25.11.2014 11:53

Περιφερειακή πρωτοβουλία για τον Πολιτισμό

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΧΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

«Να αναπτύξουμε περιφερειακή συνείδηση», «να επιμηκύνουμε  την πολιτιστική και κατ’ επέκταση την τουριστική περίοδο», «να αναδείξουμε συλλογικά και προγραμματισμένα τον πλούσιο πολιτισμό της Περιφέρειάς μας», είναι μερικές μόνο από τις επισημάνσεις της κ. Φωτεινής Θαλασσινού, θεματικής αντιπεριφερειάρχη Β. Αιγαίου, εκ Σάμου, η οποία είχε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής μια πρώτη επαφή με τους πολιτιστικούς συλλόγους της Χίου.

Μια συνάντηση γνωριμίας, που όσον αφορά τη συμμετοχή ήταν ανάλογη της κακής ενημέρωσης και διοργάνωσης, κάτι βέβαια που δεν βαρύνει την κ. Θαλασσινού. Όταν η ίδια ζήτησε από τις υπηρεσίες των περιφερειακών ενοτήτων του Β. Αιγαίου, τον κατάλογο των πολιτιστικών σωματείων κάθε νησιού, έλαβε καταστάσεις ελλιπείς και λανθασμένες.

Για παράδειγμα, όσον αφορά τη Χίο, έλαβε μια λίστα με 35 περίπου πολιτιστικά σωματεία του νησιού, όταν στο νησί δραστηριοποιούνται πολλές- πολλές δεκάδες, εκ των οποίων τουλάχιστον 15 είχαν ανενεργές τις ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις. Δεν βρέθηκε  με άλλα λόγια ένας χριστιανός, από το διοικητικό προσωπικό, που να κατευθύνει την αναζητούντα Αντιπεριφερειάρχη προς το Τμήμα Τουρισμού της Περιφέρειας στη Χίο, το οποίο διαθέτει ενήμερο κατάλογο όλων των πολιτιστικών συλλόγων.

Άξονες προτεραιότητας

Σε κάθε περίπτωση πάντως  η συνάντηση είχε σκοπό την κατάθεση προτάσεων από τα πολιτιστικά σωματεία της Χίου, όσον αφορά τις προτεινόμενες δράσεις τους. Στόχος της κ. Θαλασσινού είναι να δημιουργηθεί το υλικό (που η ίδια δεν παρέλαβε ποτέ), τα αρχεία και τα στοιχεία εκείνα που θα δώσουν το πολιτιστικό στίγμα σε όλη την Περιφέρεια. Δράσεις που ήδη υλοποιούνται να αξιολογηθούν και με εξειδίκευση των στόχων σε ετήσια βάση να καταστούν θεσμός. Ακόμη άλλες, νέες αυτή τη φορά, που θα προταθούν από τα πολιτιστικά σωματεία των νησιών.

Έτσι θα δημιουργηθεί ένα πολιτιστικό ημερολόγιο σε συνεργασία Περιφέρειας, λοιπών φορέων και πολιτιστικών συλλόγων, με βάση στην παράδοση, που όμως δεν πρέπει να είναι στατική, αλλά εξελίξιμη στην υπηρεσία του πολιτισμού: «Την πλούσια πολιτιστική παράδοση όλων των νησιών, οφείλουμε να την συνδυάσουμε και να την αναπτύξουμε, γιατί εμείς την παραλάβαμε από τους παλαιότερους, αλλά δεν αρκεί να την αναπαράγουμε μόνο. Τι θα παραδώσουμε εμείς στα παιδιά μας;» διερωτήθηκε η Θαλασσινού.  

Συνεργασία, από κοινού θεματικές πολιτισμού, που θα αναπτυχθούν σε όλα τα νησιά του Β. Αιγαίου, ή έστω να συνδυαστούν, προγραμματισμός και εξωστρέφεια, αποτελούν τους άξονες στους οποίους ευελπιστεί να δραστηριοποιηθεί η νέα Περιφερειακή Αρχή, με στόχο την ανάπτυξη.

Ανάπτυξη που θα κινείται στο τρίπτυχο «εκπαίδευση-πολιτισμός-επιχειρηματικότητα», με στόχο την παραγωγή προϊόντος (πολιτιστικού), προς εξαγωγή  εκτός των «τειχών» των νησιών μας.

Η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού ξεκαθάρισε εξ αρχής ότι οι προς διάθεση πόροι είναι από ελάχιστοι, έως μηδενικοί, και ως εκ τούτου ο ορθολογισμός των επιλογών απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε.

Δεσμεύτηκε για μια δεύτερη και πιο συγκροτημένη συνάντηση τον προσεχή Ιανουάριο, όταν θα έχουν μελετηθεί οι προτάσεις που κατατέθηκαν, όσο και αυτές που θα κατατεθούν από άλλα σωματεία, τα οποία δεν έχουν λάβει ακόμη γνώση.

Τέλος ζήτησε, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης   http://www.samos-dialogos.gr, να κατατεθούν έως τις 15 Δεκεμβρίου, προτάσεις και θέσεις, όπως και να συντελεστεί ή καταγραφεί, πάντα μέσω της ιστοσελίδας, το σύνολο των πολιτιστικών φορέων των νησιών μας.

Από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου παραβρέθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κώστας Βεργίνας και Παύλος Καλογεράκης.                                                                      

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ