27.9.2012 14:39

Προγραμματική σύμβαση για την οριοθέτηση υδατορεμάτων

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που αφορά στην «Άσκηση αρμοδιοτήτων οριοθέτησης υδατορεμάτων», υπέγραψαν η Γενική Γραμματέας της Α.Δ.Α κα Χριστιάνα Καλογήρου και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ.Αθανάσιος Γιακαλής.
Με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης διευκολύνεται η οριοθέτηση των υδατορεμάτων στο Βόρειο Αιγαίο, καθώς ορίζονται σαφώς οι αρμοδιότητες των δύο φορέων, και συγκεκριμένα ότι ο έλεγχος και η θεώρηση των σχεδίων θα γίνεται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, ενώ η έκδοση της απόφασης επικύρωσης από τις υπηρεσίες της Α.Δ.Α. Αντιμετωπίζεται έτσι μία αστοχία του «Καλλικράτη», με τις διατάξεις του οποίου όλες οι αρμοδιότητες για την οριοθέτηση των υδατορεμάτων είχαν εκχωρηθεί στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ενώ ταυτόχρονα οι τεχνικές υπηρεσίες των παλαιών κρατικών περιφερειών (Δ.Δ.Ε, Δ.Ε.Σ.Ε. και Τ.Υ.Δ.Κ. Νομών) είχαν υπαχθεί στις αιρετές αυτοδιοικήσεις Α’ και Β’ βαθμού. Η αντίφαση αυτή αποδείχθηκε στην πράξη ότι δημιουργούσε αντικειμενικά και πρακτικά προβλήματα, τα οποία και επιλύονται με την εν λόγω σύμβαση.
Πιο αναλυτικά, με την προγραμματική σύμβαση ορίζεται ότι ο έλεγχος και η θεώρηση του οριζοντιογραφικού και υψομετρικού διαγράμματος αποτύπωσης υδατορεμάτων που συντάσσουν ιδιώτες και οι Δήμοι, θα γίνεται από τις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων των Περιφερειακών Ενοτήτων Λέσβου, Σάμου και Χίου, ανάλογα με τη θέση του υδατορέματος. Ο σχετικός φάκελος ακολούθως θα διαβιβάζεται στη Διεύθυνση ΠΕ.ΧΩ.ΣΧΕ. Βορείου Αιγαίου της Α.Δ.Α, που θα εκδίδει τη σχετική απόφαση
Η διάρκεια της προγραμματικής σύμβασης είναι πενταετής, εκτός εάν λήξει με την έκδοση γενικής οδηγίας ή νομοθετικής ρύθμισης για την άσκηση των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων. Η ισχύς της μπορεί να παραταθεί με αντίστοιχες αποφάσεις των συμβαλλόμενων φορέων.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ