27.9.2012 14:39

Προγραμματική σύμβαση για την οριοθέτηση υδατορεμάτων

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που αφορά στην «Άσκηση αρμοδιοτήτων οριοθέτησης υδατορεμάτων», υπέγραψαν η Γενική Γραμματέας της Α.Δ.Α κα Χριστιάνα Καλογήρου και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ.Αθανάσιος Γιακαλής.
Με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης διευκολύνεται η οριοθέτηση των υδατορεμάτων στο Βόρειο Αιγαίο, καθώς ορίζονται σαφώς οι αρμοδιότητες των δύο φορέων, και συγκεκριμένα ότι ο έλεγχος και η θεώρηση των σχεδίων θα γίνεται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, ενώ η έκδοση της απόφασης επικύρωσης από τις υπηρεσίες της Α.Δ.Α. Αντιμετωπίζεται έτσι μία αστοχία του «Καλλικράτη», με τις διατάξεις του οποίου όλες οι αρμοδιότητες για την οριοθέτηση των υδατορεμάτων είχαν εκχωρηθεί στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ενώ ταυτόχρονα οι τεχνικές υπηρεσίες των παλαιών κρατικών περιφερειών (Δ.Δ.Ε, Δ.Ε.Σ.Ε. και Τ.Υ.Δ.Κ. Νομών) είχαν υπαχθεί στις αιρετές αυτοδιοικήσεις Α’ και Β’ βαθμού. Η αντίφαση αυτή αποδείχθηκε στην πράξη ότι δημιουργούσε αντικειμενικά και πρακτικά προβλήματα, τα οποία και επιλύονται με την εν λόγω σύμβαση.
Πιο αναλυτικά, με την προγραμματική σύμβαση ορίζεται ότι ο έλεγχος και η θεώρηση του οριζοντιογραφικού και υψομετρικού διαγράμματος αποτύπωσης υδατορεμάτων που συντάσσουν ιδιώτες και οι Δήμοι, θα γίνεται από τις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων των Περιφερειακών Ενοτήτων Λέσβου, Σάμου και Χίου, ανάλογα με τη θέση του υδατορέματος. Ο σχετικός φάκελος ακολούθως θα διαβιβάζεται στη Διεύθυνση ΠΕ.ΧΩ.ΣΧΕ. Βορείου Αιγαίου της Α.Δ.Α, που θα εκδίδει τη σχετική απόφαση
Η διάρκεια της προγραμματικής σύμβασης είναι πενταετής, εκτός εάν λήξει με την έκδοση γενικής οδηγίας ή νομοθετικής ρύθμισης για την άσκηση των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων. Η ισχύς της μπορεί να παραταθεί με αντίστοιχες αποφάσεις των συμβαλλόμενων φορέων.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ