30.7.2012 17:00

Οι λυτρωτικές διαδρομές του Στ. Καράβολου

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «Μ. ΤΣΑΚΟΣ» ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ Τ. ΓΑΪΛΑ

 
Με την ευκαιρία της εκδήλωσης στο Ίδρυμα Μαρία Τσάκος-Ναυτικό Κέντρο Έρευνας και Παράδοσης, της συλλογής διηγημάτων «Λυτρωτικές Διαδρομές» του Στέλιου Καράβολου, δημοσιεύεται η κριτική της καθηγήτριας Πανεπιστημίου, αρθρογράφου και ερευνήτριας Τασσώς Γαΐλα.
Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Τετάρτης 1ης Αυγούστου στις 20.00 στον αύλειο χώρο του Ιδρύματος, με παρουσιαστές του έργου το συγγραφέα-εκπαιδευτικό Γιάννη Κολλιάρο και τον ίδιο το δημιουργό. Αποσπάσματα του βιβλίου θα αποδώσουν ο φιλόλογος Μιχάλης Χαννάκης και οι πτυχιούχες φιλολογίας Κατερίνα Συράκη καιΧρυσάνθη Στέκα.
 
Βιβλιοκριτική
Λύτρωση, λέξη θεία - μαγική ή θεραπεία- το θαύμα του Θεού στους πάσχοντες πιστούς Του.
Λύτρωση, λυτρωτική πορεία - διαδρομή δίνει ο συγγραφέας Στέλιος Καράβο-λος την ευκαιρία στους ήρωες των έξι διηγημάτων του να γευτούν αφού προηγουμένως βιώσουν δυσάρεστες προσωπικές καταστάσεις.
Έξι διηγήματα με το τελευταίο, "Η λιγούρα" εκτενέστερο και σε στυλ νουβέλας, περιλαμβάνονται στο "Λυτρωτικές Διαδρομές" του συγγραφέα Στ. Καράβολου.
Και αυτό είναι το δεύτερο της εργογραφίας του βιβλίο. Προηγήθηκε το "Εγώ και η Ουκρανή μου" (διηγήματα). Έρχεται λοιπόν, πάλι ο συγγραφέας μέσα από τη δεύτερη δημιουργία του και τα έξι του διηγήματα να μας προβληματίσει να μας ευαισθητοποιήσει, να μας συγκινήσει και να μας μεταφέρει ένα τόνο αισιοδοξίας. Ναι αυτό πετυχαίνει. Οι ήρωες του άνθρωποι πραγματικοί- καθημερινοί βιώνουν δύσκολες καταστάσεις με οικονομικά - οικογενειακά - επαγγελματικά προβλήματα. Όπως όλοι μας. Ανασφάλεια - θλίψη -μοναξιά - ανεργία. Σύγχρονοι οι ήρωες του, το κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής μας μέσω των ηρώων του και με γοργούς ρυθμούς, καταγράφει ο Στ. Καράβολος πετυχημένα και, αρκετοί από τους αναγνώστες ίσως στα πρόσωπα αυτών των ηρώων αναγνωρίσουν τον εαυτό τους.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ο ΤΖΙΠΑΚΙΑΣ
ΟΙ ΜΕΤΟΙΚΟΙ
ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ και
Η ΛΙΓΟΥΡΑ, οι τίτλοι των διηγημάτων σύγχρονου προβληματισμού του: "Λυτρωτικές Διαδρομές", του Στέλιου Καράβολου.
Συγκινητικό και με στόχο του συγγραφέα να παρουσιάσει ένα συχνό της εποχής μας φαινόμενο το ότι μια τυχαία γνωριμία μεταξύ δύο ανθρώπων αγνώστων μέχρι εκείνη τη στιγμή μπορεί να είναι η αιτία για την δημιουργία σχέσης - δεσμού πολύ δυνατότερου απ' ότι οι δεσμοί ανάμεσα σε άτομα με συγγένεια εξ αίματος. Αναφέρομαι το διήγημα "Μια παράξενη Οικογένεια" όπου ο ήρωας μας μεσήλικας και χήρος γνωρίζει τυχαία
μια νεαρή κοπέλα. Δημιουργεί σχέση πρώτα επαγγελματική και σταδιακά σχέση αγάπης αμοιβαίας ανάμεσα σε πατέρα και παιδί, σχέση απροσδόκητη που φέρνει την λύτρωση και στους δύο ήρωες του διηγήματος. Αυτό το διήγημα μετατρέπει ο Στ. Κ. σε θεατρικό έργο με στόχο το ανέβασμα του σε θεατρική Σκηνή, Το ευχόμαστε καθώς και την επιτυχία του βιβλίου του "Λ.Δ." το οποίο ο ναυτικός - καπετάνιος συγγραφέας και με αρκετά καλή μόρφωση, προσέφερε ευγενικά στην βιβλιοθήκη της Κ. Μέριμνας.
Ο συγγραφέας Στέλιος Καράβολος ναι μεν στην εργογραφία του έχει - προς το παρόν - μόνο δύο τίτλους, είναι όμως αρκετά γνωστός εδώ και πολλά χρόνια ως μαχητικός και καυστικός αρθρογράφος της επικαιρότητας, πολιτικής και κοινωνικής από τις συνεργασίας του με πολλές εφημερίδες.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ