

«Θα είμαι ανεξάρτητος υποψήφιος, κι αυτό το έχω κερδίσει»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΑΣΟΥ ΓΙΑΚΑΛΗ ΣΤΟ "ΕΜΠΡΟΣ" ΛΕΣΒΟΥ

Ανήμερα της ονομαστικής του γιορτής, ο Νάσος Γιακαλής, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε με αφορμή την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ, μας μιλά για τα προγράμματα και την εξέλιξή τους, τα σχέδια για το αναπτυξιακό αύριο της Περιφέρειας, όπως φυσικά και για τα προσωπικά του σχέδια στις επόμενες εκλογές.

«Και θα είμαι ανεξάρτητος υποψήφιος γιατί και αυτό το έχω κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με την αυτοδιοίκηση», δηλώνει στο «Ε», υπογραμμίζοντας πως η στάση του αυτή δεν αποτελεί τωρινή επιλογή, επειδή είναι του «συρμού» να είναι κανείς ανεξάρτητος. Δεν το κάνει επειδή το κάνουν όλοι τώρα, όπως λέει, θυμίζοντας ότι ουδέποτε διεκδίκησε χρίσματα, ή λειτούργησε με κομματικά κριτήρια.

Στην ίδια συνέντευξη, ο περιφερειάρχης κάνει έναν πρώτο απολογισμό του θεσμού που εκλέχτηκε να υπηρετήσει στην πρώτη περίοδο εφαρμογής του, ενώ διευρύνει την ατζέντα και για ζητήματα όπως η κινητικότητα στις περιφερειακές υπηρεσίες, η δακοκτονία, το σπάσιμο του ενιαίου Δήμου Λέσβου, αλλά και για τις εξελίξεις στο γήπεδο Μυτιλήνης.
«Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω τα ταπεινά κίνητρα που έχουν κάποιοι για να προσπαθούν με τέτοια μανία να εμποδίσουν να γίνει αυτό το σημαντικό για τη Λέσβο έργο», αναφέρει σχετικά με τον Ταρλά, εκφράζοντας αισιοδοξία για την άμεση έναρξη των εργασιών.

Προσφάτως εκφράσατε την ιδιαίτερη ικανοποίησή σας για την επίτευξη του στόχου που είχε το περιφερειακό πρόγραμμα του Βορείου Αιγαίου στο ΕΣΠΑ. Τι πιστεύετε ότι ήταν εκείνο που βοήθησε ώστε οι φορείς που υλοποιούν έργα, κυρίως η Περιφέρεια και οι δήμοι, να τα καταφέρουν πολύ καλύτερα από άλλες φορές;
«Όταν στις αρχές τού 2013 μάς τέθηκε ο στόχος των 52 εκατομμυρίων για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, πρέπει να σας πω ότι προβληματιστήκαμε. Τέτοιο στόχο ουδέποτε είχε η Περιφέρεια ξανά και με δεδομένο ότι στα νησιά μας, λόγω μεγέθους, δεν υλοποιούνται πολύ μεγάλα έργα που θα μπορούσαν να φέρουν μαζικές απορροφήσεις, θα έπρεπε να αναπτύξουμε ένα σχέδιο που θα μας επέτρεπε να επιτύχουμε το στόχο. Χρειάζεται να επισημάνω ότι μετά την επίτευξη του στόχου και μάλιστα με την υπερκάλυψή του, αισθάνομαι ικανοποίηση γιατί δείξαμε ότι όταν ως φορείς συνεργαζόμαστε, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Μεγαλύτερη ικανοποίηση, ωστόσο, νιώθω κυρίως λόγω του ότι πετύχαμε αυτόν το στόχο σ' αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και συμβάλαμε αποφασιστικά στην τόνωση των τοπικών οικονομιών.»

Νέες θέσεις εργασίας

Απ' τις επαφές και τις συσκέψεις όπου συμμετείχατε όλο το προηγούμενο διάστημα σε σχέση με τη νέα χρηματοδοτική περίοδο, το ΕΣΠΑ 2 που τυπικά ξεκίνησε ήδη απ' την 1η Ιανουαρίου, τι εκτιμάτε πως βασικά αλλάζει; Τι αλλάζει σε σχέση με ό,τι ξέραμε έως τώρα απ' τα προηγούμενα «πακέτα»; Ποια είναι εκείνα τα σημεία που θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι φορείς;
«Αλλάζουν πολλά. Αυτό όμως που πρέπει αρχικά να τονίσουμε, είναι ότι διαψεύστηκαν όσοι έλεγαν ότι το νέο ΕΣΠΑ θα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το προηγούμενο. Σύμφωνα με την έγκριση που μας δόθηκε, το νέο ΕΣΠΑ θα είναι 323 εκατομμύρια, ενώ διεκδικούμε και άλλα 62 εκατομμύρια περίπου από το Γεωργικό Ταμείο, γεγονός που μπορεί να ανεβάσει το πρόγραμμα στα 385 εκατ. ευρώ. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που το προηγούμενο πρόγραμμα ήταν 355 εκατομμύρια.

Βασικό επίσης είναι ότι το νέο πρόγραμμα θα είναι πολυταμειακό, που σημαίνει ότι θα έχει χρηματοδότηση και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Αυτό θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε δράσεις κατάρτισης και εκπαίδευσης, ενίσχυσης της απασχόλησης, αλλά και δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια εποχή δύσκολη, που οι απαιτήσεις στην αγορά εργασίας είναι μεγάλες. Τώρα χρειάζεται μεγαλύτερη εξειδίκευση, απαιτούνται νέες ειδικότητες και η νέα επιχειρηματικότητα απαιτεί έντονη εξωστρέφεια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε ένα εργατικό δυναμικό άρτια εκπαιδευμένο και καταρτισμένο, να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που θα έχουμε μπροστά μας. Παράλληλα, πρέπει να σταθούμε στο θέμα της καταπολέμησης της φτώχειας. Είναι βέβαιο ότι η κρίση οδήγησε σε ανεργία χιλιάδες συμπολίτες μας και σε μείωση εισοδήματος στους υπόλοιπους. Αυτό δημιούργησε μια κατάσταση φτώχειας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Τα επιδόματα ανεργίας δίνουν μια ανακούφιση. Το πρόβλημα, όμως, θα λυθεί μόνο αν δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και γίνουν δουλειές. Γι' αυτό οι δράσεις που φέρνουν ανάπτυξη, θα κυριαρχήσουν στα επόμενα χρόνια και θα αποτελέσουν βασικό θέμα προβληματισμού.»

Έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων που θα λάβει η χώρα μας από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, θα το διαχειριστούν οι περιφέρειες. Γι' αυτόν το σκοπό, άλλωστε, προωθείται και η συγκρότηση της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης. Ωστόσο, πολύ συχνά τα υπουργεία αναιρούν στην πράξη αυτά που διακηρύσσονται ως πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Τελικά θα έχουν ρόλο στη διαμόρφωση της αγροτικής πολιτικής οι περιφέρειες; Θα έχουν κονδύλια για να ενισχύσουν τον αγροτοδιατροφικό τομέα; Πότε θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις;
«Το ζήτημα της αγροτικής πολιτικής είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Πάγια θέση μας είναι ότι ο αγροτοδιατροφικός τομέας είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης των νησιών μας και μαζί με τον τουρισμό, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα χτίσουμε το μέλλον μας. Είναι δυο τομείς που μπορούν και να συνδεθούν με διάφορους τρόπους, και κινηθήκαμε προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια.

Τώρα, σε ό,τι αφορά τις δράσεις στον τομέα της αγροτικής πολιτικής, πρέπει να τονίσω ότι εμείς ως Περιφέρεια δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τον τρόπο που είχε επιλέξει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να χειριστεί τους πόρους από το ΕΣΠΑ 1. Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και τεράστια γραφειοκρατία, που περισσότερο αποθαρρύνει παρά ενθαρρύνει μια δράση στον αγροτικό τομέα.

Όχι σε φοβικές πολιτικές
»Για αυτό διεκδικήσαμε και πετύχαμε οι συγκεκριμένες δράσεις να υλοποιηθούν από τις περιφέρειες. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση. Εμείς διεκδικούμε, όπως σας είπα, ποσό κοντά στα 62 εκατ. ευρώ από το Γεωργικό Ταμείο και ζητάμε η διαχείριση να είναι απλοποιημένη και πιο αποτελεσματική. Θέλουμε διαφάνεια, ζητάμε όμως και ταχύτητα στις αποφάσεις και πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον για όποιον αποφασίσει να επενδύσει.

Και αυτό δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο τομέα, αλλά γενικά τις επενδύσεις. Η εποχή των καθυστερήσεων, της αναβλητικότητας, της αρπαχτής που μας οδήγησαν στη χρεωκοπία, πρέπει να τελειώσουν. Τώρα πρέπει να αναπτύξουμε μια νέα δυναμική και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς γρήγορη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Οι φοβικές πολιτικές πρέπει να εξαλειφθούν. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά.»

Υπάρχει απόθεμα μελετών και ετοιμότητας σε περιφερειακό επίπεδο για το νέο πρόγραμμα ή θα παρουσιαστούν, όπως και στις προηγούμενες «εκκινήσεις», σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις;
«Έχουμε κάνει τον προγραμματισμό μας και επειδή σε αυτό το θέμα υπάρχει δυναμική, σε ό,τι αφορά κυρίως τα θέματα διαχείρισης του νέου προγράμματος, πρέπει να σας πω ότι βασική μας επιδίωξη είναι και σε αυτό το θέμα η απλοποίηση των διαδικασιών.

Τώρα, σε ό,τι αφορά τις μελέτες που πρέπει να είναι έτοιμες, αυτές βρίσκονται όλες σε εξέλιξη και όσες είχαν πρόβλημα χρηματοδότησης, φροντίσαμε να έχουν τη χρηματοδότηση που χρειάζεται για να ολοκληρωθούν, ενώ σχεδιάζουμε να δημοπρατήσουμε και νέες για όλα τα νησιά.

Αυτό που θέλω να τονίσω όμως σε αυτό το σημείο, είναι ότι το νέο ΕΣΠΑ μάς δίνει τη δυνατότητα να δούμε και άλλες δράσεις που μπορούν να δημιουργήσουν νέο τοπίο ανάπτυξης στα νησιά μας. Να ξεφύγουμε δηλαδή από το μοντέλο των δρόμων και να κινηθούμε με δράσεις που επικεντρώνονται περισσότερο στον παράγοντα "άνθρωπο" και στη βελτίωση των δυνατοτήτων του. Να κάνουμε μια άλλη προσέγγιση στις ανάγκες της εποχής μας.

Σε όλη την Ευρώπη τα θέματα καινοτομίας και έξυπνης εξειδίκευσης έχουν πλέον πρωταρχική θέση. Η τόνωση της έρευνας και η διασύνδεση των αποτελεσμάτων της με την παραγωγικότητα, η εκπαίδευση και η εφαρμογή νέων τεχνολογιών, τόσο στη δημόσια διοίκηση όσο και στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να είναι πλέον για όλους μας βασική προτεραιότητα. Έχουμε ανάγκη από νέες ιδέες, μοντέρνες δράσεις και εκσυγχρονισμό, ακόμα και στον τρόπο που σκεφτόμαστε και προσεγγίζουμε όλα τα θέματα.»

Μια και αναφερθήκατε και στον αγροτικό τομέα, ας έρθουμε και στη δακοκτονία, όπου τα δύο προηγούμενα χρόνια είχαμε μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου. Τι θα κάνετε φέτος για να μην εμφανιστεί εκ νέου το ίδιο πρόβλημα;
«Ήδη με επαφές στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης φροντίσαμε και λάβαμε την έγκριση δύο μήνες νωρίτερα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η δακοκτονία να ξεκινήσει με την απόφαση που θα λάβουμε την Τρίτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο, πολύ νωρίτερα από ό,τι πέρυσι, που ξεκίνησε Μάρτιο. Πιστεύουμε πως φέτος δε θα έχουμε τα περσινά προβλήματα που δημιουργήθηκαν εξ αιτίας μιας ατέρμονης γραφειοκρατίας και μιας αδυναμίας του κέντρου να αντιληφθεί ότι τέτοιου είδους θέματα μπορεί να έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Έστω και με ένταση καμμιά φορά στο διάλογο, που με χαρακτηρίζει, το ξέρω, φέτος όλα δείχνουν ότι το κατάλαβαν και τα πράγματα θα εξελιχθούν πιο γρήγορα.»

«Ζητάμε υπαλλήλους γιατί έχουμε δουλειά να κάνουμε»

Ένα άλλο ζήτημα που αφορά άμεσα στην Περιφέρεια, ο μηχανισμός υλοποίησης των έργων, εν προκειμένω η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, αλλά και οι τεχνικές υπηρεσίες σας και γενικά των αυτοδιοικητικών φορέων, νομίζετε ότι θα επηρεαστούν απ' την κινητικότητα στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα; Έχετε διασφαλίσεις οι περιφερειάρχες πως θα προστατευτεί το βασικό εργαλείο παραγωγής των έργων, ή υπάρχει αβεβαιότητα;
«Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε ένα μηχανισμό υλοποίησης έργου, είναι η αβεβαιότητα. Δε συμφωνώ με τη λογική του βολέματος, αλλά δε δέχομαι τη χωρίς αξιολόγηση κατανομή ευθυνών και τη μείωση προσωπικού με βάση κάποιων ποσοστών. Σε καμμία σοβαρή χώρα δε συμβαίνει αυτό. Δεν μπορεί μια υπηρεσία που παράγει έργο και έχει και έλλειμμα προσωπικού, να λες ότι πρέπει να την καταργήσεις ή ότι πρέπει να μειώσεις το προσωπικό επειδή πρέπει να καλύψεις ένα στόχο. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Αντισταθήκαμε από την πρώτη στιγμή. Εμείς λέμε ότι η Περιφέρεια έχει έλλειψη προσωπικού, ζητάμε και άλλους υπαλλήλους έστω και με μετατάξεις, γιατί έχουμε δουλειά να κάνουμε. Αυτό λέμε και αυτό ισχύει.»

Και δεν είναι φυσικά μόνο η κινητικότητα. Τα τελευταία χρόνια η χώρα βρίσκεται στη δίνη του μνημονίου. Ποια είναι η θέση σας για αυτό;
«Το μνημόνιο είναι για τη χώρα μια θλιβερή πραγματικότητα. Άποψή μου είναι ότι η χώρα πρέπει να απεμπλακεί από τα μνημόνια όσο γίνεται πιο γρήγορα. Είναι αναξιοπρεπές για μια δημοκρατική ανεξάρτητη χώρα να περιμένει την Τρόικα για να εγκρίνει της δαπάνες της. Και πρέπει να παραδεχτούμε ότι έγιναν και σημαντικά λάθη. Τελικά αποδείχθηκε ότι οι συγκεκριμένοι κύριοι έπεσαν έξω σε πολλούς από τους υπολογισμούς τους. Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι η χώρα βρίσκεται για έκτη συνεχή χρονιά σε ύφεση σημαίνει ότι κάποιοι έκαναν λάθος, όπως λάθος ήταν και ο τρόπος που αντιμετωπίστηκαν οι τράπεζες, οι οποίες ακόμα και σήμερα έχουν κλειστές τις στρόφιγγες, παρά τα τεράστια ποσά που πήραν για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Αυτό που θέλω να τονίσω, είναι ότι ο λαός δεν αντέχει πλέον άλλο. Μέχρι εδώ ήταν. Εμείς πάντως από την πλευρά μας, τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και γενικά η δράση μας, είχε στόχο τη συμπαράσταση, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών εκεί που οι μνημονιακές πολιτικές έθιγαν βασικές μας αρχές. Το Περιφερειακό Συμβούλιο παρέμεινε φιλόξενο προς όλους όσους επιδίωξαν τη στήριξή μας στα δίκαια αιτήματά τους.»

Απ' τη θητεία σας του πρώτου αιρετού περιφερειάρχη στο Βόρειο Αιγαίο, που σύντομα ολοκληρώνεται, τι συμπεράσματα αποκομίσατε απ' το θεσμό; Χρειάζονται βελτιώσεις, και κυρίως σε ποιους τομείς; Είχατε τη δυνατότητα να ασκήσετε τις αρμοδιότητες που αναλάβατε, ή υπήρχε, όπως παλιά συνέβαινε και με τους δήμους, δυσχέρεια ελλείψει των αντίστοιχων χρηματοδοτήσεων;
«Ο θεσμός του αιρετού περιφερειάρχη και του αιρετού περιφερειακού συμβουλίου είναι ένας θεσμός που κατά γενική ομολογία πέτυχε. Χρειάζονται, βέβαια, βελτιώσεις. Κατά τη διάρκεια της θητείας μας διαπιστώσαμε ότι αν πραγματικά θέλουμε μια ουσιαστική περιφερειακή ανάπτυξη, θα πρέπει η κεντρική εξουσία να εμπιστευθεί περισσότερο τις περιφέρειες. Θα μπορούσε να υπάρχει μια άλλη προσέγγιση, όπως για παράδειγμα στα ακτοπλοϊκά προβλήματα. Το υπάρχον καθεστώς δεν μπορεί να συνεχιστεί πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Δε γίνεται να μένουν τα νησιά μας χωρίς πλοία. Καταλαβαίνω το πρόβλημα, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τη διαχρονική αδυναμία να βρεθεί λύση. Όλη η ζωή των νησιών περνά μέσα από τα πλοία. Όλη η προσπάθεια που κάνουμε σε άλλους τομείς, εκμηδενίζεται αν συνεχίσει να υπάρχει το πρόβλημα με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Αυτό το λέω σαν ένα παράδειγμα, όπου ο θεσμός δεν μπορεί με τα σημερινά δεδομένα, να δώσει λύσεις. Και είναι γνωστή η άποψή μου ότι θέλουμε νέες αρμοδιότητες που αυτήν τη στιγμή χάνονται μεταξύ των υπουργείων και κοστίζουν κυρίως σε χρόνο, ενισχύοντας το πρόβλημα της γραφειοκρατίας. Σαν άνθρωπος της αυτοδιοίκησης, το διατυπώνω σε κάθε ευκαιρία. Η αυτοδιοίκηση και εν προκειμένω οι 13 περιφέρειες, χρειάζονται την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης, με την ενίσχυσή τους με πόρους, με διεύρυνση των αρμοδιοτήτων τους, με μια μεγαλύτερη ευελιξία στην άσκηση διοίκησης και με ενίσχυση του θεσμού των περιφερειακών συμβουλίων τους, που είναι μέσα στις τοπικές κοινωνίες.»

«Ποτέ δε διεκδίκησα χρίσματα...»

Είναι ξεκάθαρο πως ενδιαφέρεστε να συνεχίσετε ό,τι ξεκινήσατε, διεκδικώντας και δεύτερη θητεία. Σ' αυτή την προσπάθεια θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις συγκριτικά με την παράταξή σας του 2010; Ενδεχομένως θα επιλέξετε να πορευτείτε με άλλα πρόσωπα, ή και με ευρύτερες συνεργασίες, χωρίς κομματικές ταυτότητες;
«Θα είμαι ξανά υποψήφιος περιφερειάρχης, το έχω δηλώσει εδώ και καιρό, για να έχω καθαρή θέση απέναντι στους πολίτες. Και θα είμαι ανεξάρτητος υποψήφιος, γιατί και αυτό το έχω κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με την αυτοδιοίκηση. Κανένας δεν μπορεί να πει πως δηλώνω ανεξάρτητος γιατί έτσι το κάνουν όλοι τώρα. Άλλωστε, σε ό,τι με αφορά, ποτέ δε διεκδίκησα χρίσματα, πάντα ανακοίνωνα την υποψηφιότητά μου από νωρίς και απευθυνόμουν προς όλους. Δηλώνω λοιπόν ανεξάρτητος γιατί κανένας δεν μπορεί να πει ότι λειτούργησα προς όφελος οποιουδήποτε κόμματος κατά τη διάρκεια της θητείας μου. Δηλώνω ανεξάρτητος γιατί πάντα έβαζα και πάντα θα βάζω σε προτεραιότητα το συμφέρον του τόπου μου, όποιος και αν είναι στην κυβέρνηση. Δηλώνω ανεξάρτητος γιατί ποτέ δεν αντιμετώπισα κανέναν πολίτη ανάλογα με την κομματική του πεποίθηση και ποτέ μου δε δίστασα να συγκρουστώ με όποιον πίστευα ότι λειτουργούσε σε βάρος του τόπου μου, ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα ανήκε. Να σας θυμίσω τη σφοδρή μου σύγκρουση με τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση για το θέμα του ενός δήμου στη Λέσβο. Μία σύγκρουση που έφτασε στα άκρα, με μεγάλο κόστος.

Ενωτικό ψηφοδέλτιο
»Το νέο ψηφοδέλτιό μας τώρα θα είναι ενωτικό, θα έχει πρόσωπα από όλους τους πολιτικούς χώρους και κυρίως ανθρώπους με διάθεση να προσφέρουν στον τόπο μας. Τίποτε λιγότερο. Θέλουμε ανθρώπους με όραμα για τα νησιά μας, με νέες ιδέες και με δημιουργικότητα. Και θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, τους αντιπεριφερειάρχες και τους περιφερειακούς συμβούλους της παράταξής μας, γιατί συνέβαλαν αλλά και στήριξαν το έργο μας για να μπορούμε σήμερα να λέμε ότι πετύχαμε και ότι μπορούμε να κοιτάμε στα μάτια τους πολίτες και να διεκδικούμε ξανά την εμπιστοσύνη τους. Είμαι σίγουρος ότι θα πάμε καλά.»

Είναι γνωστές οι παρεμβάσεις σας για το θέμα του Δήμου Λέσβου. Ελπίζετε πως υπάρχει ακόμη δυνατότητα να σπάσει σε περισσότερους;
«Πρέπει να σπάσει ο Δήμος Λέσβου. Και δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι συνεχίζουν να αντιτίθενται. Το να παραδεχτείς ότι μέσα σε μία μεγάλη μεταρρύθμιση όπως αυτή του "Καλλικράτη", υπήρξαν πολλά θετικά, αλλά έγιναν και λάθη, αυτό δεν είναι κατ' ανάγκη κακό. Η άποψη "κάθε νησί και δήμος" απλά ήταν λάθος σε ό,τι αφορά κάποια μεγάλα νησιά με συγκεκριμένα γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Σε τελική ανάλυση, δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική που έχουν κάποιοι ότι έχουν το αλάθητο του Πάπα. Όλοι κάνουμε λάθη και όταν τα διορθώνουμε, είναι καλύτερα και για τους ίδιους τους εαυτούς μας. Άλλωστε εδώ μιλάμε για ένα θεσμό που έχει άμεση επίπτωση στην καθημερινότητα των πολιτών και στην προοπτική ανάπτυξης ενός τόπου. Ας το αλλάξουν να τελειώνουμε. Δε γίνεται να μείνουμε εκεί, υπάρχουν προκλήσεις μπροστά μας και πρέπει να είμαστε έτοιμοι.»

Κλείνοντας, θα θέλαμε την πρόβλεψή σας για την εξέλιξη των εργασιών στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης, θέμα που αναλάβατε κι έχετε «χρεωθεί». Πότε εκτιμάτε ότι η ΑΕΛΚ θα παίξει στον Ταρλά;
«Το θέμα του γηπέδου ήταν για μένα πρόκληση. Δεν μπορούσα να δεχτώ ότι δεν είμαστε ικανοί να φτιάξουμε ένα γήπεδο για να βλέπουμε μία ομάδα του νησιού να παίξει στην Α΄ Εθνική. Πρέπει να σας πω ότι ήρθαμε αντιμέτωποι με μία απίστευτη γραφειοκρατία, σε μία εποχή που όλοι υποπτεύονται όλους. Δεχτήκαμε όμως και ένα φοβερό πόλεμο. Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω τα ταπεινά κίνητρα που έχουν κάποιοι για να προσπαθούν με τέτοια μανία να εμποδίσουν να γίνει αυτό το σημαντικό για τη Λέσβο έργο. Εμείς προσπαθήσαμε όλο αυτό το διάστημα, όσο πιο γρήγορα γίνεται, να ετοιμάσουμε και να εγκρίνουμε τις μελέτες, να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση, να δημοπρατήσουμε και να είμαστε έτοιμοι να συμβασιοποιήσουμε, για να εγκατασταθεί ο εργολάβος και να ξεκινήσουν οι εργασίες. Αυτό που περιμένουμε τώρα, είναι μία τελευταία έγκριση από το Ελεγκτικό για να προχωρήσουμε. Από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί ο εργολάβος, όλα θα προχωρήσουν γρήγορα και θα έχουμε στη διάθεσή μας ένα σύγχρονο γήπεδο, που θα το χαίρονται και θα το χρησιμοποιούν όλες οι ομάδες.»

 

@ ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ ΛΕΣΒΟΥ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ