12.9.2014 11:54

Τα πάνω – κάτω στο Ομήρειο

Στον αέρα η εκπροσώπηση των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού στο Δ.Σ. του Ομηρείου

Στην προχθεσινή συνεδρίαση των πολιτιστικών σωματείων του Ομηρείου, όλοι είχαν την υποψία ότι κάτι δεν θα πήγαινε καλά. Γι’ αυτό και υποστηρίζουν ότι όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν αρκετοί που έκαναν τα πάντα ώστε να μετέχουν στη διοίκηση τα ίδια πρόσωπα  που εν μέρη μετείχαν και στην προηγούμενη σύσταση του συμβουλίου, ουσιαστικά οδηγώντας την συνεδρίαση σε αδιέξοδο.

Οι αιτιάσεις, σοβαρές από κάθε άποψη, είχαν να κάνουν με τη διαδικασία και κυρίως με την πρόσκληση των Συλλόγων, αφού αρκετά από τα  πλέον ισχυρά και με δυνατό πολιτιστικό «παρών» σωματεία, δεν είχαν ενημερωθεί, ούτε καν κληθεί στη προχθεσινή συνεδρίαση για να αποφασίσουν ποιους θα προτείνουν για το νέο Δ.Σ.  

Για παράδειγμα, πώς είναι δυνατόν να γίνονται εκλογές εκπροσώπων και στους εκλέκτορες να μην συμμετέχουν ο ιστορικός Φιλοτεχνικός Όμιλος Χίου, ο υπερδραστήριος Μορφωτικός Σύνδεσμος «Λέων Αλλάτιος», ο πολυπληθής Φάρος Βαρβασίου ή η με πέραν της νήσου εμβέλεια Χορωδία Χίου;

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Φάρου Α. Μιχαηλίδης δήλωσε στον «π» ότι η μόνη ενημέρωση που είχε ήταν προσωπική και από τηλεφώνου. Η κλήση έγινε από ενδιαφερομένη υποψήφια, μόλις το πρωί της περασμένης Τετάρτης, το πρωινό δηλαδή της ίδιας ημέρας της διαδικασίας. «Κάτω από αυτές τις συνθήκες, εμείς αρνούμαστε να συμμετέχουμε» κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι πλέον θα πρέπει η ανάδειξη να προέρχεται από φορέα με ξεκάθαρο χαρακτήρα και θεσμικό ρόλο.

Τι προβλέπει το καταστατικό

Σύμφωνα με το καταστατικό του Ομηρείου το Διοικητικό του Συμβούλιο ορίζεται ή η επιλογή των μελών του επικυρώνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η σύνθεση του συμβουλίου είναι εννεαμελής και η σύνθεσή του περιλαμβάνει: πέντε αιρετά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, με την υποχρέωση τα δύο να ανήκουν στη μειοψηφία, δύο μέλη να προτείνονται από τα πολιτιστικά σωματεία του δήμου Χίου τα οποία να περιλαμβάνονται σε επίσημο κατάλογο που τηρείται στο Πνευματικό Κέντρο και δύο πολίτες, κατοίκους ή δημότες: «με ανάλογη επαγγελματική ή κοινωνική δράση ή ειδικές γνώσεις σχετικά με το σκοπό του νομικού προσώπου» όπως σημειώνεται.

Συνήθως, όπως υποστήριξε το επί πολλά έτη μέλος του Δ.Σ. Γιώργος Μαστοράκης, παλαιότερα πρότεινε εκπροσώπους η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Σωματείων Δήμου Χίου, ένας φορέας ο οποίος δεν υφίσταται πλέον αφενός και αφετέρου, δεν συμμετείχαν ούτως ή άλλως

 σε αυτόν κορυφαίοι πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης.

«Εθιμικώ δικαίω» χαρακτήρισε τη μέχρι τον  Καλλικράτη διαδικασία, ο κ. Μαστοράκης, ο οποίος μαζί με την  Γεωργία Μάντικα, ως μέλη του απερχόμενου Δ.Σ. του Ομηρείου, ανέλαβαν την πρωτοβουλία πρόσκλησης εκλεκτόρων και τη διενέργεια εκλογών ανάδειξης των δύο εκπροσώπων των σωματείων πολιτισμού.

Εκεί δημιουργήθηκε και το πρόβλημα, αφού η πρόσκληση έγινε από μη θεσμικό φορέα και ήταν μια πρωτοβουλία προσώπων που για πολλά χρόνια μετέχουν στο Δ.Σ. εκπροσωπώντας τα πολιτιστικά σωματεία, τα ίδια με ενδιαφέρον να επανεκλεγούν, με αποτέλεσμα να ξεσηκώσει την μήνιν των περισσότερων παρευρισκομένων εκ των συλλόγων.

Αναβολή της διαδικασίας

Κοντολογίς αποφασίστηκε να αναβληθεί η συνέλευση, να προηγηθεί ο ορισμός του Δ.Σ. από το Δημοτικό Συμβούλιο και να εκκρεμεί μόνο η επικύρωση των δύο συγκεκριμένων μελών-εκπροσώπων των συλλόγων.

Όμως σύμφωνα πάντα με το καταστατικό του Ομηρείου ορίζεται: «Σε περίπτωση, που δεν εκλέγονται μέσα στο ανώτερο οριζόμενο διάστημα, με υπαιτιότητα των πολιτιστικών συλλόγων, οι δύο (2) αυτοί εκπρόσωποι είναι δυνατό να εκλέγονται μέσα από το δημοτικό συμβούλιο από άτομα τα οποία έχουν σχέση με πολιτιστικά ή πνευματικά θέματα».

«Αρχή άνδρα δείκνυσι»

Στη συνάντηση την Τετάρτης διατυπώθηκαν έντονα παράπονα και αιτιάσεις για τον τρόπο που έχουν μέχρι σήμερα αντιμετωπιστεί από το Ομήρειο  πολιτιστικά σωματεία με αναγνωρισμένο έργο, όπως η Χορωδία Χίου με την μαέστρο της Ελ. Λυκοπάντη να μιλά για ταπεινωτική και προσβλητική μεταχείριση της Χορωδίας και της διοίκησής της και τον πρόεδρο Κ. Χαλλιορή να δηλώνει ότι: «σχεδόν ανακρίθηκε» στο παρελθόν για εκδήλωση που θα πραγματοποιείτο στο Πνευματικό Κέντρο.

Η Μ. Βασιλακάκη πρόεδρος του Φ.Ο.Χ., του αρχαιότερου πολιτιστικού σωματείου με εκδηλώσεις εδώ και πολλά χρόνια σ’ αυτό και μάλιστα σε μηνιαία βάση, διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε είχε ακούσει να καλείται ο Όμιλος σε παρόμοια διαδικασία, ενώ ο Κ. Τέττερης από τον «Λέοντα Αλλατίο» χαρακτήρισε όλη τη διαδικασία «εκ του πονηρού».

Όλα αυτά τα λυπηρά έθεσαν τον Γ. Μαστοράκη της Κινηματογραφικής Λέσχης σε θέση απολογούμενου, θέση που ούτε αξίζει, ούτε δικαιούται, μετά από πολύχρονη, μονήρη ή μοναχική και με αυτοθυσία για όσους γνωρίζουν παρουσία του στα πολιτιστικά μας πράγματα και πιο ειδικά στο ίδιο το Πνευματικό Κέντρο.

Είναι άγνωστο αν ο κ. Μαστοράκης γνώριζε ότι το Δελτίο Τύπου που εστάλη σε ορισμένα μόνο ΜΜΕ με φαξ, έφερε την υπογραφή του απερχόμενου προέδρου του Ομηρείου και της συζύγου του, γεγονός που προκάλεσε και όλες τις αντιδράσεις.

Πάντως η ταύτισή του με νοοτροπίες που επί σειρά ετών έχουν εγκατασταθεί στο Ομήρειο, τον αδικεί, και ως εκ τούτου αντιλαμβανόμενος την δυσαρέσκεια, ενώ επιπρόσθετα «Αρχή άνδρα δείκνυσι», δήλωσε με παρησσία και χωρίς ενδοιασμό (προς τιμήν του), ότι ο ίδιος δεν θα είναι πλέον υποψήφιος να εκπροσωπήσει τους πολιτιστικούς φορείς στο Πνευματικό Κέντρο.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ