4.4.2013 14:33

«Πλουτίζει» η Θεατρική Ομάδα Χίου και το κοινό της

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΚΛΗΡΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΟΥΕΙΑΣ Η ΝΕΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ

 «Οι καταστάσεις αλλάζουν στο χρόνο, όχι όμως η ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία, επομένως ο Πλούτος διατηρεί τη διαχρονικότητά του και εκφράζει αυτό που συντελείται σήμερα στη χώρα», εκτιμούν τα μέλη και οι συντελεστές της Θεατρικής Ομάδας Χίου, σκέψεις  που διατυπώθηκαν με ενθουσιασμό στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, με την ευκαιρία της παρουσίασης της νέας παραγωγής του σχήματος, από μεθαύριο Σάββατο 6 Απριλίου.                                       

Στην παράσταση παίρνουν μέρος σχεδόν όλα τα μέλη της Θ.Ο.Χ., νέα και παλαιότερα. Πρόκειται για μια από τις συλλογικότερες δουλειές, όπου μεγάλοι ή μικρότεροι ρόλοι έχουν ισάξια συμμετοχή και βαρύτητα στην εξέλιξη του έργου, όσο και ο χορός, ενώ ακόμη και η επιμέλεια και η τελική διαμόρφωση του κειμένου είναι επίσης συλλογική, αντλώντας στοιχεία από καταξιωμένους θεατρικούς μεταφραστές, σαν τον Π. Μάτεση, το Βαρβέρη ή τον Κρόκο, όσον αφορά τουλάχιστον την προσέγγιση ή την απόδοση του πνεύματος του Αριστοφάνη.

Μια μεγάλη διαδρομή

Από τον 4ο π. Χ. αιώνα που γράφτηκε, δεκαπέντε χρόνια μετά τη λήξη του  Πελοποννησιακού Πολέμου, που άφησε την Αθήνα ηττημένη, φτωχότερη και παρηκμασμένη, έως τις μέρες μας, ο Πλούτος σε κάθε σκηνοθετική προσπάθεια αποτελεί και ένα διαφορετικό έργο και αυτό είναι το μεγαλείο του Αριστοφάνη, ώστε ο θεατής να συνάγει τα δικά του συμπεράσματα και η παράσταση να έχει το δικό της φινάλε, ανάλογα την εποχή, τις συγκυρίες, γιατί όχι και το κοινό.  Σ’ αυτή τη μεγάλη διαδρομή των 2.500 ετών, το έργο έχει προσεγγιστεί από πάμπολλους δημιουργούς, όμως παρά ταύτα, κάθε φορά έχει να αποδώσει νέα νοήματα και να προκαλεί ανάλογα συναισθήματα, προσαρμοσμένα στα σημεία των καιρών.

Αυτά, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκαν από τη σκηνοθέτη Αυγουστίνα Λικουρίνα, που έχει αναλάβει και τη θεατρική διδασκαλία, πέρα από τη διανομή, όσο και το γεγονός, ότι όλοι συντελεστές, πάνω, κάτω ή πίσω από το σανίδι, έχουν δουλέψει σκληρά και με αυταπάρνηση, παράλληλα όμως έχουν σκύψει με ενθουσιασμό στο έργο και θα προσπαθήσουν με όλες τις δυνάμεις τους να μεταφέρουν στο χιώτικο κοινό και τους φίλους του σχήματος, το μήνυμα, τη διδαχή και τον καυστικό λόγο του δημιουργού του.

Η πρεμιέρα του έργου δίνεται το βράδυ του Σαββάτου 6 Απριλίου, στις 20.30, στο Ομήρειο, ενώ ακολουθούν παραστάσεις  την Κυριακή 7, την Τρίτη 9 και την Τετάρτη 10 Απριλίου, στο Πνευματικό Κέντρο πάντα και πάντα την ίδια ώρα.

Κατά τη συνέντευξη τονίστηκε ότι σκοπός της Ομάδας είναι η αθρόα συμμετοχή του κοινού και ως εκ τούτου, σαν αντεπίθεση στην οικονομική δυσπραγία, στην κατήφεια και την ανασφάλεια της εποχής, η είσοδος θα καθοριστεί απολύτως από τη βούληση του θεατή και θα κυμαίνεται από δωρεάν έως ελάχιστα ή περισσότερα χρήματα, ανάλογα με την αποκλειστική δυνατότητα ή θέλησή του.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ