28.2.2015 11:03

Το Ομήρειο σε δίκτυο της Λυρικής Σκηνής

ΣΤΟ Π. Κ. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Η ΛΥΡΙΚΗ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ», ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Το αίτημα να ενταχθεί το Ομήρειο στο δίκτυο των πνευματικών-πολιτιστικών χώρων και θεάτρων της χώρας, στο πρόγραμμα δηλαδή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Η Λυρική στη Μεγάλη Οθόνη», έγινε αποδεκτό και ήδη τα σχετικά συμφωνητικά έχουν αποσταλεί προς υπογραφή.

Στην ουσία αφορά τις προβολές μεγάλων παραστάσεων του Λυρικού μας Θεάτρου, οι οποίες θα προβάλλονται κινηματογραφικά στο Πνευματικό Κέντρο, χωρίς το παραμικρό κόστος για τον προϋπολογισμό του και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Θα προβάλλονται παραστάσεις όπερας, οπερέτας, μπαλέτου και παιδικής οπερέτας, μαγνητοσκοπημένες με υψηλή ευκρίνεια και το κυριότερο, πρώτη προτεραιότητα συμμετοχής θα έχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου, στους οποίους θα παρέχεται επιπρόσθετα ενημέρωση, εν είδει σεμιναρίου.

Αυτό ανακοίνωσε στο ΔΣ του Ομηρείου, η πρόεδρός του Εύη Καλκούνη, κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης 26 Φεβρουαρίου, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, λόγο της …. αθρόας συμμετοχής των μελών του, διεξήχθηκε στο γραφείο της διοίκησης, αντί της αίθουσας συνεδριάσεων, με την απαρτία να εξασφαλίζεται οριακά.

Σουρής και Βενιάδης

Μια από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές του σύγχρονου χιακού πολιτισμού, οραματίζονται να βιώσουμε, όσοι κατέχουν τη σχετική γνώση, στις 14 Μαρτίου, όταν ο πολυβραβευμένος διεθνώς συμπατριώτης μας Λευτέρης Βενιάδης θα παρουσιάσει με τη Χορωδία Χίου το αφιέρωμα στο Γεώργιο Σουρή. Η παράσταση, σε συμπαραγωγή με το Ομήρειο Πνευματικού Κέντρου, ετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς, για την οποία η στήλη πιστεύει ότι αποτελεί «εξαγώγιμο» προϊόν, ενώ θα επανέλθει αναλυτικότερα. 

Στη συνεδρίαση της  Πέμπτης απλά εγκρίθηκε το προϋπολογισμένο κόστος των μόλις 4000 ευρώ, στο πνεύμα της συμβολής του Ομηρείου προς καλλιτέχνες και σχήματα που αναδεικνύουν το σύγχρονο πολιτιστικό έργο που συντελείται ή και εκπορεύεται από τη Χίο.              

Ω Θεέ και Λόγε

Την  Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία θα φιλοξενήσει περί το τέλος Μαρτίου το Πνευματικό μας Κέντρο, η οποία θα παρουσιάσει την παραγωγή της με τίτλο «Ω Θεέ και Λόγε», έργο που παραστάθηκε το 2013 στις εγκαταστάσεις του Φιλολογικού Σωματείου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ.

Πρόκειται για 60μελές σχήμα, το οποίο στα 23 χρόνια από την ίδρυσή της (1992-2015), από τον εμπνευστή και διευθυντή του Μιχάλη Μακρή,  έχει πραγματοποιήσει πάνω από 600 εμφανίσεις σε ιερές ακολουθίες, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις.

Από τις κορυφαίες στιγμές της Ο.Ε.Β.Χ., μεταξύ άλλων, υπήρξαν οι εκδηλώσεις στο Ηρώδειο με το μεγάλο μουσικό αφιέρωμα «Η Σμύρνη κάποτε…», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την εξαιρετική συναυλία «Αγγέλων ήχοι – Ανθρώπων στίχοι», η συμμετοχή στο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής στο νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο, η συναυλία «Εάλω η Πόλις» στην Καστροπολιτεία του Μυστρά,  στα Παλαιολόγεια και η πρωτότυπη συναυλία στην Εθνική Λυρική Σκηνή με τίτλο «Ίδε ο Αμνός», όπου εξιστόρησε το Θείο Πάθος μέσα από την Ανατολική και τη Δυτική Μουσική.

Πρόκειται για εκδήλωση, με κόστος που θα πλησιάζει τις 18000 ευρώ, που όμως, σύμφωνα με την πρόεδρο, έχουν δρομολογηθεί επαφές με επιχειρήσεις και φορείς για χορηγίες και μάλιστα με θετικά αποτελέσματα, ενώ όλο αυτό το ποσόν θα παραμείνει στη χιακή αγορά –πλην εισιτηρίων-, αφού η Βυζαντινή Χορωδία του Μ. Μακρή, δεν διεκδικεί για τον εαυτό της την παραμικρή αμοιβή.

Αναγεννησιακή Μουσική

Το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης στο Πνευματικό Κέντρο θα φιλοξενηθεί η Χορωδία MUSICA, δημιούργημα του πολύ γνωστού πανελληνίου συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», με ρεπερτόριο στο πνεύμα των ημερών και πιο συγκεκριμένα αναγεννησιακή μουσική με εκκλησιαστικό όργανο, το οποίο το σχήμα διαθέτει σε διαστάσεις που καθιστούν εφικτή τη μεταφορά του.

Τις αποφάσεις για τις δύο τελευταίες εκδηλώσεις  το ΔΣ ψήφισε  κατά πλειοψηφία, ενώ έγινε αποδεκτό να υπάρχει εισιτήριο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ