10.7.2014 19:39

Σφραγίδα Ανδρέα (του νεότερου) αρχίζει να μπαίνει στο «Φάρο»

• ΠΡΟΣΗΛΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΟΙΓΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ήταν βαριά η απώλεια του Ανδρ. Αξιωτάκη για το «Φάρο» Βαρβασίου. Το προσφυγικό Σωματείο ανέπνεε στο ρυθμό του επί δεκαετίες και η διαδοχή από ένα πρόσωπο με διαφορετικές καταβολές ήταν μεγάλο στοίχημα για όλους. Η αλλαγή σκυτάλης συνοδεύτηκε πολύ σύντομα από το θάνατο του Ανδρ. Αξιωτάκη και σε ένδειξη σεβασμού προς εκείνον η νέα διοίκηση ανέστειλε αρχικά κάποιες από τις προγραμματισμένες δράσεις της.

Οι πρώτες ενδείξεις από τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων της, με την καθοδήγηση πια του Ανδρ. Μιχαηλίδη, έρχονται να αναδείξουν τη σταθερή προσήλωση του Σωματείου στο σκοπό ανάδειξης του μικρασιατικού πολιτισμού, με εκδηλώσεις όμως που καινοτομούν ως προς την προσέγγιση τους.

Οι 3 εκδηλώσεις

1.      Τα χορευτικά συγκροτήματα του «Φάρου» βγαίνουν στις προσφυγικές γειτονιές της Χίου και της Αιγνούσσας, Στις 6 Αυγούστου στο ακριτικό νησί, σημείο αρχικής υποδοχής για χιλιάδες πρόσφυγες, και αργότερα στις προσφυγικές γειτονιές Βαρβασίου, Κάστρου, Αγ. Παρασκευής και Αγ. Νικολάου οι χορευτές του «Φάρου» θα ξυπνήσουν μνήμες νοσταλγικές, τότε που οι πρόσφυγες, παρά τα βάσανα της δύσκολης προσαρμογής, εμπλούτιζαν τη Χίο με βήματα και μουσικές απ’ τη γη της Ιωνίας.

2.      Συναυλία Μικρασιατικού τραγουδιού με τους Νίκο και Γιασεμή Σαραγούδα 24 Ιουλίου στον Καστρομηνά. Οι δυο ηλικιωμένοι μουσικοί, δεξιοτέχνες στο λαούτο και το σαντούρι, θα τιμηθούν για την προσφορά τους στο μικρασιατικό τραγούδι σε μια εκδήλωση που θα συμμετέχουν  η χορωδία ενηλίκων του «Φάρου» και το χορευτικό του τμήμα.

3.      Προσκεκλημένος στις εφετινές  εκδηλώσεις μνήμης Μικρασίας θα είναι ο Θοδωρής Κοντάρας, καθηγητής και  συγγραφέας, γνωστός για την επισταμένη του ασχολία με τη λαογραφία και την ιστορία του Ελληνισμού της Μικρασίας,

Η σύγχρονη προσφυγιά

«Όσοι αντιμετωπίζουν το «Φάρο» ως σωματείο με ημερομηνία λήξης το σβήσιμο της προσφυγικής μνήμης κάνουν τεράστιο σφάλμα. Η προσφυγιά είναι ένα μόνιμο κοινωνικό φαινόμενο, κατά περιόδους απλά έχει διαφορετικούς λαούς ως θύματα. Το νησί μας πριν ένα αιώνα υποδέχονταν τους πρόσφυγες συμπατριώτες μας, πριν μισό αιώνα έχανε τα δικά του παιδιά. Σήμερα υποδέχεται κατατρεγμένους από τον υπόλοιπο κόσμο και δυστυχώς, με τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, πλήττεται από νέο μεταναστευτικό κύμα, χάνοντας τη νέα γενιά του.

Ο «Φάρος», κατά συνέπεια, έχει σκοπό που υπερβαίνει χρονικές περιόδους και εποχές. Είναι εδώ για να μπολιάζει το κοινωνικό σύνολο με την αντίληψη ότι ο πρόσφυγας έχει την ανάγκη ενός κατατρεγμένου ανθρώπου, χρήζει κάθε δυνατής βοήθειας», επισημαίνει ο κ. Μιχαηλίδης.

«Υπάρχει μια αδιατάρακτη συνέχεια στο Σωματείο, θέλω να πιστεύω ότι σύντομα όλοι θα νοιώσουν τη διάθεση που υπάρχει από το σύνολο της διοίκησης να παραμείνει πρωτοπόρο σε μια σειρά ιδανικών, χρήσιμων για κάθε χρονική περίοδο», καταλήγει. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ