6.3.2012 15:03

Παρουσίαση του "Μηχανισμού των Αντικυθήρων"

Εκδήλωση με θέμα τον «Μηχανισμό των Αντικυθήρων», θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα διαλέξεων του Ιδρύματος ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ- το Σάββατο 17 Μαρτίου στις 19:00  από τα μέλη της Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού, Γιάννη Μπιτσάκη Φυσικό, Ιστορικό των Επιστημών και μέλος και του Προγράμματος Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Διδακτικής των Επιστημών και της Τεχνολογίας, τον Αγαμέμνονα Τσελίκα Φιλόλογο Παλαιογράφο, προϊστάμενο του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης και τον Υποναύαρχο Π.Ν ε.α. Ιωάννη Θεοφανίδη.
 
Λίγα λόγια για το θέμα τη παρουσίασης:
 
Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ο αστρονομικός μηχανικός υπολογιστής των αρχαίων Ελλήνων, ανασύρθηκε από σφουγγαράδες, στη θάλασσα των Αντικυθήρων εδώ και περισσότερο από εκατό χρόνια και αμέσως κίνησε το ενδιαφέρον κάθε είδους ερευνητών. Ήταν ο πιο σύνθετος μηχανισμός της αρχαιότητας. Είχε κατασκευαστεί κατά το δεύτερο μισό του 2ου αιώνα π.Χ. και δεν έχει παρόμοιό του στα 1.300 χρόνια που ακλούθησαν. Ήταν ένας αστρολάβος; Ήταν ένα πλανητάριο, ένα αστρονομικό ρολόι; Ή κάτι άλλο;
 
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων εξετάζεται πλέον από την ομάδα μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, μία διεθνή ομάδα που συνεπικουρείται από ορισμένες σπουδαίες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Σκοπός είναι ο πλήρης επαναπροσδιορισμός των λειτουργιών και της σημασίας του Μηχανισμού. Έχει συλλεχθεί ένας τεράστιος όγκος δεδομένων, που έδωσε τη δυνατότητα μικροσκοπικής μελέτης στην επιφάνεια αλλά και στο εσωτερικό των θραυσμάτων του Μηχανισμού, τόσο στα μηχανικά μέρη όσο και σε επιγραφές που ήταν άγνωστες για περισσότερο από δύο χιλιάδες χρόνια. Μια νέα συνεκτική εικόνα του Μηχανισμού αναδύεται μέσα από την έρευνα.
 
Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι σχεδιασμένος και κατασκευασμένος με βάση τις αρχαίες αστρονομικές θεωρίες. Πρόκειται για έναν περίπλοκο αστρονομικό υπολογιστή που παρακολουθεί τους κύκλους του Ηλιακού Συστήματος, δηλαδή τα ημερολόγια, τις φάσεις και τις θέσεις του Ηλίου και της Σελήνης, την πρόβλεψη ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων και πιθανώς και τις θέσεις των πλανητών. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε τελείως αναπάντεχα ένας τετραετής δείκτης ο οποίος έδειχνε τη διαδοχή των Πανελληνίων Αγώνων, μεταξύ άλλων και των Ολυμπιακών. Επίσης, αποκρυπτογραφήθηκαν όλοι οι μήνες του 19ετούς ημερολογίου, δίνοντας μία πιθανή καταγωγή του Μηχανισμού από κάποια από τις αποικίες της Κορίνθου.
 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ