14.8.2012 13:38

Πρώτος στο Βερολίνο

ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΩΤΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ Λ. ΒΕΝΙΑΔΗ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΟΠΕΡΑΣ

Το «έξω πάμε καλά», ειδικά στον πολιτισμό επιβεβαιώνεται σχεδόν καθημερινά, όταν συμπατριώτες μας, κάθε ηλικίας και σε κάθε είδος τέχνης, αποσπούν διακρίσεις, που εκεί τουλάχιστον, στο εξωτερικό, θεωρούνται αξίες πολύτιμες.Το παραπάνω απόφθεγμα, εκτός τη γενική εφαρμογή του στη χώρα, μας αφορά και τοπικά, όταν ακόμη ένας καλλιτέχνης , ο συνθέτης Λευτέρης Βενιάδης, Χιώτης συμπατριώτης μας, κέρδισε με την ομάδα του το πρώτο βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό όπερας του Βερολίνου στη Γερμανία. Αν συνεκτιμήσει κανείς επιπρόσθετα, ότι η μουσική παιδεία στην Ελλάδα είναι δεκαετίες τώρα σε νηπιακή κατάσταση, ενώ όσον αφορά την τέχνη της όπερας, παραμένει άγνωστη και απρόσιτη στο ευρύ κοινό, με όποιες διακρίσεις και επιτυχίες καλλιτεχνών, να προέρχονται αποκλειστικά από το ταλέντο τους και την ατομική τους επιμονή και μελέτη στο είδος.
Ποιος είναι ο Λ. Βενιάδης                                                                          
Ο Λ. Βενιάδης αξιοποιώντας την διπλή του ιδιότητα, είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής Βεάκη και υπήρξε  ηθοποιός στο Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, αλλά και αριστούχος απόφοιτος σύνθεσης του Πανεπιστημίου των Τεχνών του Βερολίνου (Universitat der Kunste – Berlin), έχει ήδη πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του, με πιο πρόσφατο τον διεθνή διαγωνισμό «New Deal» της Neukoellner Oper, στον οποίο αναζητούνται καλλιτεχνικές προτάσεις που διαθέτουν νέες μορφές, ιδέες και φόρμες στην όπερα.                                                                                   
Μαζί με την καλλιτεχνική ομάδα «Kompanie Zwischen» και το έργο «Honolulu Vagamani» για μουσικούς, χορευτές και ηθοποιούς, που έκανε πρεμιέρα στο Βερολίνο στις 6 Ιουνίου, διεκδίκησε το πρώτο βραβείο στην τελική φάση του διαγωνισμού και το κέρδισε. Στην παράσταση αυτή, η ανάπτυξη και το αποτέλεσμα της οποίας είναι συλλογικό, ο Λευτέρης Βενιάδης σύνθεσε τη μουσική, συνέβαλλε καθοριστικά στη δραματουργική και σκηνοθετική εξέλιξη του έργου και συμπρωταγωνίστησε. Ο συνδυασμός της δραματικής τέχνης και της μουσικής,  στα πλαίσια του σύγχρονου μουσικού θεάτρου είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα έργα του  Χιώτη καλλιτέχνη. Η αξιοποίηση της οπτικής-ηθοποιικής πλευράς των ίδιων των μουσικών ή ενίοτε των ηθοποιών ανάμεσα σε μουσικούς,  είναι τα στοιχεία που μεταξύ άλλων κέρδισε τις εντυπώσεις επιτροπής και κοινού.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ