12.3.2012 11:22

«Οι Δούλες» κι η … απελευθέρωση του Θεάτρου

Η ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ

Πρέπει να έχουν περάσει χρόνια, από τότε το ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου έχει να ξαναζήσει στιγμές καταξίωσης και πλήρους αποδοχής των επιλογών του από το κοινό, ή με άλλα λόγια έχει περάσει πολύς-πολύς καιρός από τότε που η τοπική κοινωνία εμπιστεύτηκε πάλι το τοπικό της Θέατρο.
Το έργο του Γάλλου Ζαν Ζενέ, θα πρέπει να χαρακτηριστεί σταθμός στην πορεία του Οργανισμού και μια εμπνευσμένη επιλογή που σηματοδοτεί την από εδώ καις το εξής διαδρομή του, για πέρα του ενός λόγους,  αφού «Οι Δούλες»…. «απελευθερώνουν» το ΔΗΠΕΘΕ οριστικά από την κακοδαιμονία του.
Η αθρόα προσέλευση του κοινού στην πρεμιέρα αυτής της νέας παραγωγή, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, που στην κυριολεξία κατακλείστηκε τόσο η πλατεία, όσο και ο εξώστης της αίθουσας Θεάτρου του Πνευματικού Κέντρου, των τετρακοσίων και πλέον θέσεων, απέδειξε περίτρανα ότι ο τόπος διψά για καινούργια πράγματα, διαθέτει αισθητήριο και από τα μετά την παράσταση σχόλια στο φουαγέ, επιβεβαιώνεται ότι συγχρόνως διαθέτει και αισθητική.
Παράλληλα επαληθεύτηκε ότι ο κόσμος εμπιστεύεται το Θέατρό του, διοίκηση, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό και καλλιτεχνικό δυναμικό, αφού σε μια τόσο δύσκολη επιλογή, ένα δύσκολο κείμενο, καταταγμένο από τους ειδικούς στο θέατρο του παραλόγου, έτυχε τόσο μεγάλου ενδιαφέροντος που εν κατακλείδι χαρακτηρίζεται αποδοχή.
 
Χαρακτηριστικά της παράστασης
Σκηνικό αφαιρετικό, αλλά ευφάνταστο και με αισθητική, φωτισμοί ευρηματικοί, απόλυτα προσαρμοσμένοι στην υπό-συνειδησιακή  ατμόσφαιρα του κειμένου,  επιμελημένη σκηνοθεσία, μουσική, πρωτότυπη σαν διαδικασία, η ενσωμάτωση video, μια τεχνική που τα τελευταία χρόνια κατακτά έδαφος στο θέατρο, και τέλος, η εμφανέστατη σκληρή δουλειά από πλευράς των ηθοποιών είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της παραγωγής.
Από όποια άποψη πάντως κι αν προσεγγίσει κανείς αυτό το τολμηρότατο, ιδίως για Περιφερειακό Θέατρο, εγχείρημα, θα διαπιστώσει ότι αυτή η σκληρή δουλειά όλων, φέρει θετικό αποτέλεσμα και ότι ο θεατής αποχωρεί με μηνύματα, αφού αυτός είναι ο αυτοσκοπός του θεάτρου, σαν τέχνη, σαν έκφραση ή σαν μέθοδος διδακτικής.
Κοντολογίς πρόκειται για παράσταση που όσοι κατατάσσουν εαυτόν στο φιλότεχνο κοινό ή ακόμη περισσότερο, σε εκείνους που μελετούν και εκφράζονται μέσω της θεατρικής τέχνης, οφείλουν να δουν.
Οι παραστάσεις συνεχίζονται σήμερα μέχρι και την Τετάρτη στο Ομήρειο στις 20.30.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ