26.9.2014 13:14

Το Πολιτιστικά Σωματεία μίλησαν

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ Π.Κ. ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τελικά ο Γιώργος Μαστοράκης δεν άντεξε στις πιέσεις μερίδας παρευρισκομένων κατά τη διαδικασία ανάδειξης μελών του ΔΣ του Ομηρείου, εκπροσώπων των πολιτιστικών σωματείων, το απόγευμα της Τετάρτης 24 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα, παρά τη σθεναρή του άρνηση λόγω ευθιξίας, στην πρώτη συνάντηση στις 10 του τρέχοντα μήνα, να είναι για πολλοστή φορά υποψήφιος.
Μάλιστα, προφανώς ως αναγνώριση του συνολικού του έργου, κατάφερε  να είναι ο δεύτερος επιτυχών με 16 ψήφους, με τον αγιογράφο Νικολή Φράσκο να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, αποσπώντας τις προτιμήσεις 20 εκλεκτόρων.
Πρώτος επιλαχών αναδείχτηκε ο Κυριάκος Φρεζούλης του Μ.Ε.Ο.Θ. και δεύτερη η Καλλιρόη Ντούβλη-Λατίνα από τον πολιτιστικό σύλλογο «Γεώργιος Βούρος».
Όλη η διαδικασία κύλισε ομαλά, με μόνη εξαίρεση κάποιες μικροεντάσεις, όσον αφορά ποια πολιτιστικά σωματεία έχουν δικαίωμα συμμετοχής και δικαίωμα ψήφου στην εκλογή των δύο μελών του ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου- εκπροσώπων των πολιτιστικών συλλόγων.
Δεν απομένει πλέον παρά ο ορισμός, ή καλύτερα η ψήφιση της νέας διοίκησης του Πνευματικού Κέντρου από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Τι ορίζει το καταστατικό
Από το εννεαμελές ΔΣ του Ο.Π.Κ., σύμφωνα με το ΠΔ «δύο μέλη του να προτείνονται από τα πολιτιστικά σωματεία του δήμου Χίου, τα οποία να περιλαμβάνονται σε επίσημο κατάλογο που τηρείται στο Πνευματικό Κέντρο».
Η σύγχυση ξεκινά από την περιρρέουσα αντίληψη, και επικρατούσα συγχρόνως, ότι «εκπροσώπους-εκλέκτορες ορίζουν τα σωματεία που έχουν πραγματοποιήσει εκδήλωση στο Ομήρειο, με την έωλη δικαιολογία  ότι αυτά έχουν γνώση στα του Πνευματικού Κέντρου».
Όμως ο κατάλογος θα πρέπει να συντάσσεται και να εγκρίνεται από το εκάστοτε ΔΣ την τελευταία χρονιά της θητείας του και αποτελεί πλέον θέμα (και υποχρέωση) για την επικείμενη διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου, στην απαρέγκλιτη τήρησή του.
Ο περί ου ο λόγος κατάλογος των σωματείων «καταρτίζεται το προηγούμενο της εκλογής έτος από το διοικητικό συμβούλιο (του Ομηρείου) με κριτήρια που ορίζονται από απόφασή του», αναφέρεται επακριβώς στο ΦΕΚ ….. που καθορίζει τα του νομικού προσώπου στον καποδιστριακό δήμο Χίου.
Εν κατακλείδι, τώρα πλέον,  τα θλιβερά και α-πολιτιστικά συμβάντα στην διαδικασία και την ολοκλήρωσή της, θα πρέπει επιπρόσθετα να προβληματίσουν το νέο ΔΣ, ώστε να προβεί σε κάθε ενέργεια προσαρμογής του καταστατικού του Ομηρείου, στον νέο καλλικρατικό δήμο Χίου
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ